Hiába dicsekedett korábban a jegybankelnök fia, egyelőre nem övé az Origo

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 16.

Belpol

Persze a kormánypropaganda közben is zavartalanul dübörög.

Matolcsy Ádám június végén jelentette be, hogy az érdekeltségébe tartozó Magyar Stratégiai Zrt. megvásárolja az Origo.hu hírportált jegyző New Wave Media Group Zrt.-t. Az egész ügy egyik őszinte momentuma volt, amikor Matolcsy Ádám bevallotta, hogy minderre a saját vállalkozásai által termelt jövedelemből volt lehetősége, és a tranzakció előtt kikérte édesapja véleményét is, aki nagyvonalúan támogatta fia elképzeléseit.

Matolcsy György fia megkérdezte a papát Origo-ügyben

Megszólalt Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám, aki egy nap arra ébredt, hogy ő lett az Origo tulajdonosa – még jó, hiszen cége megvette a lakájmédia internetes zászlóshajóját. Mint sejtettük, egy élet munkája nyerte el méltó jutalmát ezzel, erről árulkodnak Ádám szavai is: „Igen, a vállalkozásaim által termelt jövedelemből tudtam megvásárolni.”

Úgy tűnik azonban, hogy mégis csúszott valami hiba a gépezetbe. A mai Népszava arról tudósít, hogy a cégregiszter szerint az NWM kizárólagos tulajdonosa továbbra is (immár lassan három éve) közvetve a csehországi bejegyzésű Bawaco Invest, amelyről Száraz István tavaly ismerte el, hogy az övé. Persze elképzelhető, hogy Matolcsy Ádám a külföldi háttércéget vette meg, de a másfél hónappal ezelőtti közlemény nem erről szólt. És Száraz István ebben az esetben sem írhatott volna alá egyedüli részvényesként céges határozatot.

Azaz hiába dicsekedett el a hírportál megszerzésével a jegybankelnök fia, a tranzakciót, úgy fest, nem sikerült lezárni. Sőt egyelőre annak sincs jele, hogy az elmúlt két hétben bejegyezték – vagy legalább elkezdték volna bejegyezni – a tulajdonosváltást.

Persze a tranzakció csúszásának sok jelentősége nincs, hiszen a lakájmédia internetes zászlóshajója továbbra is megállíthatatlanul hasít.

Bár Matolcsy Ádám július elején a Figyelőnek adott interjújában úgy fogalmazott, polgári-konzervatív értékrenddel fogja megkülönböztetni magát az Origo, meglepő lenne, ha ez érdemi változást hozna a portál tónusában.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.