Háromszorosára emelte a kormány a gyógyszertárban kikevert gyógyszerek készítési díját

  • narancs.hu
  • 2023. november 16.

Belpol

Az elmúlt napokban heves szakmai vita alakult ki a magisztrális készítmények körül.

Egy szerda este megjelent kormányrendelet háromszorosára emelte az úgynevezett magisztrális gyógyszerek, azaz a gyógyszertárban helyben kikevert készítmények készítési díját – szúrta ki a Telex. A Pintér Sándor belügyminiszter mint egészségügyért felelős kormánytag által jegyzett 47/2023. (XI. 15.) BM rendelet értelmében

az új díjszabás már november 16. csütörtöktől érvényes.

A lap emlékeztetett, az elmúlt napokban heves szakmai vita bontakozott a magisztrális gyógyszerek körül, miután Novák Hunor gyerekorvos egy Facebook-bejegyzésben arról számolt be, hogy anyagi okokból több gyógyszerész megtagadta az általa felírt, helyben elkészítendő gyógyszer elkészítését. Ahogy azt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) is megerősítette, erre nem lenne jogi lehetőségük a gyógyszerészeknek. Az elkészítés megtagadását a Novák Hunor által megkeresett egyik érintett patikában azzal indokolták, hogy a szükséges alapanyagok nem voltak készleten, a beszerzésük pedig költséges, és mivel csak nagyobb kiszerelésben érhetők el, a ritkán használt alapanyag megmaradása jelentős veszteséget jelent. A bejegyzés miatt számos gyógyszerész felháborodásának adott hangot, amiért Novák Hunor a nyilvánosság előtt kritizálta őket.

A reakciók között előkerült a logisztikai problémák és az állami alulfinanszírozottság problémája mellett az is, hogy a gyógyszerészek gyakran találkoznak rossz magisztrális receptekkel.

Úgy tűnik, az áremeléssel legalább a finanszírozás problémájára reagált a kormány. A szerdai rendelet a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerekről és a támogatás összegéről szóló 1/2003. (I. 21.) ESZCSM rendeletet módosítja, ezen belül is „A magisztrális gyógyszerek közfinanszírozás alapjául elfogadott ára részeként figyelembe vehető készítési díjak” című táblázatot: minden felsorolt részköltséget a háromszorosára emel.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk