Kész Zoltán: Az együttműködést nem szeretik a Fideszben

  • narancs.hu
  • 2015. január 22.

Belpol

A friss Narancs nagyinterjúját egy részlettel ajánljuk, amelyből kiderül, honnan is jött az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt, aki megszüntetheti a kétharmadot a veszprémi időközi választáson.
false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Magyar Narancs: Szinte ismeretlenül lépett az országos politikába, miután majdnem az összes baloldali párt úgy döntött, hogy önt támogatja a veszprémi időközi választáson. Honnan vezetett az út idáig?

Kész Zoltán: Végzettségemnél fogva angoltanár és sportriporter vagyok. Az ELTE-n végeztem angol szakon, majd hat éven át tanítottam Balatonalmádiban, a két tannyelvű gimnáziumban. Eközben egy éven keresztül amerikai történelmet tanítottam Kaliforniában, ahova egy Fullbright-ösztöndíj segítségével jutottam ki. Két évig dolgoztam a Veszprémi Egyetemen, és további fél évig az ELTE amerikanisztika szakán. A tanítással hozzávetőleg három éve felhagytam, azóta elsősorban a társadalmi szerepvállalással foglalkozom, és aktívan szervezem a Polgári Platformot és a Szabad Piac Alapítványt.

MN: Utóbbiakról mit kell tudni?

KZ: A Szabad Piac Alapítvány – amit 2011-ben alapítottuk társaimmal – leginkább a kapitalizmus blogról ismert, amit mások mellett Seres Lacival szerkesztünk közösen. Emellett felvilágosító projekteket szervezünk, így például általános iskolákban tartunk előadásokat a gazdaság működéséről, a pénzhasználat alapjairól, illetve a társadalmi kooperáció alapvetéseiről, szóval csupa olyan dologról, ami hiányzik a magyar oktatási rendszer alapszintű követelményeiből. Az alapítványból nőtt ki a Polgári Platform, amellyel elsősorban esélyegyenlőségi és antirasszista kezdeményezéseket támogatunk. A tavalyi „Szurkolj a rasszizmus ellen!” projektet például mi vittük el a magyar stadionokba, és könyvet is kiadtunk a rasszizmus elleni harc leghatékonyabb módszereiről.

A platform környékén többen vannak, akik korábban megfordultak a nagypolitikában, például Kukorelly Endre, Kerék-Bárczy Szabolcs – ő később kivált, és a Demokratikus Koalíció tagja lett – vagy épp Somogyi Zoltán politológus, aki egyébiránt az alapítványnak is tagja. Legalább húsz országban jártam az elmúlt években Indiától Kanadáig, hogy különböző felvilágosító előadásokat tartsak ezekben a témákban. Tavaly tíz hetet töltöttem e célból az Egyesült Államokban, és mások mellett a State Department képviselőinek is tartottam előadást.

MN: 2004-ben Navracsics Tibor hívására elvállalta a helyi Fidelitas vezetését is.

KZ: 2004-ben Navracsics és akkori titkára – a jelenlegi veszprémi polgármester –, Porga Gyula valóban felkért, hogy vállaljam el a helyi Fidelitas vezető posztját, és én igent mondtam. Végül nyolc hónap után távoztam a posztról és a szervezetből is. Máshogy gondolkodtunk a politikáról. Veszprém egy kicsi, 60 ezer fős város. Egy ilyen kisvárosban szerintem nem vagy nem kizárólag pártpolitikai alapon kellene, hogy szerveződjenek a közösségek. Ilyen viszonyok közt helyi szinten alig lehet eredményeket elérni. Közösen kell dolgozni, és nem nézni, hogy ki szocialista, vagy ki fideszes. Ez az együttműködésre épülő gondolkodás nem volt nyerő a Fideszben. Ahogy látom, a helyzet azóta sem változott.

Rényi Pál Dániel teljes interjúját (benne a kampányról, az LMP támogatásának hiányáról és a veszprémi fideszesek trükközéseiről) a Magyar Narancs január 22-i számában olvashatják!

Neked ajánljuk