Hat év alatt felére csökkent a tanári pályát választók száma

  • narancs.hu
  • 2022. október 9.

Belpol

A HÖOK szerint az elmúlt időszak köznevelést érintő folyamatai és döntéshozói irányai nem támogatják a pálya népszerűségét.

Pedagógusok nélkül nincs jövő – és ez nem világnézeti kérdés. Ezzel a címmel adott ki közleményt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

Arra hívják fel a figyelmet, hogy a pedagógus szakra jelentkező és felvételt nyerő hallgatótársaik száma évről-évre csökken.

  • Míg 2016-ban a jelentkezők száma 20.286, a felvettek száma 10.167 volt,
  • 2022-ben már csak 11.977 és 6453 főt jelent ugyanez a két kategória.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 6 év során felére csökkent azon fiatalok száma, akik tanárként szerettek volna továbbtanulni, és azoké is, akik valóban elkezdték a pedagógusképzést.

Mint írják, a fenti számokból világosan látszik, hogy az elmúlt időszak köznevelést érintő folyamatai és döntéshozói irányai nem támogatják azt a világos nemzetstratégiai célt, hogy a pedagógus pálya népszerű és vonzó karrier lehessen a tehetséges fiataljaink számára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk