High-tech a bûnüldözésben: Internetrendõrök 400 MHz-en

Belpol

Nem mondhatni, hogy a november végi nagy fogás után a hazai warez világ a Miskolci Rendõrkapitányság Gazdaságvédelmi Alosztályának nevét hallva remegni kezd a félelemtõl. A borsodi nyomozók Miskolcon és Budapesten, filmbe illõen, egy idõben foglaltak le illegális tartalmakat árusító szervereket. A legszerényebb becslések szerint is 250 millió forintot ér a 3500 DVD-nyi jogdíjmentesített film, zene, játék- és egyéb program. Igaz, a fájlcserélõkkel, valamint az ftp szerverekbõl élõk a rendszeren ütött 15 terabyte-os lyukat napokon belül elfedték.

Nem mondhatni, hogy a november végi nagy fogás után a hazai warez világ a Miskolci Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi Alosztályának nevét hallva remegni kezd a félelemtől. A borsodi nyomozók Miskolcon és Budapesten, filmbe illően, egy időben foglaltak le illegális tartalmakat árusító szervereket. A legszerényebb becslések szerint is 250 millió forintot ér a 3500 DVD-nyi jogdíjmentesített film, zene, játék- és egyéb program. Igaz, a fájlcserélőkkel, valamint az ftp szerverekből élők a rendszeren ütött 15 terabyte-os lyukat napokon belül elfedték.

"Basszameg!" - ennyi volt az egyik szervert üzemeltető férfi reakciója november 24-én, amikor a szerverhelyet bérbe adótól mobilon megtudta: a rendőrség éppen most vitte el a szerverét. A kihallgatáson aztán nem javított (igaz, nem is rontott) az illető helyzetén, hogy mindenre megesküdött - főként, hogy a rendőrök a jogszabályokat idézve az akár nyolcévnyi szabadságvesztés lehetőségét is megemlítették -: mostantól soha többé nem foglalkozik ilyesmivel. A szerverlefoglalás miatt hoppon maradt előfizetői mindezek ellenére a következő napon egy technikai problémákról és azok gyors kijavításáról szóló netes üzenetet találhattak a megfelelő helyen. A férfi jelenleg egy jó nevű ügyvéddel a háta mögött szabadlábon védekezve várja a fejleményeket.

Balra, a folyosó végén

A Fábián kapu 4. szám alatt álló ötemeletes, színben leginkább a pisztáciafagyira hajazó rendőrkapitányság amolyan lakótelep széli késő szocreál stílusú irodaház. Az ablakok legalább modernek, néhány éve cserélhették őket. A bejárat előtti dupla lábtörlőrács voltaképpen egy nagy lefedett lyuk a széles lépcsősor tetejét az ajtóval összekötő, lábteniszpályányi placc közepén. A felette lévő eresz csatornái három méterre a földtől véget érnek. A gazdaságvédelmi alosztály irodái a földszinten, balra, az anarchista továbbképző tanfolyamra agitáló felhívással és rendőröket mocskoló feliratokkal ékesített vécé-vel szemben (és azon is túl), a folyosó végén találhatók. Wágner Zoltán őrnagy irodája az utolsó. Az alosztályvezető - ahogyan pontosan tucatnyi embere - mással is osztozik az apró szobán. A saját és a titkárnője íróasztalát egymáshoz tolva így csak annyira széles ez a helyiség, hogy a székek szinte a falat súrolják (amit a mintázat alapján talán a nyolcvanas években tapétáztak utoljára). Az őrnagy P4-es számítógépéhez az alosztály egyetlen, 17 colos monitora csatlakozik. Megléte kizárólag egy önkormányzati alapítványnak köszönhető. A többiek, a 25-35 év közötti gazdaságvédelmisek viszont 400 MHz-es processzorral és 64 megás memóriával felszerelt muzeális P2-kkel szolgálnak és védenek, akár a világhálón is. Illetve ott mégsem, mert egyetlenegy sincs hálózatra kötve - a rendőrkapitányság épületében lévő két vonalból nekik egy sem jutott. A rendszergazdák arra viszont kínosan ügyeltek, hogy az operációs rendszereket úgy telepítsék, hogy a gépekkel játszani semmiképpen ne lehessen.

