Harrach Péter szerint ezer éve változatlan a magyar állam, a magyar emberek törekvése

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 20.

Belpol

Hogy Magyarország a függetlenségét érzékenyen védő európai, magyar és keresztény állam legyen.

Ezer éve változatlan a magyar állam, a magyar emberek törekvése, hogy Magyarország a függetlenségét érzékenyen védő európai, magyar és keresztény állam legyen – jelentette ki a KDNP parlamenti frakcióvezetője, alelnöke kedden Szegeden.

Harrach Péter a Tisza-parti hagyományos, a Szeged-Tápé városrészben tizennegyedik alkalommal megrendezett Szent István-napi ünnepségen hangsúlyozta: Magyarország első királyának személyiségében összhangban volt a kor királyi eszményének követelménye, a kemény határozottság és az emberség.

A magyarság keresztény európai államát Szent István elkötelezettségének, céltudatosságának és erejének köszönheti – tette hozzá.

Harrach Péter az alaptörvény első mondatát idézve – mely szerint "büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette" – azt mondta: az "alaptörvény által megtestesített szövetség egy a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között fennálló szövetség".

Harrach kiemelte, Szent István egyénisége és műve – egy igazi, európai és keresztény állam – ma is követendő példa, mint ahogy az állam függetlenségének védelme is. A magyarok első királya ugyanis megvédte Magyarország önállóságát és függetlenségét "kelet és nyugat uraitól", és ezt az utat járta a magyar nép ezer éven keresztül, akárcsak most is.

Figyelmébe ajánljuk