Három kiló birkahús, választói apátia, civil jelölt – július 22-én időközi önkormányzati választás lesz Békéscsabán

Belpol

Az ellenzék független jelöltet támogat, a Fidesz a helyi iskolaigazgatót, a Fidelitas volt megyei elnökét indítja, a helyi sajtó részrehajló, és nagyon alacsony részvételre lehet számítani.

Három kiló birkahúst kapnak azok, akik a Fidesz jelöltjére szavaznak – pattant le a bicikliről egy a békéscsabai belvárosban élő választó, hogy elújságolja a hírt Körömi Jánosnak, akit függetlenként az ellenzék is támogat a július 22-re kiírt időközi önkormányzati választáson. Azt egyelőre nem tudni, hogy a hír kamu vagy sem, mindenesetre a hangulatot jól jellemzi, az emberek meg mindent, és annak az ellenkezőjét is elhiszik. Békéscsabán azért lesz időközi választás, mert az érintett önkormányzati körzet korábbi képviselője, Herczeg Tamás az áprilisi országgyűlési választáson parlamenti képviselő lett.

A független Körömi János mögé – mondhatni – beállt a teljes ellenzék. Az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok nyíltan támogatják, a DK, az LMP, a Momentum hallgatólagosan, míg a súlyos anyagi válsággal küzdő Jobbik Békéscsaba belvárosában sem indít jelöltet.

A békéscsabaiak adófizetői pénzén megjelenő és minden háztartásba eljutó Csabai Mérlegben eddig csupán egy választási közlemény jelent meg, amelyben közölték a Fidesz–KDNP jelöltje, Paláncz György mellett Körömi János nevét. Rövid bemutatásra sem futotta, holott a mentálhigiénés szakember és addiktológiai konzultáns Körömi a békési megyeszékhely meghatározó szolgáltatóját vezeti. Az önkormányzati lap ugyanezen számában viszont terjedelmes és fényképes interjú olvasható a fideszes jelölttel annak apropóján, hogy a Fidealitas volt megyei vezetője, jelenleg iskolaigazgató Paláncz egyben a helyi első osztályú női kézilabdacsapatot működtető egyesület elnöke is, aki beszámol a friss igazolásokról.

Az MSZP békéscsabai elnöke, Miklós Attila mindenesetre kijárta az önkormányzati tulajdonban lévő Csabai Médiacentrumnál, hogy a Csabai Mérleg július 19-én megjelenő számában, három nappal a voksolás előtt röviden bemutatkozhasson a másik jelölt, Körömi János – ez ugyanis manapság a közszolgálatban nem magától értetődő.

Független, de nem semleges

Körömi János magát függetlennek nevezi, de hangsúlyozza, nem semleges. Erősen kormánykritikus és korrupt rezsimnek nevezi a NER-t. Nemrég az Együtt békéscsabai elnöke volt, de az azóta megszűnt ellenzéki pártban többször ütközött a vezetéssel, és néhány esetben nem értett egyet a meghozott döntésekkel; az Együttön belül is inkább civil maradt.

Körömi bemutatkozó sajtótájékoztatóján egyenlőtlennek és részben elcsaltnak nevezte az áprilisi parlamenti választást, de azt is hangsúlyozta, a bukásban az is szerepet játszott, hogy a „hisztiző ellenzék nem tudott mindenütt egy jelöltet szembeállítani a Fidesszel”. Erre szeretne most rácáfolni Békéscsabán, amire a belvárosi körzetben erős kampányt épít. Négy szórólappal jelentkezik a választás napjáig, amelyet aktivisták és a posta terít. De elkészültek a plakátok, volt és lesz több kitelepülés, utcafórum, sőt utcavonulás is. A tervek szerint Hadházy Ákos is eljön, hogy mellette kampányoljon.

Ugyanakkor Körömi (és az ellenzék) ellen dolgozik a teljes politikai apátia. A Fidesz áprilisban ismét kétharmados országgyűlési többséghez jutott, a körzet négy ciklusra visszamenőleg fideszes – jól érzékelhető a választók passzivitása, ráadásul a július 22-i időpont – a részvétel szempontjából – önmagában is a legrosszabb. Az itt is jól működő Kubatov-lista és az elfogult helyi sajtó már csak bónusz a kormánypártoknak. Ráadásul az sem jó hír Körömi kampánycsapatának, hogy július 8-án mindkét budapesti időközi választáson, a Józsefvárosban és az V. kerületben is Fidesz-győzelem született.

Kérdés, hogy a két jelölt közül végül kit erősít, hogy a Jobbik nem indul. A független Körömi azt hangsúlyozta a Narancsnak, Békéscsaba azon kevés megyei jogú városok egyike, ahol független a polgármester. Tény, a 2014-es őszi helyhatósági választáson a Jobbik szavazói is segítették Szarvas Pétert, hogy legyőzze a Fidesz polgármester-jelöltjét. Körömi továbbá ebben a békéscsabai belvárosi körzetben él és dolgozik, ellentétben ellenfelével.

A kormánypárti jelölt

Paláncz György civilben az egyik jó hírű békéscsabai közgazdasági szakgimnázium fiatal, bőven negyven év alatti igazgatója. A Fidelitas Békés megyei szervezete élén már belekóstolt a politikába, de választott képviselő még nem volt. Fideszes körökből úgy értesültünk, egyértelművé tették Paláncznak, csak a győzelem elfogadható.

A Fidesz aspiránsának energiáját sok minden leköti: az iskolaigazgatóság mellett az első osztályú békéscsabai női kézilabdacsapatot működtető egyesület elnöke, szerepet vállal felügyelőbizottságokban, van magánvállalkozása is. Éppen ezért saját középiskolájára a szükségesnél kevesebb figyelmet szentel, mondják róla ismerősei és diákok is. Paláncz a kampányban szinte mindenütt az áprilisban országgyűlési képviselővé választott korábbi körzeti képviselővel, Herczeg Tamással jelenik meg.

A 17 fős békéscsabai közgyűlésben akkor is kormánypárti többség marad, ha Körömi János nyerne Békéscsabán július 22-én, csak a különbség változna 12-5-ről 11-6-ra.

Figyelmébe ajánljuk