Orbán szerint még nincs itt az ideje, hogy visszavonuljon

  • narancs.hu
  • 2022. december 21.

Belpol

A miniszterelnök azt is mondta a szerdai kormányinfón, hogy a fiatalok szellemi és lelki egészsége a legfontosabb, a hittan és a testnevelés.

„Magyarországon az az alkotmányos szokás, hogy az év végén vagy az év elején nemzetközi sajtótájékoztatót tartunk, lehetőleg korlátlanul (mármint időkeret nélkül - a szerk.)” – ezekkel a szavakkal vezette be a szerdai kormnyinfót Orbán Viktor miniszterelnök. (Azt már mi tesszük hozzá, hogy – amint azt korábban is megírtuk – évente ez az egy olyan alkalom, amikor a kormányfő hajlandó szóba állni a független sajtóval, máskor mindig negligálja a nem kormánypárti médiát.)

Orbán a sajtótájékoztatón két témakört érintett: "hogyan fest a magyarok 2022-es éve kormányzati látószögből", illetve hogyan látja 2023-at. Az elsővel kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, a rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve. Ennek ellenére az ország rendkívüli teljesítményt nyújtott. Hat olyan területet sorolt fel, amiben ez megnyilvánult

1. A kormányfő szerint ilyen volt a parlamenti választás, amelyen szavai szerint meg kellett védeni Magyarország függetlenségét, szuverenitását. „Mintegy 3 milliárd forintnyi dollár állt szemben 3 millió szavazóval, és az utóbbiak győztek” – mondta Orbán arra utalva, hogy a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom anyagi támogatást kapott az Egyesült Államokból. (A pénzt a támogató szervezet magyar vezetője szerint kint élő magyarok adták össze.) A miniszterelnök kiemelte, Európában a stabilitás szempontjából Magyarország az első helyen áll, mert nálunk egyszer sem volt előrehozott választás az elmúlt 30 évben. Megjegyezte,  a brüsszeli és a liberális világ baloldali kormányt akart, az EU-s pénzekről is csak azért most sikerült megállapodni, mert nem a Fidesz vezette kabinettel akartak megegyezni. 

2. Rendkívüli teljesítményként említette Orbán azt is, hogy sikerült kimaradni a háborúból, aminek szerinte eddig csak vesztesei vannak: a két szembenálló fél és az európai gazdaság, „szankciós háborús felárakat fizetünk”. Ezután arról beszélt, aki fegyvert szállít, aki kiképzi az egyik harcoló felet, aki finanszírozza az egyik hadviselő felet, mind-mind benne van a háborúba. Orbán reméli, hogy Európa nem keveredik bele. Nem mulasztotta el megjegyezni,, „teljesítettük azt az emberiességi és keresztényi kötelességünket hogy a bajba jutottakon segítenünk kell, rengeteg embert engedtünk be Magyarországra és elláttuk őket”.

3.  „Álltuk a sarat a migrációval szemben” – mondta Orbán az újabb rendkívüli teljesítményről. Úgy vélte, egyszerre két irányból helyezi az országot nyomás alá a menekültügy. Mint mondta, ebben az évben több mint 250 ezer illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg a hatóságok.

4. Magyarország képes volt finanszírozni a megnövekedett energiaárakat. Ennek a forrását az ország előteremtette, folytatta a miniszterelnök, majd arról beszélt, „a rezsivédelmi rendszer lényegét közben sikerült megőrizni”. Külön kiemelte – a külföldi újságírók kedvéért, aki szerinte ezt nem tudják –, hogy minden családnak 450 eurónyi támogatást nyújt az állam.

5. „Megőrztük a munkaalapú gazdaságot”. Ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, soha nem dolgoztak annyian, mint idén, csúcson van a foglalkoztatottság, „választási évben csökkentettük a költségetési hiányt”.

6. Az ország rendkívüli teljesítményeit sorolva végezetül arról szólt, sikerült megállapodni az Európai Unióval. Hozzátette: „sikerült legyőzni azt a hungarofóbiát, ami a liberális világban uralkodik”.

Orbán a kormányinfón szót ejtett arról is, jövőre a legfontosabb az lesz, hogy kimaradjunk a háborúból, az európai recesszióból;  „plusz” legyen a gazdasági növekedés, egyszámjegyű az infláció.

Bejelentette, a szerdai kormányülésen döntenek arról, hogy

a fiataloknak 25 éves korig járó adómentességet a gyermeket vállaló nők esetén 30 évre vigyék fel.

Orbán Viktor újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az orosz-ukrán háború megoldása céljából először tűzszünetet kell kiharcolni, hogy ne haljon meg több ember, és legyenek tárgyalófelek, ugyanis tárgyalással lehet rendezni az ügyet, „tegyünk erre egy kísérletet”. Úgy véli, hogy alapvetően amerikai-orosz tárgyalásokra lesz szükség, anélkül nem lesz béke. Nem szerepel a napirendjén, hogy jövőre Kijevbe látogat. A kormány folytatni fogja a szankciók elleni kampányt, mert továbbra is ellenzik a szankciós politikát. 

