Hivatali visszaélésért jelentik fel Müller Cecíliát

  • narancs.hu
  • 2021. február 8.

Belpol

Szél Bernadett szerint a tisztifőorvos félrement levele bizonyítja, hogy törvénytelenül tartja vissza a közérdekű adatokat. 

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint Müller Cecília eltévedt levele a bizonyíték arra, hogy törvénytelenül tartja vissza a közérdekű adatokat. Ezért hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz ellene

Véletlenül Hadházy Ákos is címzettje volt annak a Müller Cecília által írt levélnek, amelyben a tisztifőorvos felhívja kollégái figyelmét, hogy nem jó indokkal utasították el a képviselő adatkérését. Hadházy eredetileg azért kereste fel a Nemzeti Népegészségügyi Központot, mert látni szerette volna egy 17 milliárd forintos uniós projekt dokumentációját. Müllerék a válaszukban arról tájékoztatták 14 nap után, hogy a válaszadási határidő 45 napra módosult, a kérés teljesítése ugyanis „veszélyeztetné a járványügyi védekezést”.

Hadházy parlamenti e-mail-címére ezután egy újabb levél is érkezett Müllertől. Ezt a tiszti főorvos a kollégáinak írta, és az volt benne olvasható:

Kedves Kollégák! Nincs erre jobb szövegünk? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni?

Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész. Köszönöm szépen! Cili”

Szél Bernadett feljelentését azzal indokolja, hogy a hosszabbítás lehetőségét biztosító rendeletet „elméletileg nem kamuzásra találták ki, és annak értelmében csak akkor lehetne visszatartani az adatokat, ha valószínűsíthető, hogy az igény teljesítése »a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné. Ehhez képest Müller Cecíliánál a hosszabbítás nemcsak, hogy automatikusan, a veszélyeztetés mérlegelése nélkül történik, de valójában annak tudatában, hogy a hosszabbítás törvényes indokai nem állnak fenn”.

A képviselő alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz is, mert szerinte a szabályozás semmivel nem garantálja, hogy az állami szervek ne éljenek vissza vele.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.