Havasi Bertalan úgy megmagyarázza Orbán levelezési szokásait, hogy több kérdésünk nincs is

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 23.

Belpol

Rejtélyes logika lapján dönti el Orbán, kinek küld gratuláló vagy részvétnyilvánító leveleket.

Heller Ágnes július 19-én hunyt el, temetésére még a francia elnök, Macron is részvétnyilvánító levelet küldött. Tarlós István főpolgármester Budapest saját halottjának nyilvánította a filozófust. A magyar miniszterelnök azonban nem tett semmilyen gesztust, ennek hiányára hívja fel a figyelmet a Népszava, és veti fel a kérdést: vajon ki, mikor és miért kaphat Orbán Viktortól gratulációt vagy részvétnyilvánítást.

A cikk kifejti: korántsem arról van szó, hogy a vezetéshez kritikus személyeket igyekezne Orbán levél nélkül hagyni, persze a levelezést nem mindig nyilvánosan teszi. Ahogy emlékeztetnek, Esterházy Péter elhunytakor a miniszterelnök Esterházy családjának küldött levelében fejezte ki részvétét, és a családra bízta, nyilvánosságra hozzák-e a levél szövegét.

Gratulációt és köszöntést kapott például a 100 éves Bálint György is, aki szintén többször kritikát fogalmazott meg Orbán rendszerével szemben. Sőt, Orbán az egykori SZDSZ-es jogvédő, a Magyar Helsinki Bizottságot megalapító Kőszeg Ferencnek is levélben gratulált 2014-ben németországi kitüntetéséhez.

Orbán nemcsak a politika világában levelez: gratulációt küldött a 80 éves Korda Györgynek, márciusban pedig a kormányfő személyesen vitte el az Őrségbe a Kossuth Nagydíjat a betegeskedő Törőcsik Mari színésznek.

Kevésbé meglepő módon a sport kitüntetett személyiségeire Orbán is nagy figyelmet fordít: levelet, sőt ajándékot is küldött az 1998-as focivébé gólkirályának, Davor Šukernek 50. születésnapjára; levélben méltatta és búcsúztatta a visszavonuló Király Gábor kapust. A sokszoros válogatott újpesti labdarúgót, a 80 éves Göröcs Jánost pedig vacsorán látta vendégül a Karmelita kolostorban.

Heller Ágnes halálát követően a Népszava épp ezért megkereste a minisztériumot, hogy kívánnak-e bármilyen formában megelmékezni a filozófusról, választ azonban csak most kaptak. A miniszterelnöki sajtófőnöktól prbálták megtudni azt is, hogy Orbán Viktor hány köszöntő, gratuláló vagy részvétet nyilvánító levelet írt 2010 óta. A sajtófőnökannyit közölt:

„A miniszterelnök nyilvános leveleit a kormany.hu és a miniszterelnok.hu honlapokon megtalálja. Ezeket éppen azért tesszük közzé – sok esetben beszkennelve az eredeti levelet is –, hogy az ön munkáját is megkönnyítsük.”

A Heller Ágnest érintő kérdésre Havasi nem válaszolt; arra pedig, hogy létezik-e protokoll vagy gyakorlat arra, hogy kiket választanik ki arra, hogy Orbántól levelet kaphassanak, a sajtófőnök frappánsan megmagyarázta:

„Úgy gondolom, a levelek megírásának alapját, indokát minden esetben maga az adott levél tartalmazza.”

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?