Bérnővérek bevetésével próbálják kezelni a válságot a kórházak

Belpol

„Régebben csak egy-két osztályon kellett bérnővér, például az aneszteziológián vagy intenzíven, most már van olyan intézmény, ahol 10-12 osztályon is folyamatos az igény.”

Egyre nagyobb gondokat okoz az egészségügyben a munkaerőhiány, amit kényszermegoldásokkal próbálnak az intézményvezetők megoldani – mondta lapunknak Eisenhauerné Fördös Andrea, a Független Egészségügyi Szakszervezet egyik alelnöke, akitől a fenti idézet is származik. Előzetes az e heti Magyar Narancsból.  

Szeptember első hetében robbant a hír, hogy az ajkai kórház intenzív osztályán még nyáron felmondott az összes ápoló, köztük a főnővér és a helyettese is. A helyzetet a kórház átcsoportosítással, nyugdíjba ment dolgozók visszahívásával és bérnővérekkel próbálja orvosolni.

Helyzetkép belülről: így zajlott le a felmondási hullám az ajkai kórházban

A minőség rovására megy az, ahogyan pótolni próbálják az ajkai kórház felmondott szakembereit. A egyik felmondott nővérrel beszélgettünk. Az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályáról az elmúlt napokra minden, korábban ott dolgozó nővér távozott. Az idáig vezető folyamatról, a jelenlegi helyzetről, az okokról beszélgettünk az egyikükkel. Anonimitást kért, amelyet tiszteletben tartunk.

A mind aggasztóbb nővérhiány enyhítésének egyik lehetséges megoldása a bérnővérek alkalmazása. Csakhogy még a sokadik 12 órát teljesítő bérnővérekkel együtt sincs meg a kellő számú ápoló az országban. „A bérnővérekkel való munkának megvannak az előnyei és a hátrányai is” – mondta Eisenhauerné.

A bérnővérek olyan ápolók, akik vagy egy cég alkalmazásában állnak, vagy főállásuk mellett másod-, esetleg harmadállásban vállalják a kiküldetést. Eisenhauerné szerint az ilyen cégek között egyre nagyobb a verseny, hiszen az ápolók leginkább oda mennek, ahol a magasabb órabér mellett kiszámíthatóságot és biztonságot tapasztalnak.

A fizetés sarkalatos pont, komoly bérfeszültségek is adódhatnak. Egyfelől bérnővérként jobban lehet keresni, mint közalkalmazottként, másfelől viszont akkor keresnek sokat, ha folyamatosan dolgoznak – ha valaki szabadságra megy, arra az időre nincs fizetés.

További részletek a friss Magyar Narancsban: a lap már kapható az újságárusoknál, vagy megrendelhető itt.

Magyar Narancs – Archívum részletes

A Magyar Narancs 40. lapszámának tartalmából.

Figyelmébe ajánljuk