Orbán: „Nincs B-terv”

  • narancs.hu
  • 2020. április 27.

Belpol

A miniszterelnök mindent megtesz, hogy a Pesti úti idősotthonba történt tragédia ne uralja a politikát.

A Jakab Péter, a Jobbik elnöke kezdte a napirend utáni kérdések óráját. Emlékeztette Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy korábban azt állította: ezt a válságot az ellenzék nélkül is megoldja. Jakab szerint ilyet csak olyan mond, aki soha nem dolgozott a parlament falain kívül.

„A vállalkozások arra várnak, hogy mentőövet kapjanak. Tömegével mennek tönkre a melósok, jövedelem nélkül maradtak. A gazdasági tanácsadója is elismerte, annyian mentek tönkre, hogy nem tudnak velük mit kezdeni (az iparkamarai elnök, Parragh László állította ezt - a szerk.). Mihez kellett a felhatalmazási törvény? A rendkívüli hatalom?” – kérdezte.

Osztályharcos gondolkodás

Orbán Viktor válaszában kifejtette: olyan gazdasági rendszer működik Magyarországon, ahol a munkaadók és a munkavállalók megállapodnak egymással egy sor kérdésben, például a minimálbérről. Nem osztja az „osztályharcos gondolkodást, ami őket egymásnak fordítja”. Szerinte nem erre, hanem megegyezésre van szükség.

Úgy látja, vádaskodás helyett az ország érdekét kell nézni, amit az ellenzék egy percig sem tett eddig. „Annyit bizonyítottak be, hogy rájuk nem lehet számítani” – mondta.

Jakab szerint a korlátlan hatalomhoz korlátlan felelősség is járul: 1,5 hónap alatt 51 ezren lettek munkanélküliek, mikozben Tiborcz István kétmilliárdot, Mészáros Lőrinc pedig 20 milliárdot kapott beruházásokra. „Nem a családdal kell szolidárisnak lenni. Fizessenek rendkívüli adót azok, akik kormányzati háttérrel lettek gazdagok” – mondta.

Orbán szerint a Jobbik az egyetlen párt, amit kilóra megvettek. „Ha szeretnének közadakozni, akkor beszéljenek a gazdájukkal. Ha ezt nem találnák elégségesnek, akkor váltsanak pár szót a szövetségeseik vörösbáróival is” – mondta. Hozzátette, a Jobbik régóta a baloldal szekerét tolja. a párt már nem Jobbik, hanem „Ballik”. „Az ön vezetése alatt lett baloldali a párt. Ehhez gratulálok” – mondta.

Mesterházy a kormány pártján

Mesterházy Attila, az MSZP képviselője, a párt egykori elnöke és miniszterelnök-jelöltje kifejtette: azért szurkol, hogy a kormány lépései sikeresek legyenek, mert ha ez nem lesz így, akkor többen halnak meg, többen mennek tönkre. Hozzátette, a válság veszélyt és lehetőséget is jelent.

Orbán válaszában azt mondta, sajnálja, hogy Mesterházy az ellenzék szűk kisebbségéhez tartozik, elnézést kért tőle, hogy egy kalap alá vette a Jobbikkal. Egyetért abban, hogy a járvány számos korábban lezárt kérdést újranyitott. Jelezte, hogy a kormánypárt az ellenzékkel bármilyen kérdésben hajlandó egyeztetni.

Mesterházy szerint komplex kérdésként kell kezelni a szociális szféra helyzetét. Magyarországon létre kellene hozni a „jövő bizottságát”, amiben szerepe vállalnak a tudományos, politikai élet, az érdekképviseletek delegáltjai és 20-30 éves kockázatokat elemeznek.

Orbán válaszában kifejtette: várja a képviselő javaslatát, hogy létrehozzák ezt a „valamit”, ami a jövőt elemzi.

Visszautasítja a vádakat a DK

Arató Gergely, a DK képviselője visszautasítja, hogy a parlamentben vannak olyanok, akik a „járványnak szurkolnak”. Szerinte a kormány válságkezelési intézkedései nem hatásosak, sokmillió állampolgárt hagynak az út szélén.

A gazdaságmentőnek nevezett csomag szerinte nem menti meg a munkahelyeket, amióta bejelentették, azóta több ágazatot is elért az elbocsátási hullám. Főleg a kormány stratégiai partnereinél, amelyek az elmúlt 10 évben számos állami kedvezményt, támogatást kaptak.

Orbán szerint sportszerűtlen körelőnyt jelentene a számára, ha munkahelyteremtésről vitázna Aratóval. Hozzátette, a komány ugyanazokból a számokból dolgozik, mint az ellenzéki pártok, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján hozzák a döntéseket.

Arató szerint nincs szánalmasabb, mint 10 év után az előző kormányra mutogatni. Szerinte azokat nem érdekli ez, akik elvesztik az albérletüket, nem tudják miből etetni a gyereküket, mert nem kapnak direkt támogatást.

Orbán elmondta, hogy amennyi munkát a vírus tönkretesz, a kormány annyi munkahelyet hoz létre. Szerinte nem szánalmas a múlt felidézése, a Fidesz azt nem törölheti el.

Sokkal rosszabb lesz

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője Varga Mihály pénzügyminisztert idézte, aki szerint sokkal rosszabb lesz az országnak, mint amire a kormány számít. Az LMP-s politikus szerint példátlan válságra, a társadalmi tragédiákra lehet számítani. A legtőbb cégvezető 2 hónapra tudja megtartani a dolgozóit. Úgy látta, a gazdaságvédelmi csomag gyenge, ezért alakult ki ez a helyzet. „Miért nem foglalkozik azokkal a kormány, akik már elvesztették a munkájukat?”

Orbán azt mondta válaszában, aki elveszti az állását, 3 hónapig kap támogatást, és miután az lejár, mindenki kap állást vagy a gazdaságtól vagy az államtól.

Keresztes bízik benne, hogy ez így lesz. Viszont, ha nem, akkor a kormány meghosszabbítja a járadékot? – kérdezte. Hozzátette, 1000 milliárd értékű Budapest-Belgrád vasútvonal miatt hoznak törvényt, miközben ezekre a pénzekre másutt lenne szükség.

Orbán szerint a nagy beruházásokat meg kell kezdeni, mert megalapozzák a versenyképességet. „Nincs B-forgatókönyv. Azt fogjuk megvalósítani, amit hoztunk. Akinek nincs munkája, annak munkalehetőséget biztosítunk” – mondta.

Monotónia tűrés

Kocsi-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője szerint a gazdaságélénkítő program nem segít. Felhívta a figyelmet, hogy a katások milyen bajban vannak és arra volt kíváncsi, ők milyen segítséget kapnak.

Orbán szerint a monotóniatűrés nagy előny a parlamentben, hiszen erre már válaszolt. Aki elveszti a munkáját, az 3 hónapon keresztül támogatásra jogosult, majd munkalehetőséget fog kapni.

Kocsis szerint a katások erre nem jogosultak, ha nincs bevételük, akkor hiába kapnak adókedvezményeket.

Orbán elmondta, azok a vállalkozók akik a járványhelyzet miatt bajba kerültek, az 50 milliárdos alaphoz fordulhatnak segítségért.

Viktor hozza a szabályokat

Steinmetz Ádám (Jobbik) megkérdezte a miniszterelnököt:  támogatja-e azt az ötletet, hogy a társasági adót az állami egészségügyi intézményeknek is fel lehessen ajánlani, és ne kerüljön minden pénz a sportszervezetekhez?

Orbán először kitértő választ adott. Azt mondta, taoügyben gondolja át még egyszer Steinmetz, szeretné-e ezt. „Ha ön azt szeretné, hogy a cégek adóit ne a kormány ossza szét az egészségügyi rendszerben, hanem a vállalkozók döntsék el, akkor javasolják ezt” – utalt arra, hogy szerinte nem lenne jó, ha ezt a döntést a cégekre bíznák.

Majd azt fejtegette, várja az erről szóló bizottsági vitát, ha van javaslat, megfontolja.

Normális munkáért normális bér?

Székely Sándor független képviselő szerint nő az álláskeresők száma, ezért megkérdezte a miniszterelnöktől, hogy mikor adnak az embereknek feltétel nélküli alapjövedelmet, és mikor nő a családi pótlék, minimálbér?

Orbán szerint ezt a kérdést 4-szerre beszélik meg. A Fidesz munkahelyeket akar teremteni, nem segélyeket osztani, hiába kérdeznek erre rá 10-szer is, ez nem fog változni.

Székely szerint a kormány azt érte el, hogy a tűzoltóknak hétvégente villanyt kell szerelni, a tanárok meg takarítanak. „Mikor jár majd normális munkáért normális bér?” – reagálta.

Orbán szerint 2010 előtt 12 százalék, a járvány előtt pedig 3,3 százalék volt a munkanélküliség. „Hadd próbáluk úgy orvosolni a válságot, ahogy eddig tettük” – mondta.

Lesznek politikai viták

Harangozó Tamás, az MSZP képviselője szerint jó lenne a kormánnyal együttműködni, ha nem élne vissza a hatalmával és igazat mondana. Rámutatott, hogy a Pesti úti tragédiát politikai eszközként használa fel a főpolgármester ellen, pedig ezen logika mentén a tatabányai és mezőszilasi kórházban történt tragédia miatt neki kellene vállalnia a felelősséget.

A magánraktárakban van a felszerelés egy része, az orvosok viszont Aliexpresszen rendelnek maguknak maszkot. A kormány 750 milliárdos kínai hitelt vesz fel, 700 milliárd forintnyi kötvényt bocsájt ki. „Miért vesznek el az önkormányzatoktól pénzt?” – kérdezte.

Orbán azt fejtegette, mindent megtesz, hogy a Pesti úti szabályok ne uralják el a politikát. A hatóságok most azon dolgoznak, hogy kiderüljön, ki a bűnüs. A politikai vitáknak a járvány után van helye, lesz miről beszélni. Szerinte minden eszköz rendelkezésre áll, minden más állítás hamis.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?