Havasi Bertalan úgy megmagyarázza Orbán levelezési szokásait, hogy több kérdésünk nincs is

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 23.

Belpol

Rejtélyes logika lapján dönti el Orbán, kinek küld gratuláló vagy részvétnyilvánító leveleket.

Heller Ágnes július 19-én hunyt el, temetésére még a francia elnök, Macron is részvétnyilvánító levelet küldött. Tarlós István főpolgármester Budapest saját halottjának nyilvánította a filozófust. A magyar miniszterelnök azonban nem tett semmilyen gesztust, ennek hiányára hívja fel a figyelmet a Népszava, és veti fel a kérdést: vajon ki, mikor és miért kaphat Orbán Viktortól gratulációt vagy részvétnyilvánítást.

A cikk kifejti: korántsem arról van szó, hogy a vezetéshez kritikus személyeket igyekezne Orbán levél nélkül hagyni, persze a levelezést nem mindig nyilvánosan teszi. Ahogy emlékeztetnek, Esterházy Péter elhunytakor a miniszterelnök Esterházy családjának küldött levelében fejezte ki részvétét, és a családra bízta, nyilvánosságra hozzák-e a levél szövegét.

Gratulációt és köszöntést kapott például a 100 éves Bálint György is, aki szintén többször kritikát fogalmazott meg Orbán rendszerével szemben. Sőt, Orbán az egykori SZDSZ-es jogvédő, a Magyar Helsinki Bizottságot megalapító Kőszeg Ferencnek is levélben gratulált 2014-ben németországi kitüntetéséhez.

Orbán nemcsak a politika világában levelez: gratulációt küldött a 80 éves Korda Györgynek, márciusban pedig a kormányfő személyesen vitte el az Őrségbe a Kossuth Nagydíjat a betegeskedő Törőcsik Mari színésznek.

Kevésbé meglepő módon a sport kitüntetett személyiségeire Orbán is nagy figyelmet fordít: levelet, sőt ajándékot is küldött az 1998-as focivébé gólkirályának, Davor Šukernek 50. születésnapjára; levélben méltatta és búcsúztatta a visszavonuló Király Gábor kapust. A sokszoros válogatott újpesti labdarúgót, a 80 éves Göröcs Jánost pedig vacsorán látta vendégül a Karmelita kolostorban.

Heller Ágnes halálát követően a Népszava épp ezért megkereste a minisztériumot, hogy kívánnak-e bármilyen formában megelmékezni a filozófusról, választ azonban csak most kaptak. A miniszterelnöki sajtófőnöktól prbálták megtudni azt is, hogy Orbán Viktor hány köszöntő, gratuláló vagy részvétet nyilvánító levelet írt 2010 óta. A sajtófőnökannyit közölt:

„A miniszterelnök nyilvános leveleit a kormany.hu és a miniszterelnok.hu honlapokon megtalálja. Ezeket éppen azért tesszük közzé – sok esetben beszkennelve az eredeti levelet is –, hogy az ön munkáját is megkönnyítsük.”

A Heller Ágnest érintő kérdésre Havasi nem válaszolt; arra pedig, hogy létezik-e protokoll vagy gyakorlat arra, hogy kiket választanik ki arra, hogy Orbántól levelet kaphassanak, a sajtófőnök frappánsan megmagyarázta:

„Úgy gondolom, a levelek megírásának alapját, indokát minden esetben maga az adott levél tartalmazza.”

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.