Hadházy: Reptérre van pénz, a legjobb új gyógyszerekre nincs

  • narancs.hu
  • 2024. június 23.

Belpol

A képviselő a Belügyminisztériumhoz fordul, hogy megtudja, az egyedi gyógyszerigénylések hány százalékát hagyják jóvá.

Európában 2019 és 2023 között 32 olyan gyógyszert engedélyeztek, amely egy-egy betegség ellen áttörő eredményt hozott. Ezek különböző daganatok, a diabétesz és a cisztás fibrózis kezelésében számítanak jelentősnek. A német Süddeutsche Zeitung című lap megnézte, hogy ezek közül az Európai Unió országaiban melyeket lehet megvenni. Arra jutott, hogy Németország és Ausztria polgárai számára az összes figyelembe vett új orvosság elérhető.

Ezeknek a gyógyszereknek a beszerzése más országokban problémát jelent, például Magyarországon a 32-ből 25-höz nem lehet hozzáférni, mert túl drága.

A német lap cikkére Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet

„Egyedi igénylésre, méltányossági alapon a szerencsések megkaphatják ezeket a készítményeket, a cikk szerint 2022-ben 25000 ilyen igénylés érkezett, de minden tizediket elutasították. Azt nem tudjuk, hogy hányan nem is adtak be egyedi kérelmet olyanok, akiknek szüksége lett volna a gyógyszerre, de azt a tájékoztatást kapták, hogy ne is próbálkozzanak. Mert repülőtérre, a Tiborczék által épített sok százmilliárdos irodák megvásárlására, Vodafone-ra van pénz. Korszerű gyógyszerre nincs” – írja a képviselő. 

Hadházy adatigényléssel fordul a Belügyminisztériumhoz, hogy megtudja, mi a sorsa az ilyen egyedi kérvényeknek Magyarországon, hány százalékukat hagyják jóvá.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk