Hamis szakvéleményt akart kicsikarni a kollégájából, akár le is csukhatják

  • narancs.hu
  • 2024. január 10.

Belpol

Egy szakmájában elismert osztályvezető orvos a vádlott, akit két és fél év letöltendőre ítéltek első fokon.

Két és fél év börtönre ítélt a Fővárosi Törvényszék szerdán egy igazságügyi szakértőként is tevékenykedő pszichiátert, főorvost hatósági eljárásában elkövetett vesztegetés és büntetőügyben hamis tanúzásra felhívás miatt - tudatta a bíróság sajtóosztálya közleményben. A vádlott Sófi Gyulát, aki a vádban szereplő időszakban a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályának vezetője volt.

Az MTI ismerteti, hogy az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint 2019-ben szexuális erőszak gyanúja miatt nyomozás folyt egy ügyben, amelyben a feljelentő azt állította, hogy kiskorú gyermekét annak édesanyja és ismeretlen személyek 2017-ben szexuálisan zaklatták. A feljelentéshez csatoltak egy igazságügyi orvosszakértői és gyermekpszichiáteri szakvéleményt, amelyet a vádlott, egy pszichiátriai osztályt vezető főorvos, egyben igazságügyi szakértő és szakértőtársa készített. E szakvélemény szerint a gyermekkel szemben korábban akár szexuális abúzust is elkövethettek, de határozottan nem foglalt állást. Ezután a nyomozó hatóság a gyermek pszichológiai vizsgálatára kirendelt egy másik igazságügyi pszichológus szakértőt, aki a vádlott munkatársa volt. Az új szakvélemény készítője arra jutott, hogy kizárható az abúzus.

A gyermek vizsgálatát követően a vádlott felhívta kollégáját, aki közölte, hogy a feljelentésben foglaltak szerinte nem állják meg a helyüket. Mire a vádlott megkérdezte, hogy „esetleg ki lehet-e hozni mást a történetből?” A nemleges válasz után pár nappal a vádlott megkereste kollégáját, és jelezte neki, hogy az édesapának „sokat megérne”, ha valótlan tartalmú szakvéleménnyel támasztanák alá a feljelentést, azaz, hogy a kisfiút szexuálisan zaklatták. Eközben a vádlott egy papírlapra azt írta, hogy „1-2 millió”. A felajánlott előnyre a pszichológus szakértő nem reagált, a szakvéleményen nem változtatott, de beavatta a Sófival történtekbe több hozzátartozóját, a felettesét, végül egy rendőrt is, hogy a gyerek anyját védje. Ezután a rendőrség eljárást indított.

A Fővárosi Törvényszék szerdán 2 év 6 hónap börtönt, 3 év közügyektől és 5 év szakértői tevékenységtől eltiltást szabott ki. A bíró indoklásában leszögezte: a korrupció minden formája elítélendő, a büntetőügyekben hatóság tagjaként eljáró személy által elkövetett ilyen cselekmények társadalomi veszélyessége pedig kimagasló.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett, az ügy a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?