Hadházy: „A kormányt a legkevésbé sem fogja meghatni a színházak tiltakozása”

  • narancs.hu
  • 2019. december 9.

Belpol

A képviselő nyílt levelet írt Karácsony Gergelynek.

A mai nap az új kultúrtörvényről fog szólni, Schilling Árpád és Alföldi Róbert után egy politikus, Hadházy Ákos is kifejtette a véleményét, méghozzá egy nyílt levélben, amelyet Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett.

„Ha valóban el akarod érni, hogy a kormány ne vegye el tőled a színházigazgatók kinevezésének jogát és ne helyezze kézi irányítás alá a színházak finanszírozását, akkor egy dolgot tehetsz azonnal: megüzened a miniszterelnöknek, ha nem vonja ezt vissza, nem lesz stadion (újabb Orbán-emlékmű) és nem lesz atlétikai világbajnokság sem. Vagy nem is kell üzenni, elég összehívni egy rendkívüli közgyűlést a témában. Akár még működhet is a dolog: te jobban tudod, de állítólag azon a bizonyos kormányülésen a miniszterelnök urat csak egyetlen dolog érdekelte: lesz-e új stadion...” – fogalmaz levelében Hadházy.

Hozzáteszi, nem lát bele Karácsony minden választója fejébe, „de azt hiszem, sokak azért szavaztak rád, hogy te/ti is vívd/vívjátok meg a harcot a kormánnyal. Sőt, azt sugalltátok, hogy Budapest egy fontos hídfőállás lesz ebben a harcban. Legkésőbb ez, a színházakat bedaráló javaslat rá kell, hogy döbbentsen téged is: amíg a kormány piszkos játékszabályai ellen nem lázadunk fel, bármikor, bármit megtehet velünk. Igenis harcolni kell velük, tárgyalni pedig csak tisztességes játékszabályokról szabad. A harcot pedig a legerősebb bástya, a propaganda ellen kell megvívni. Ha ott győzünk, az összes többi szemétség megváltoztatása sokkal könnyebb lesz.

Látni kell, hogy a kormányt a legkevésbé sem fogja meghatni a színházak tiltakozása – kivéve talán, ha valódi politikai nyomásgyakorlást, sztrájkokat és óriási tüntetéseket tudnának generálni a népszerű művészek. De még ebben az esetben sem fogják túlaggódni a dolgot Orbánék. Tudják, hogy kezükben van a teljes propagandagépezet. Egy érdeklődő, tájékozott embernek ugyan átlátszó és képtelen az érvelés, hogy a „zaklatószínházakat” akarják megrendszabályozni, de a propagandagépezet alkalmas arra, hogy ezt a hülyeséget eredményesen terjessze. Nem elég a Lokált a BKK területéről kitiltani, hanem valódi politikai nyomásgyakorlásra van szükség”.

Figyelmébe ajánljuk