Hadházy visszatért az atomminiszter családi tehenészetéhez

  • narancs.hu
  • 2022. február 5.

Belpol

Tehenet nem látott, így szerinte nehéz lesz az év végéig lebonyolítani a 100 millióval támogatott kutatási programot.

Amikor Süli János lett a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, egyik cégét, a Biogas Productor Kft.-t a fiának adta. A kft.-nek alapítása óta volt egy régi állattartó telepe a Heves megyei Tófalu mellett, de egyébként évekig nulla vagy néhány ezer forintos forgalma volt, a jelek szerint nem folytatott tényleges üzleti tevékenységet.

Az uniós támogatások fölhasználása iránt érdeklődő Hadházy Ákos országgyűlési képviselő tavaly arra jutott, hogy a kft. 2017 nyarán közbeszerzési szerződést kötött arról, hogy a területen a telep mellett egy ezer négyzetméteres épületet húz fel, uniós pénzből beruház. Erről a 444 számolt be a politikus által közzé tett dokumentumok alapján.

Az újság idézte Süli Balázst, a cég tulajdonosát, aki nem vitatta, hogy a Hadházy által közzétett dokumentumok valódiak, de azt is mondta, hogy ez egy politikától független vállalkozás, amely akkor kapta a legnagyobb összeget, amikor Süli János még nem volt országosan ismert politikus.

Hadházy a napokban visszament a telephez, megnézni, hogyan áll a beruházás, amelyre összesen 730 millió forintot kapott a kft. Megállapította, hogy halad az építkezés, de tehén még nincs, „így mondjuk nehéz lesz megcsinálni a 2022 végén lejáró határidőre a 100 milliós kutatás-fejlesztést.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.