Baráti menekültekről és a negyedik hullámról beszélt Orbán

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 22.

Belpol

Mindenki hozzon az oltásra még egy embert – fideszesítette a vakcinakampányt a közrádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint száguld a gazdaság, az év végéig nyugdíjprémium is jöhet.

Magyarország azokat az afgánokat is kihozza, akik életveszélyben lehetnek, mert együttműködtek Magyarországgal az elmúlt tizenöt-húsz évben – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió vasárnapi műsorában. „Az a korrekt, az a fair, ha kimentjük őket" – vélte, hozzátéve, hogy ez zárt lista, a rajta szereplőket azonban le kell ellenőrizni, „nem akarunk akárkit beengedni”.

A többieket ott tartaná

Hogy hány menekültet evakuálnának, azt Orbán nem említette, de hangsúlyozta, hogy hálás a mentési akcióban résztvevő honvédeknek, akik vállalják az ezzel járó komoly kockázatot. A szombati kormányinfón a Magyar Honvédség parancsnoka számokat is említett: beszámolója szerint a magyar katonák 78 emberre vigyáznak egy Kabulhoz közeli bázison, amíg biztonsággal ki lehet őket menekíteni az országból – ez a létszám 10 családot ölel fel, 23 férfit, 25 nőt és 30 gyereket, ám nem tudni, közülük hány magyar és afgán állampolgár van.

A menekültek kimentéséről szóló megjegyzés után nem maradhatott el a migráció veszélyének említése. Orbán Viktor szerint a tálib hatalomátvétel miatt tömeges migráció várható Afganisztánból. Mint mondta, ebben az ügyben a törököket érdemes figyelnünk, ők vannak legközelebb, nekik van terepismeretük és pontosan tudják, mi a valóság és az Egyesült Államokkal ellentétben nincs "demokráciaexport" mániájuk.

 A török kormánnyal való együttműködés kulcskérdés" – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: nekünk az az érdekünk, hogy az Afganisztánt elhagyni akaró leendő „migránsokat” (helyesen: menekülteket – a szerk.) ott tartsuk a térségben.

A negyedik hullámra várva

Az interjú során a közelgő negyedik hullám is szóba került, a miniszterelnök pedig gyorsan a járványügyi szakértő köpenyébe bújt: szerinte a  covid delta-variánsa egyelőre csak a nyugati és a Magyarországgal szomszédos államok ajtaján kopogtat erőteljesen, de itthon is fel kell készülni az újabb járványhullámra.

Orbán, élve az alkalommal, újrahasznosította a Fidesz 2002-es választási szlogenjét: kérte hallgatóságát, hogy mindenki vegyen rá legalább egy, eddig be nem oltott embert a családjában, a munkahelyén arra, hogy kérje a koronavírus elleni védőoltást – ötszáz beoltottból ugyanis egy fertőződik meg és a betegség lefolyása nála is enyhébb, mint az oltatlanoknál. „Mindenkit be tudunk oltani, 8 millió vakcina van a raktárainkban" – állította a miniszterelnök, hozzátéve: ha  valaki jelentkezik, az egy héten belül biztosan megkapja az oltást.

A harmadik oltási kampányban eddig több mint 170 ezren regisztráltak, ugyanakkor sokan még az első oltást sem vették fel – Orbán szerint nekik létfontosságú igazán a vakcinázás, hiszen ők vannak igazi veszélyben. A riporter, Nagy Katalin kérdésére elárulta, ő maga még nem vette fel a harmadik oltást a két kínai vakcina után, de a kora miatt talán nincs is igazán szüksége rá.

 Ha meglesz az 5,5, jöhet a választások előtti pénzosztás is

A magyar gazdaság száguld – így látja legalábbis Orbán Viktor, aki pontos számot nem tudott mondani a várható növekedésről, de bízik benne, év végére elérhetjük az 5,5 százalékot. Orbán ehhez a szinthez köti ugyanis a gyerekes családok éves adójának év végi – választások előtti – visszafizetését. Az időseknek egyszeri, legalább 50-56 ezer forintos nyugdíjprémiumot ígért a kormányfő 2021 végéig, és hozzátette, hogy folytatnák a 13. havi nyugdíj visszafizetését.

 Vendéglátósok, legyen olcsóbb a leves!

A jelek szerint mindenhez értő miniszterelnök arra kérte a vendéglátósokat, hogy csak mértékletesen emeljék az áraikat, ne egy év alatt akarják visszaszerezni az egy éves kimaradásukat, mert a magas árak elrettenthetik a nyaralni, pihenni vágyókat, és akkor még több bevételtől eshetnek el.

A budapesti turizmus még nem állt lábra. Ez azért van, mivel a főváros turizmusa elsődlegesen a külföldiekre volt alapozva – állította Orbán, szemérmesen elhallgatva a tényt, hogy a járvány két hulláma alatt sok vendéglátóhely hozzá sem jutott az ígért állami bértámogatáshoz.

És ha a hosszadalmas procedúra árán igényelt forrás  több hónap után meg is érkezett, abban sem mindig volt köszönet. Orbán mindenesetre arra kérte a fővárosi vendéglátósokat, nyissanak a belföldi turisták felé is, próbáljanak meg olyan szolgáltatásokat is nyújtani, amelyek a helyieknek is kedvezőek, hívogatók és érdekesek.

Az interjúból természetesen a "brüsszelezés" sem maradhatott ki: Orbán Viktor szerint Brüsszelben ősszel három nagy csatát kell megvívniuk. Az egyik a "genderőrülettel", a második a migráció ügyével függ össze, a harmadik pedig azzal, hogy ki fizesse meg a környezetrombolás költségeit.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?