Határozottan és egyértelműen elutasítják: mégis megvédi a gender szakot az ELTE

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 13.

Belpol

Az egyetem szerint a szak rendeleti úton való megszüntetése sértheti az Alaptörvényt is.

Közleményt adott ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak megszüntetésével kapcsolatban. Mint ismert, a múlt hét végén derült ki, hogy a kormány megszüntetné az általa nem kedvelt szakot. A hírre akkor reagált az ELTE, a közleményüket pedig úgy lehetett olvasni, hogy behódolnak a kormánynak, és elfogadják a döntést. De az egyetem szerint nem erről van szó, ezért most ismét közleményt adtak ki.

„Az Egyetem a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak megszüntetésével kapcsolatban közvetlen megkeresést nem kapott a kormányzati szervektől. A társadalmi nemek tanulmánya mesterszak felmenő rendszerben történő megszüntetését célzó rendelettervezetről az ELTE a Magyar Rektori Konferencia (MRK) közvetítésével szerzett tudomást. A fenntartó az MRK-n keresztül kérte be a magyar felsőoktatási intézmények álláspontját a tervezett rendeleti szabályozással kapcsolatban” – áll a közleményben, melyben leírják, hogy az ELTE határozottan és egyértelműen kifejtette egyet nem értését a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak rendeleti megszüntetésével kapcsolatban.

Szerintük az előterjesztés nem tartalmaz indoklást, és a 2016-os képzési felülvizsgálat során egyetlen minisztérium, tudományos, szakmai vagy társadalmi szervezet észrevételt, megjegyzést, aggályt vagy kritikát a szak tartalmával kapcsolatosan nem fejtett ki. Az ELTE említi Magyarország alaptörvényét, amely garantálja a felsőoktatás és a tudomány autonómiáját: „Az egyetem a leírtak szerint rögzítette észrevételeiben, hogy az előterjesztés, amely érvényes tudományos akkreditáció birtokában, rendeleti úton kíván megszüntetni egy konkrét szakot, sértheti az Alaptörvény fenti pontját.”

A közleményben ugyanakkor ismét leírják, hogy a fenntartó döntését tudomásul veszik, de fontosnak a témakörrel kapcsolatos szakmai és társadalmi vita előzetes lefolytatását.

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.