Halomba szórva rozsdásodik a milliárdokért felállított Sámándob

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 27.

Belpol

 A 2015-ös milánói világkiállítás egykori pavilonját ráadásul négymilliárdért forintért újra is építenék.

"Egy halom rozsdásodásnak indult vas egy karcagi kisvállalkozás udvarán- ennyi maradt a milánói Sámándobból" - írja Facebook-bejegyzésben Hadházy Ákos.

A független képviselő posztjának az adja az apropóját, hogy nemrég eljutott hozzá az információ, miszerint 4 milliárd forintért építik újra a pavilont Karcagon. Mindez azután, hogy maga a csodapavilon több mint nyolcmilliárdba fájt, maguk a tervezők is szégyellték, és és bár egy ideig lehetett reménykedni, hogy az olaszok igényt tartanak rá, de aztán meggondolták magukat.

Egy halom rozsdásodásnak indult vas egy karcagi kisvállalkozás udvarán- ennyi maradt a milánói Sámándobból. Amikor...

Posted by Hadházy Ákos on Thursday, August 26, 2021

"A halom vasat 30 kamion hozta haza kaminononként másfél millióért. A pavilon nagy részét adó faanyagot viszont kint hagyták, mert elrohadt" - teszi hozzá Hadházy.

Emlékeztet arra is: a milánói világkiállítás sámándobjára annak idején is sok milliárdot költöttek el.

"De ami utána történik vele, az talán jobban bemutatja az országunkat, mint maga a világkiállítás"

- teszi hozzá.

Ahogy írja, az ”újra felépítésre” egyébként korábban is kiírtak egy közbeszerzést, akkor még feleennyiért is vállalták volna a projektet, de akkor a városnak erre ne mvolt pénze. Most kaptak még a kormánytól, de most már dupla annyit fognak fizetni, az erről szóló közbeszerzési dokumentumok alapján. 

Annak idején a Sámándob projektjének pályáztatásáról és a kivitelezés körülményeiről részletesen beszámolt szakírónk.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.