Gyors fejszámolás után megállapítható: másfél-kétmillió forintból informatikailag tisztességesen fel lehetne szerelni az alosztályt, ami azért ehhez a típusú munkához nem ártana. Ám az őrnagy hiába kérne feletteseitől bármit, a kapitányságon ennél lényegesen fontosabbnak tartott dolgokra sem futja. Ha pedig nem lehet mindenkinek mindent, akkor az egyes alosztályoknak is jobb, ha senki nem kap semmit. Nem is panaszkodnak, mert hiába gyorsítaná őket a modernebb felszerelés, ha ennyi van, ezzel kell eredményt produkálni. Wágnerből aztán csak kibukik, hogy amikor Hollandiában járt, látta: egészen más dimenzióban is lehet ezt a munkát végezni.

A gazdaságvédelmi alosztályhoz elsősorban a csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés stb. ügyek kivizsgálása tartozik. Saját bevallásuk szerint az internetes cécó a munkájuk 5-7 százalékát teszi ki, ami havi átlagban 3-5 ügy. A szokásoknak megfelelően egy-egy ilyen ügyre legfeljebb három ember áll rá; a munka adatgyűjtésből, nyomozásból, esetenként házkutatásból és lefoglalásból áll. A hálón többnyire kis halak akadnak fenn, a november végi nagy fogás különös kivételnek számít.

Egy névtelen bejelentésnek köszönhetően dőlt be az egész illegális hálózat, ráadásul olyan sebesen, hogy bár az ügyben eljáró rendőrök csak hétfőn kapták meg a városi szintű nyomozás jogkörét, csütörtökön már Budapesten foglalták le a szervereket. Kiderült ugyanis, hogy az előzetes bejelentésnek megfelelően a Miskolci Egyetem szerverszobájában található számítógép csupán kapu egy teljes hálózathoz, s az általa így fantomizált kiszolgálóegységek valójában a fővárosban találhatók.

Az információgyűjtés fortélyairól a csoport többi tagjához hasonlóan Szakácsi Attila százados is alig valamit hajlandó elárulni. Általánosságokat lehet csak kiszedni belőle, például hogy az elsődlegesen beérkező információk alapján Wágnernek három napja van eldönteni, megkezdődjön-e a nyomozás, vagy sem. Az őrnagy eddig mindig jól mérlegelt, mert az elrendelt nyomozások még sosem futottak lyukra. Ez sem kevés, hiszen a lefoglalt winchestereket és szervereket igazságügyi szakértők árazzák be, ami esetenként akár egymillió forintjába is kerülhet a rendőrségnek. Halvány mosoly és hallgatás a reakció, amikor szóba kerül: valóban beépülnek-e a nyomozás során az adott rendszerbe, illetve hogy ha internetjük sincs, akkor tényleg az újságok apróhirdetéseit bogarászva találnak-e új zsákmányra. Az őrnagy annyit jegyez meg: nem cáfolja, rendszeresen "bejelentést tesz" náluk az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány), a Mahasz, és néha az Artisjus is, de többbször kaptak olyan névtelen bejelentést, ami elég volt az induláshoz.

A hazai jogszabályok szerint a letöltés és az egy-két példányos biztonsági másolat készítése (kivéve a szoftverekét) nem büntetendő cselekedet; a feltöltés és az áruba bocsátott másolat viszont igen. Ennek megfelelően a rendőrség elsősorban a fizetős ftp szerverekre és a kalóz CD-, DVD-korongokat árusítókra fokuszál. Azt persze az összes nyomozó hangoztatja: minden tudomására jutott esetben kötelessége eljárni.

A Victor Hugo utcai fiúk

"Hol a szerver? Ki üzemelteti? Hová folyik a pénz (mi a számlaszámhoz tartozó bank, illetve melyik szolgáltatóhoz fut be az emelt díjas telefonszám)? Ennyit kell csak megtudni, aztán egyszerűen ki kell kérni a szerződéseket, és lehet menni a címre begyűjteni" - avat be Bodnár Gábor főhadnagy. Széttárja azonban a kezét, amikor felhozzuk: ha ilyen egyszerű az egész, akkor hogyan lehet, hogy az övékhez hasonló nagy fogás még nem volt az országban.

