Gyurcsány: Számolunk azzal, hogy nem lesz békés a hatalomváltás jövőre

  • B. P.
  • 2021. augusztus 27.

Belpol

A DK elnöke Szegeden úgy fogalmazott, hogy szakembereik minden jogi, politikai és közbiztonsági forgatókönyvvel számolnak 2022 tavaszára.

„Számolnak-e azzal a kockázattal, hogy a 2022-es országgyűlési választások után nem lesz békés a hatalomátadás?” – tette fel a kérdést interjújában a szeged.hu a szerdán a Tisza-parti városba látogató Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnöknek, a DK elnökének.

„Teljes mértékben” – válaszolta a Gyurcsány. Majd arra emlékeztetett, hogy 2002-ben hídfoglalással tiltakozott az elveszített parlamenti választások után a Fidesz-tábor egy része. Ám ennél nagyobb hangsúllyal szólt arról, hogy a baloldal 2006-ban elveszített minden naivitását és jóhiszeműségét a Fidesszel kapcsolatban – utalva ezzel az őszödi beszéd kiszivárgása utáni zavargásokra. 

Gyurcsány megjegyeztek, ha egy politikai oldal önmagát a hazával azonosítja, akkor ezzel megágyaz annak, hogy vereség esetén legitimálja az új hatalommal szembeni fellépést, és ez a legnagyobb veszély. Szerinte bár az ország érdeke, hogy békés úton történjen meg a hatalomátadás, a Fidesz táborának egy része eddig kétszer mutatta meg, hogy nagyon nehezen nyeli le a békát.

Gyurcsány félreérthetetlenül úgy fogalmazott Szegeden, hogy szakembereik előkészítik annak a politikai, közbiztonsági és jogi forgatókönyvét, amely kormányváltás esetén akkor lépne életbe, ha békés úton a Fidesz nem adja át a hatalmat: "Nyilván nem mondhatjuk meg most, hogyan készülünk arra az esetre, ha nem így történnek a dolgok.

Szakembereink készítik annak a politikai, közbiztonsági és jogi forgatókönyvét, ha nem békés lenne a hatalomváltás."

Mindez annak kapcsán hangzott el, hogy a helyi hírportál azt vetette fel neki, hogy a Fidesznek a választási vereség akár büntetőjogi következményekkel is járhatna.

A volt kormányfő szerint a kormányváltásnak önmagában nincs büntetőjogi következménye, annak azonban igen, hogy köztörvényes bűnözők is találhatóak a kormánypárt politikusainak sorában.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk