Harmincezren voltak kíváncsiak a méregdrágán újjáépített Aranyvonatra

Belpol

A Horthy-korszak egyik szimbólumának számító ereklyevagont több mint háromszáz millió forintból rekonstruálták.

Már több mint 30 ezren tekintették meg az Aranyvonatot, amely vasárnap estig várja a látogatókat – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vasárnap az MTI-vel.

Mint írták: augusztus 20-án az Alkotmány utcában állították ki a hajdani Aranyvonat egyik rekonstruált vagonját – azt az ereklyeszállító kocsit, amelynek eredetije 1938-ban azért készült, hogy körbevihesse az országban a Szent Jobbot. Az Aranyvonat továbbra is várja a látogatókat – hogy hol és mikor, arról ide kattintva lehet tájékozódni.

 A bizánci stílusban épített, majd felújított vasúti kocsi a Horthy-korszak egyik kiemelt látványosságának számított (nem azonos tehát  a nyilasok által összerabolt, több milliárd dollárnyi értékű aranyat és kincset szállító szerelvénnyel) . A vagont 1938-ban – István király halálának 900. évfordulóján, és a Magyarországon akkor először megrendezett Nemzetközi Echarisztikus Kongresszus alkalmából – mutatták be. Az Aranyvonatot 1938 és 1941 között több alkalommal is országjáró útra küldték a királyi ereklyével, ellátogatott a bécsi döntések után visszacsatolt országrészekbe is. A szerelvény a II. világháború során eltűnt, talán meg is semmisült.

Mint a Népszava írja, a Királyi Koronaőrök nevű hagyományőrző csoport az elmúlt tíz évben kitartóan lobbizott azért, hogy a díszes kocsit újraépítsék. Célt is értek, hiszen az Aranyvonatot több mint 330 millió forintból restaurálták a Nemzeti Múzeum, közvetetten pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából: a korszerű vasúti kritériumoknak megfelelően átépített vagon állítólag a 120 kilométer/órás sebességet is bírná és klímaberendezés működik rajta.

A vagont eredetileg 2020 első félévében – a Budapestre szervezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal – egy időben akarták a nagyközönség előtt is bemutatni, de a koronavírus-járvány felülírta mindkét tervet.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk