Karácsony háborúba megy a budapestiekért

  • narancs.hu
  • 2023. április 22.

Belpol

Az önkormányzati választásokig folyamatosan a fizetőképesség határán fog billegni a főváros. 

„Nem viszem harcba a várost, de megharcolok érte. Minden vezetőnek tudatában kell lennie, hogy minden döntés az ő, illetve a várost vezető koalíció felelőssége. Ezzel együtt vannak olyan ügyek, amelyeket meg kell beszélni az itt élőkkel. Minden 14 évnél idősebb fővárosi lakcímmel rendelkező lakos kap egy levelet az első budapesti lakógyűlés elindításáról. Mindenki kap egy egyedi azonosítószámot, amely adatvédelmi szempontból teljesen biztonságossá teszi számára a véleménynyilvánítást. Ezzel online szavazhat. Aki számára ez nem elérhető, megteheti itt a Városházán az ügyfélszolgálati irodában is” – mondta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Népszavának. 

Először azt a súlyos dilemmát osztják meg, hogy vagy felfüggesztik „a kormány finanszírozását” és akkor biztosítani tudják a közszolgáltatásokat, vagy korlátozzák ezeket. „Ez elsősorban a közösségi közlekedést érintené, hiszen ez adja a kiadások javát. Ez nagyon jelentős korlátozásokkal járna. Vannak városok, amelyek ezt az utat választották. De mi a fővárosiak véleményének ismeretében döntünk erről”. 

Mint ismert, a főváros „túlélő programot” dolgozott ki, hogy megőrizzék a főváros likviditását, valamint csökkentsék a válság és a kormányzati elvonások hatásait. Karácsony Gergely a héten arról beszélt sajtótájékoztatón, hogy míg 2018-ban, Tarlós István főpolgármesterségének utolsó évében a város 5 milliárd forint szolidaritási adót fizetett, ennek a „sarcnak” a mértéke az idei évben már 58 milliárd forintra emelkedett. 

 
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: Sióréti Gábor
 

 „A mi jogértelmezésünk szerint a szolidaritási hozzájárulásnak csúfolt sarc jogtalan mértékű, mert beleütközik az Alaptörvény és az önkormányzati törvény rendelkezéseibe is, miszerint az önkormányzat saját bevételeit nem lehet elvonni. A költségvetési törvényben egyébként ez az adó nem egy egzakt szám, hanem egy képlet és a mértékét mérsékelheti a pénzügyminiszter. Az államtól kapott közfeladat-ellátására kapott normatíva és a befizetendő 58 milliárd forint között 25 milliárd forint a különbség, ennyivel fizet be többet a fővárosi önkormányzat annál, amennyit az összes jogcímen együttesen kap.

Ez jogtalan elvonás”

– mondta Karácsony Gergely a Népszavának. 

A főpolgármester szerint a kormány Budapest-ellenes politikájára a Budapest-pártiság a válasz, ez pedig független attól, ki melyik párttal szimpatizál, elég, ha a várossal teszi. Hatalmas különbség van aközött, hogy háborúba visszük a budapestieket, vagy háborúba megyünk értük.

„Az önkormányzati választásokig folyamatosan a fizetőképesség határán fogunk billegni. Nyilván stabilizálni lehetne a várost pénzügyileg, de csak súlyos társadalmi veszteségek árán és ezt az itt élők fizetnék meg. Nekem viszont az a dolgom, hogy megóvjam őket a kormányzati sarcok hatásaitól. Budapest nélkül Magyarország szegény és fejletlen ország. Itt termelődik meg a GDP 38 százaléka. De ennél többről van szó. Budapest az ország szíve, ha ez leáll, akkor a tönkretételét kiötlő agy is elpusztul” – fogalmazott

Karácsony Gergellyel a közelmúltban készített interjút a Magyar Narancs. A főpolgármester akkor azt mondta, ha túlélik 2023-at, a '24-es önkormányzati választást megnyerni már nem lesz nehéz. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk