Halomba szórva rozsdásodik a milliárdokért felállított Sámándob

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 27.

Belpol

 A 2015-ös milánói világkiállítás egykori pavilonját ráadásul négymilliárdért forintért újra is építenék.

"Egy halom rozsdásodásnak indult vas egy karcagi kisvállalkozás udvarán- ennyi maradt a milánói Sámándobból" - írja Facebook-bejegyzésben Hadházy Ákos.

A független képviselő posztjának az adja az apropóját, hogy nemrég eljutott hozzá az információ, miszerint 4 milliárd forintért építik újra a pavilont Karcagon. Mindez azután, hogy maga a csodapavilon több mint nyolcmilliárdba fájt, maguk a tervezők is szégyellték, és és bár egy ideig lehetett reménykedni, hogy az olaszok igényt tartanak rá, de aztán meggondolták magukat.

Egy halom rozsdásodásnak indult vas egy karcagi kisvállalkozás udvarán- ennyi maradt a milánói Sámándobból. Amikor...

Posted by Hadházy Ákos on Thursday, August 26, 2021

"A halom vasat 30 kamion hozta haza kaminononként másfél millióért. A pavilon nagy részét adó faanyagot viszont kint hagyták, mert elrohadt" - teszi hozzá Hadházy.

Emlékeztet arra is: a milánói világkiállítás sámándobjára annak idején is sok milliárdot költöttek el.

"De ami utána történik vele, az talán jobban bemutatja az országunkat, mint maga a világkiállítás"

- teszi hozzá.

Ahogy írja, az ”újra felépítésre” egyébként korábban is kiírtak egy közbeszerzést, akkor még feleennyiért is vállalták volna a projektet, de akkor a városnak erre ne mvolt pénze. Most kaptak még a kormánytól, de most már dupla annyit fognak fizetni, az erről szóló közbeszerzési dokumentumok alapján. 

Annak idején a Sámándob projektjének pályáztatásáról és a kivitelezés körülményeiről részletesen beszámolt szakírónk.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.