Rebesgetik, hogy a miskolciak akciója után a XIII. kerületben is elkezdődött néhány nyomozás. Nem véletlenül itt, hiszen az informatikai hálózatok dolgában kicsivel jobban tájékozottak mind tudják: a Victor Hugo utca a főváros és az ország egyik nagy warez paradicsoma. De komoly lelőhelyeket találhatnának az összes egyetemi hálózati központok közelében is. Egy jó nevű informatikai cég budapesti rendszermérnöke szerint kb. 10-12 olyan hely van a fővárosban, ahol nagy kapacitású szervereket ideig-óráig észrevétlenül lehet működtetni. Szerinte ha a rendőrség ezeket a helyeket figyelné, rövid időn belül komoly csapást mérhetne az illegális tartalmakból élők üzletágára. Nemcsak a lefoglalások miatt, hanem azért is, mert aztán már nem lenne hová becsempészni az új szervereket.

Jelenleg a legjobban futó fizetős ftp szerverekkel akár havi 4-500 ezer forintot is keres az üzemeltető, s ezért csupán annyit kell tennie, hogy ha a szerverére csatlakozni kívánó már utalta a 400-2000 forintig terjedő heti-havi letöltési díjat, küldjön egy jelszót a hozzáféréshez. A kiadása ezen felül csak annyi, hogy havi 35 ezer forintért bérli a szervert, amit forgalomképes tartalommal (leginkább friss filmek, DVD-k, zenei albumok, programok) fel kell tölteni és frissíteni. Szekeres százados is úgy látja, ha felsőbb szintű akarat volna az ügyben, akár két hónap alatt kitakarítható lenne a hazai kibertérből az illegális tartalmú szerverek nagy része. Ehhez persze kellene egy olyan csoport, amely csak az illegális szerverekre specializálja magát; erre viszont jelenleg nem lát esélyt.

A november végi akcióban lefoglalt ftp szerverek illegális anyagát egyes sajtóorgánumok az ősforrás lebukásaként aposztrofálták. A nemzetközi szinten is kétségtelenül jelentősnek számító 15 terabyte-os fogás azonban egyáltalán nem rendítette meg a folyamatosan bővülő hálózatot. Bizonyítja ezt a sok ftp szerver zavartalan működése és a számtalan fájlcserélő program népszerűsége is.

A talán legnépszerűbb, itthon is használatos fájlcserélő, a Direct Connent (DC++) egy-egy csatornája például több száz terabyte-nyi, a felhasználók egymástól letölthetővé tett adatbázisaival működik nonstop üzemmódban. A Matrix nevű szerveren január 20-án délután 5497 felhasználó 330 terabyte-nyi adatot osztott meg, a KOLI 4333 felhasználója 245-öt. A nemzetközi helyzetet jól szemlélteti, hogy ugyanezzel a programmal ugyanekkor a román Nemezisen 7444-en több mint 520 terabye-tot, az olasz Caoticson pedig 4865-en több mint 200 terabyte-ot "dobtak össze". A DC++ mellett hasonló adatokat produkál a WinMx, az AfterNapster, a Blubster, az eDonkey2000, a Morpheus Grokster, az emule, a Kazaa és a SoulSeek is - hogy csak a legismertebbekről essék szó. Ráadásul ezek a fájlcserélők ingyenesek, és az egymástól töltött tartalmak mások számára lényegében láthatatlanok. Ám minthogy e programok alapelve, hogy a letöltéshez saját gépről megosztott, általában több gigabyte-nyi tartalmat kell hozzáférhetővé tenni, jogilag minden fájlcserélő alatt vékonnyá válik a jég.

Ám mielőtt az érintettek önmegsemmisítő gombot szerelnének a gépükbe, vagy minden csengetésre nullával/egyessel írnák tele a winchesterüket, nem árt felidézni a minap az mtv-nek nyilatkozó Pilvein Pétert (ORFK Nemzeti Nyomozóiroda Elemző, Értékelő és Internet-figyelő Osztály): "Ha nem derül ki, akkor nem bűn. Baj akkor van, ha kiderül."

Szabó M. István

Figyelmébe ajánljuk