Havasi: "A miniszterelnök most nem megy Kijevbe"

  • narancs.hu
  • 2022. március 15.

Belpol

Az nem derült ki, hogy hívták-e egyáltalán, vagy a későbbiekben fog-e. 

Mint arról beszámoltunk, kedden a varsói kormányfői hivatal közölte, hogy még aznap Kijevbe látogat Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel. 

A négy politikus vonattal utazik az ukrán fővárosba, már délelőtt át is keltek a lengyel-ukrán határon.

A lengyel miniszterelnök hivatala a látogatásról azt is közölte, hogy "az Európai Tanács nevében indulnak Kijevbe", az útról pedig az Európai Tanács elnökével és az Európai Bizottság elnökével egyeztettek, az ENSZ révén pedig tájékoztatták róla a nemzetközi társadalmat.

Minthogy a V4-ek vezetői közül ketten is részt vesznek az úton, a magyar kormány pedig elvileg az ukrajnai háborúval kapcsolatban is többször egyeztetett velük, a hvg.hu rákérdezett Havasi Bertalannál, a miniszterelnök sajtófőnökénél, hogy Orbán Viktort hívták-e az útra, tudott-e róla előzetesen, egyeztetettek-e vele erről, és volt-e arról szó, hogy esetleg ezt az utat a magyar nemzeti ünnepre tekintettel máskor tartsák meg, hogy ő is csatlakozni tudjon? 

Tőle azonban mindössze egyetlen mondatot kaptak válaszként: 

"A miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe."

Emlékezetes, hogy a háború kitörése előtt Orbán Viktor Moszkvában járt Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, arról a látogatásról azt mondta, "békemisszió" volt.

FRISSÍTÉS: A kormánypárti Origo arról ír, hogy "értesülések szerint" a három ország vállalta, hogy fegyvereket szállít Ukrajnába, és "ennek a részleteit beszélik meg Kijevben az ukrán vezetéssel", Orbán Viktor pedig azért nem vesz részt a tárgyalásokon, mert Magyarország nem szállít fegyvereket és nem küld katonákat Ukrajnába.

Mint azt fentebb írtuk, a lengyel miniszterelnök közlése szerint viszont az Európai Tanács nevében indultak Kijevbe. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk