Havi egymillióért koordinálja Tiba István a soha meg nem térülő MotoGP-beruházást

  • narancs.hu
  • 2021. május 14.

Belpol

A fideszes képviselő saját városában már "bizonyított", a kormány szerint ő a sikeres üzemeltetés kulcsembere.

Miniszteri biztos lesz Balmazújváros korábbi polgármestere: Tiba István fideszes országgyűlési képviselő az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László megbízásából 2023-ig felügyeli majd a 65 milliárdos költséggel tervezett hajdúnánási MotoGP versenymotoros pálya fejlesztését – derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből.

Palkovics utasítása szerint Tiba István havi egymillió forintos tiszteletdíj fejében koordinálja a „multifunkciós versenypálya építéséhez szükséges intézkedéseket”, de ő készíti elő „a sikeres üzemeltetés érdekében szükséges térségi infrastrukturális és turisztikai beruházásokat” is.

Munkáját Palkovics ellenőrizheti, a biztosi feladatok ellátásához pedig nem kap külön titkárságot. Ez a fizetés parlamenti képviselői, jegyzői és bizottsági honoráriuma mellett jár Tibának, aki

így havonta bruttó 3 millió forintot is kereshet.

Hogy a várt „sikeres üzemeltetés” mit jelent a kormány számára, az nem egyértelmű: megtérülést szinte biztosan nem. A G7 elemzése szerint egy MotoGP pálya üzemeltetése nemzetközi tapasztalatok alapján is veszteséges, a hajdúnánásin pedig a közeljövőben Forma-1 futamokat sem rendeznek, ami némi bevételt jelenthetne.

Az már szinte mellékes, hogy bár a kormány tavaly júniusban hirdette meg a pálya építését, a beruházás lehetséges kockázatait és előnyeit összevető megvalósítási tanulmányt közérdekű adatigénylésre még idén márciusban sem hozták nyilvánosságra – az „felülvizsgálat alatt áll” Palkovics tárcája szerint.

Fizetni viszont az építkezés befejezése után is kell majd, jó sokat: a kormány 44 millliárd forintnyi jogdíjat sem sajnál azért, hogy tíz évig az amúgy is temérdek pénzből felépített pályán rendezhesse majd a Superbike motorversenyeket.

Ha a sikeres üzemeltetést említjük, arról sem Tiba István neve jut először eszünkbe feltétlenül. Az ő felügyelete mellett tömték ki állami milliárdokkal a balmazújvárosi focicsapatot működtető önkormányzati céget, amely – miután a csapat egy év után kiesett az NBI-es keretből –be is dőlt, legalább 400 millió forintos adósságot hagyva Balmazújvárosra. A száz százalékig önkormányzati tulajdonú cég mozdítható vagyonát szőrén-szálán eltüntették. 

Figyelmébe ajánljuk