Harmadáron jutott önkormányzati lakáshoz Kocsis Máté bizalmasa

Belpol

2,7 millió forintért vásárolhatta meg a fideszes vezetésű erzsébetvárosi önkormányzattól a 7,6 millió forintra becsült lakást.

Danada-Rimán Edina kedvezményes bérleti díjú erzsébetvárosi lakásával éppen nyolc éve foglalkoztunk, amikor Kocsis Máté VIII. kerületi polgármestersége idején kinevezték józsefvárosi jegyzőnek. A 42 négyzetméteres Dob utcai önkormányzati lakást még az MSZP-s Hunvald György polgármestersége idején utalták ki számára 2008-ban. Ekkor Rimán az egy kerülettel odébb még csak alpolgármesterként tevékenykedő Kocsis (akit az előző polgármester, Csécsei Béla 2009-es lemondása után időközi voksoláson választottak a kerület vezetőjének) titkárságát vezette. De azt követően is a lakásban maradhatott, hogy a VII. kerület vezetését 2010-ben átvette a Fidesz.

Kíváncsiak voltunk, hol áll most az ügy, ezért rákérdeztünk az új polgármesternél, a DK-s Niedermüller Péternél. Válaszából kiderült, Danada-Rimán Edina már nem albérlő, hanem egyenesen tulajdonos, mert megvette az ingatlant és ehhez újabb kedvezményeket vehetett igénybe. A DK-s polgármester azt közölte a Narancs.hu-val hogy Rimán 2014. november 3-án 2,7 millió forintért vásárolta meg a lakást, amit az értékbecslő 7,6 millióra taksált.

Apró gesztus a józsefvárosi jegyzőnek

Józsefváros jegyzője bérlakást kapott a szomszéd kerülettől, bő három éve. Rimán Edina ugyan csak március óta jegyző - jogi végzettség nélkül -, de még amíg alpolgármester volt vagy korábban városházi alkalmazott, akkor sem volt rászorulva az önkormányzat segítségére. Képünk csak illusztráció Fotó: MTI Határozatlan időre jutott Erzsébetvárosban önkormányzati bérlakáshoz Józsefváros jelenlegi jegyzője.

A vételár harmadolása annak a lakásgazdálkodási rendeletnek volt köszönhető, ami kedvezményt adott a lakásban élő bérlők számára vásárlás esetén. Még furcsább a vételár összege, ha figyelembe vesszük az akkori piaci négyzetméterárat: az ingatlannet nyilvántartása szerint 2014-ben 244 ezer és 300 ezer forint között mozgott. Ha az átlagos 280 ezer forinttal számolunk, egy 42 négyzetméteres ingatlanért 12 millió forintot is elkérhettek hat évvel ezelőtt, amikor Danada-Rimán megvette a lakást 2,7 millióért.

Feljelentések

Az októberi választások után ellenzéki irányítás alá került önkormányzat azóta már leállította lakásállománya értékesítését, a vonatkozó rendelet átdolgozása folyamatban van.

Az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint az előző ciklusban annak ellenére értékesítették az önkormányzat tulajdonában álló lakóingatlanokat, hogy semmilyen eladási kényszer nem állt fent. "Rendeleti úton szabályozták a lakóingatlanok rendkívül kedvezményes értékesítésének folyamatát. Ennek köszönhetően az adott lakóingatlanban élő bérlő a piaci ár töredékéért megvehette az általa lakott lakóingatlant" - közölte a kerület új vezetése.

Díjátadó 2014-ben: Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere, Haag Éva, Szekszárd alpolgármestere, jobbra Rimán Edina

Díjátadó 2014-ben: Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján akkori polgármestere, Haag Éva, Szekszárd alpolgármestere, jobbra Rimán Edina, Józsefváros jegyzője

Fotó: MTI/Kovács Attila

Sokan éltek is a lehetőséggel: miután nyomott áron megvették, piaci áron túl is adtak a szerzeményükön. Az önkormányzat ezekben az esetekben csalást sejt, több esetet kivizsgáltak, és feljelentést tettek. "Az látszik, hogy több lakóingatlant ugyanaz a vevői kör szerzett meg a kerületben" – állítja az önkormányzat. A hatóságoktól most azt várják, derítsék ki: az önkormányzati vagyonkezelőnek volt-e  tudomása arról, hogy az egyes vevők eleve továbbértékesítési szándékkal vásároltak és vették igénybe a kedvezményeket.

Szép karrierív

Danada-Rimán Edina neve legutóbb decemberben került elő. Kiderült, a választások után adatmegsemmisítés folyt a józsefvárosi önkormányzati lapnál, és az erről folyó belső levelezést szerint az akkor a helyi választási bizottságot irányító Danada-Rimán tanácsokkal látta el az önkormányzati lap vezetőjét.

Mint arról korábban beszámoltunk, Danada-Rimán Kocsis Máté korábbi józsefvárosi polgármester bizalmasa, az erzsébetvárosi lakást is akkor kapta, amikor Kocsis már pozícióban volt. Jegyzősködése előtt Danada-Rimán Kocsis titkárságát vezette, majd Józsefváros alpolgármestere lett.

Danada-Rimán később lemondott alpolgármesteri székéről, és átült a jegyzőibe. Igaz, jogi diplomája ehhez nem volt. Az önkormányzati előterjesztések jogi kontrollját a diplomával rendelkező aljegyzőjére hárult, ő írt alá dokumentumokat. A tavalyi helyhatósági választások után távozott posztjáról, jelenleg az önkormányzat szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottságának külsős tagja.

Illetve együtt mozgott a választást elbukó VIII. kerületi fideszes polgármesterrel: mint ismeretes, Sára Botond a választások után a Budapest Főváros Kormányhivatala élére került (Kocsis Máté még 2018-ban távozott a kerület éléről, mivel megválasztották országgyűlési képviselőnek, és a két poszt összeférhetetlen volt, utódja Sára lett, aki tavaly elvesztette a józsefvárosi voksolást Pikó Andrással szemben). A kormanyhivatal.hu-n az olvasható, hogy a volt jegyző követte Sárát, és jelenleg a Karácsony Gergely főpolgármestert is felügyelő kormánymegbízott kabinetfőnöke.

Ne egyenek cukrot! Vegyenek Magyar Narancsot!

Mi minden van a friss számban? Zavar a kommunikációban, zavar a döntéshozatalban. Biztonságos-e megtartani május 4-ével kezdődően az érettségi vizsgákat?Kinek a felelőssége a diákok, a családtagjaik és a pedagógusok egészségének kockáztatása a járványhelyzetben?Teczár Szilárd okos cikkében megszólal Horn György, az AKG igazgatója és Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.