Hollik István szerint az nem normális, aki arról beszél, hogy ez a törvény korlátlan felhatalmazást adna a kormánynak

  • narancs.hu
  • 2020. március 23.

Belpol

A KDNP-s képviselő megmagyarázta, azért nem szabnak határidőt a felhatalmazásnak, mert nem tudni, mikor lesz vége a járványnak.

„Nem túlzás azt állítani, hogy Európa és Magyarország is hadban áll” – mondta Hollik István a parlamentben a felhatalmazási törvényről szóló rendkívüli vitán.

A KDNP-s politikus szerint hatalmas erőfeszítést és nagy áldozatot követel mindenkitől a vírus megállítása. Egyúttal köszönetet mondott az orvosoknak, önkénteseknek, a vállalatoknak, majd a tanároknak is, amiért ilyen gyorsan átálltak a digitális oktatásra.

Hollik a maga módján megpróbált amellett érvelni, hogy a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatában miért nem szab határidőt a törvénynek. A nagyon egyszerű logika szerint mivel nem tudni, mikor lesz vége a koronavírus-járványnak, így nem lehet határidőt szabni a felhatalmazásnak sem.

Orbán Viktor hétfői, a frakcióvezetőknek adott parlamenti válaszában úgy fogalmazott, azzal nyugtatott mindenkit, hogy vissza akarja majd adni a parlamentnek a jogot arra, hogy eldöntsék, mikor van vége a veszélyhelyzetnek. Vagyis nem kell félnie a képviselőknek a felhatalmazási törvényben foglaltaktól. Eszerint a törvényszöveg ellenére a parlamentnek mindennap meglesz a joga arra, hogy visszavonja a veszélyhelyzetet.

Hollik István Jakab Péter hétfői parlamenti felszólalására utalva megjegyezte, az nem normális, aki arról beszél, hogy ez a törvény korlátlan felhatalmazást adna a kormánynak.

A koronavírus miatt március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet a jövő héten jár le. Ha az ellenzék nem járul hozzá felhatalmazási törvény sürgősségi elfogadásához, a kormánytöbbség később az ellenzék nélkül is megszavazhatja a rendkívüli jogrend hosszabbítását.

Reggelre már több mint 27 ezren írták alá a felhatalmazási törvény elleni petíciót

"Nagy a veszélye, hogy a kormány a saját hatalmának véglegesítésére akarja felhasználni a veszélyhelyzetet" - írják. Vasárnap indított online petíciót több jogász, civil illetve közéleti személyiség a hétfőn parlament elé kerülő felhatalmazási törvény ellen. A kevesebb mint egy napja az aHang.hu-n elérhető tiltakozást ma reggelig 27 315-en írták alá.

Figyelmébe ajánljuk