Így változtatná meg a Momentum a választási rendszert

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 16.

Belpol

Kétfordulós választási rendszer, közvetlenül választott köztársasági elnök, ellenőrzött kampányfinanszírozás – többek között ezzel szüntetnék meg a jelenlegi rendszer aránytalanságait.

Ma került fel a Momentum honlapjára az a 17 oldalas dokumentum, melyben a párt kifejti, hogyan szabadulna meg a jelenlegi választási rendszer aránytalanságaitól és igazságtalanságaitól.

A 6 fő alapérték, melyre koncepciójuk épül:

– konszenzusra törekvő demokratikus modell,

– folytonosság,

– egyszerűség,

– politikusok és választók közötti távolság csökkentése,

– mérhetőség, visszakövethetőség,

– biztonság.

A Momentum főbb problémái a jelenlegi választási rendszerrel, „hogy a rendszer túlzottan aránytalan, a szavazási metódus nem engedi, hogy a választók másodlagos preferenciái érvényre jussanak, ellehetetleníti a pártok és egyéni jelöltek együttműködését, ezáltal elmélyítve a társadalmi törésvonalakat, és partvonalra szorítva a konstruktív párbeszédet. A kerülethatárok manipulatív módon lettek meghatározva, emellett pedig a határon túl élő választópolgárok fél szavazattal rendelkeznek.”

Javaslatuk ezért a következő:

„A Momentum egy olyan vegyes rendszert javasol, amelyben a 199 fős törvényhozásban 129 főt listán, 70 főt pedig egyéni kerületekben választanak meg. Az egyéni kerületi szavazás kétfordulós, az első fordulóban az a jelölt győz, aki a szavazatok abszolút többségét megszerzi. A második fordulóba a két legtöbb szavazatot kapott jelölt jut. A listán megmarad az ötszázalékos küszöb, illetve az arányos mandátumelosztás. ”

A határon túl élő választópolgárok számára is lehetővé tennék az egyéni jelöltre való szavazást, így teljesülne az egyenlő választójog követelménye. Megváltoztatnák a levélben szavazás szabályait is, ennek lehetőségét kiterjesztenék a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, külföldön tartózkodó szavazópolgárokra is.

A Momentum hatályon kívül helyezné az Alaptörvény kampányt korlátozó rendelkezését, átláthatóvá tenné a szabályozást, elkülönített kampányszámla használatát írja elő, időközi beszámolási kötelezettséget, valamint rövidebb határidőket vezet be. Továbbá biztosítanák a harmadik felek kampánytevékenységének átláthatóságát, magánszemélyektől érkező adományok tekintetében adományozási korlátot vezetnének be, a CÖF–CÖKA-jelenség megszüntetésének érdekében olyan jogszabályokat dolgoztak ki, amelyek nem lehetetlenítik el a politikai szólásszabadság gyakorlását, de átláthatóvá teszik, hogy ki kinek az érdekében és milyen forrásból folytat politikai kampányt.

Megtiltanák a kormány közpénzen folytatott önpropagandáját, valamint hogy önkormányzati forrásokat kampányra fordítsanak. Lehetővé tennék, hogy fizetett politikai hirdetések ismét helyet kapjanak a sugárzott médiában. Az esélyegyenlőség feltételeinek érvényesülése mellett a kereskedelmi média számára is kötelezővé tennék kampányidőszakban a versengő politikai programok bemutatását.

Ezenkívül kitérnek még arra, hogyan reformálnák meg a köztársasági elnök intézményét és megválasztásának módját. Jelenleg a köztársasági elnöknek nincs közvetlen legitimációja, nem jelent valódi egyensúlyt, és nem tudja hatékonyan kifejezni a nemzet egységét. Ezért a Momentum kétfordulós, közvetlen államfőválasztást javasol. Az első fordulóban a szavazatok többségét szerző jelölt lenne megválasztva, ha pedig ilyen nincs, akkor a második fordulóba a két legtöbb szavazatot szerző jutna be. A köztársasági elnöki jogköröket nem szélesítenék jelentősen, de elképzelésük szerint az államfő konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal élhetne a miniszterelnökkel szemben, vagyis az új miniszterelnök személyére tett javaslat mellett indítványozhatná annak elmozdítását is. Emellett véleményezhetné az Alkotmánybíróság tagjainak kinevezését, az adatvédelmi hatóság vezetőjére javaslatot is tehetne.

A teljes program megtalálható a párt honlapján.

Figyelmébe ajánljuk