A pedagógus tiltakozásokról több kérdés is érkezett a miniszterelnökhöz. A „pedagógusvilágot” nem csak kívülről, hanem belülről is tekinti, ugyanis vannak a családjában pedagógusok, például az édesanyja is, akinek ki is szokta kérni a véleményét. A miniszterelnök szerint az anyagi követeléseket a szakszervezetekkel, a szakmai kérdéseket pedig a Nemzeti Pedagógus Karral szokták megtárgyalni, próbálja ezt a stratégiát működtetni, de van még lehetősége javulni. A kirúgott tanárokkal kapcsolatban azt mondta, a jogszabály az jogszabály, ha ezeket nem tartják be, akkor nem tudnak tárgyalni. 

Pintér Sándor oktatásért is felelős belügyminiszterrel kapcsolatban azt mondta, a vezetőknek a vezetéshez kell értenie, a szakembereknek meg a szakmákhoz. Azt várja el tőle, hogy tartassa be a törvényeket. Ha a politikai érzékenység alapján hozna döntéseket, akkor felborulna minden, véget érne a világ. Az állami alkalmazottak számára törvényes formái vannak a tiltakozásnak. Egyébként úgy véli, az oktatás területén a gyerekek szellemi és lelki egészség a legfontosabb, a hittan és a testnevelés. 

A miniszterelnököt gazdasági és energetikai kérdésekről is faggatták az újságírók. Orbán szerint a forint árfolyamának hektikus változása és a magyar gazdaság szilárdságának nincs köze egymáshoz, ugyanis a gazdaság teljesítménye nem tud annyit változni, mint a forint értéke. Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy csatlakozzunk egy szélesebb valutaövezethez, viszont az euró bevezetése lassítaná a gazdasági növekedést. 

Az inflációs helyzetet ismerve a kormány úgy tud segíteni az embereknek, ha csökkentik az adókat. Orbán szerint azt szeretnék, hogy minél több pénzt keressenek a magyarok. A hazai adórendszer sikeressége, hogy a munkát terhelő adók alacsonyak, de a fogyasztáson szedik be a bevételt, ezért nem csökkentik az áfát. Ugyanakkor úgy véli, 

legkésőbb jövő év végén egyszámjegyű lesz az infláció. 

 

A jövő évi költségvetést napokon belül jóváhagyja a kormány, amit be is terjesztenek a parlament elé. „Kifejezetten segíteni akarjuk az embereket” – fogalmazott. 

A miniszterelnök a napokban katari vezetőkkel tárgyalt energetikai, pénzügyi kérdésekről, és befektetésekről állapodtak meg. Az energetika területén egy dolog kelt benne rossz érzéseket, méghozzá Paks 2, amit az ellenzék elgáncsolt, ezért tolódik a befejezése, pedig 2023-ban már termelhetne. 

Orbánt kérdezték Hoppál Péter államtitkárról is, akit a hírek szerint Csák János miniszter menesztett. A kormányfő szerint Csák engedélyt kért tőle, hogy Hoppálból kormánybiztost csináljon, az engedélyt meg is kapta, az már a miniszteren múlik, hogy marad-e államtitkár. 

Völner Pál korrupciós ügye egy éve robbant ki, megkérdezték a miniszterelnököt, hogy találkozott-e az egykori államtitkárral. Nem találkozott vele, de ha összefutna vele, akkor megkérdezné tőle, hogy hogy van. Amíg nem ítélik el, addig úgy tekint rá, mint bármelyik polgárra. 

Bencsik János és Volner János egykori ellenzéki országgyűlési képviselők a külügyminisztérium berkein belül dolgoznak majd a jövőben, Orbán reméli, hogy majd jól végzik a munkájukat. 

Orbán Viktor a nagy-magyarországos sáljáról is megkérdezték, amit egy válogatott mérkőzésen hordott, és amiből nemzetközi botráy kerekedett ki. A kormányfő úgy véli, Magyarország 1100 éves ország, amit történelmi szimbólumok veszik körül, ezek a normális élet részei. Ha provokálni szeretne, akkor sokkal jobb ötletei lennének. 

Orbán Viktor szerint még nincs itt az ideje, hogy visszavonuljon, ugyanis 16 évig volt ellenzéken és 17 éve kormányoz. Továbbá a miniszterelnökség nem olyan szakma, mint a futball, hogy gondolkoznia kell azon, hogy mi lesz vele, ezt majd az élet dönti el. Egyébként a Fideszben „csak alkalmas embereket” lát a kormányfői posztra.   

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.