Interjú

„Ha a kormány fél megkérdezni, majd mi megtesszük”

Szalóki Viktor, az aHang szóvivője

Belpol

Noha a kormányzat mostanra beszüntette a párbeszédet a közoktatás és a pedagógusok helyzetéről, az Egységes Diákfront és az aHang szerint az embereknek továbbra is van véleményük erről. Online már október 20-tól, személyesen pedig 23-tól kezdve október 30-ig alternatív népszavazás keretében szeretnék ezt nyilvánvalóvá tenni.

Magyar Narancs: Hogyan jutottunk oda, hogy csak alternatív népszavazásra van lehetőség az oktatás kérdéseiről?

Szalóki Viktor: Az elmúlt egy évben rengeteg népszavazási kérdést adtak be hivatalosan szakszervezetek, szakmai szervezetek és diákok is. Így került a Nemzeti Választási Bizottság elé az a hét kérdés is, amelyeket most a közvélemény elé viszünk. Az NVB mind a hetet elutasította. Több kérdés esetében felülvizsgálati kérelmet adtunk be a Kúriához, de nagyon hosszú idő, míg ez átfut a rendszeren. Ezért úgy döntöttünk, hogy elébe megyünk az eseményeknek: ha a kormány fél megkérdezni az embereket arról, mit gondolnak a magyar oktatás helyzetéről, akkor majd mi megtesszük ezt.

MN: Sokfelől elhangzó vélemény, hogy miután hatályba lépett a státusztörvény, esélytelen bármi változást elérni az oktatásban. Mit várnak a népszavazástól?

SZV: Úgy gondoljuk, attól, hogy ellehetetlenítették az összes népszavazási kérdést, vagyis a hatalom szisztematikusan elzárkózott minden párbeszédtől, az emberek igenis véleményt akarnak mondani a rendszerről. Szeretnénk, ha minél többen, de legalább kétszázezren részt vennének a népszavazáson, hogy megmutassuk, itt nem egy szűk rétegről van szó, amely időről időre kijár tüntetgetni, mert így vagy úgy, ez egy mindenkit érintő társadalmi kérdés.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.