Hétfőn tüntetnek a tanárok a státusztörvény ellen

  • narancs.hu
  • 2023. április 22.

Belpol

Az általuk csak „bosszútörvénynek” nevezett rendelkezés vesztét kívánja az ADOM, a PDSZ és sok ezer tanár. Mindenkit várnak.

„Elegünk van az egyre növekvő állami elnyomásból! Mondjunk nemet a státusztörvényre, álljunk ki az igazságért! Gyere velünk, vegyél részt a tüntetésen!” – olvasható az esemény közösségi oldalán. A tüntetés április 24-én lesz, délután 4 órától a Kálvin téren gyülekeznek, 5 órától pedig a Belügyminisztériumhoz indulnak. Eddig 2500-an jelezték, hogy részt vennének rajta.

A menet útvonala a Kecskeméti utca – Egyetem tér – Károlyi utca – Ferenciek tere – Kígyó utca – Piarista utca – Március 15. tér – Apáczai Csere János utca – Vigadó – Eötvös tér – Széchenyi István tér lesz. „Hozz magaddal zajkeltő eszközöket, de hozhatsz molinókat, táblákat is vagy bármit, amivel látványosan ki tudod fejezni véleményedet!” – kérik a szervezők.

Tegnap írtunk arról, hogy eredménytelenül zárult a tárgyalás a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és az államtitkárság között. A szakszervezet felszólította a kormányt, hogy ne vigyék a parlament elé a pedagógusokat korlátozó státusztörvény-tervezetet.

Ha a parlament mégis elfogadja, akkor a törvény értelmében megszűnik a tanári kar maradék autonómiája, napi 12 óra lehet a munkaidő, hetente akár 48 is, ingyen lehet helyettesíteni 80 órában, szabadságáról berendelhető a pedagógus, aki bármely intézménybe átvezényelhető. Emellett a pedagógus munkaidőn kívül se nyilatkozhat negatívan a közoktatásról, ha mégis, az retorziót, bércsökkentést von maga után.

Eddig 4700 pedagógus jelezte, hogy felmond, ha a státusztörvényt elfogadják.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk