Homokhátságon a helyzet: Melyik Balogh?

Belpol

Hogyan tájékozódhatnak a választók az indulókról, s - ha van - a programjukról? Mi számít a végleges döntés kialakításánál? A helyszín ezúttal Bács-Kiskun megye 4. számú egyéni országgyűlési választókerülete.

Hogyan tájékozódhatnak a választók az indulókról, s - ha van - a programjukról? Mi számít a végleges döntés kialakításánál? A helyszín ezúttal Bács-Kiskun megye 4. számú egyéni országgyűlési választókerülete.Lajosmizse, Kerekegyháza, Szabadszállás, Apostag, Dunavecse és Solt mellett további tíz település alkotja a kunszentmiklósi központú körzetet. Néhány száz, illetve pár ezer lakosú falvak és kisközségek Kunadacstól Ladánybenén át Tassig. A messziről jött ember nem látna különbséget az egyik meg a másik falu között, ám az itt lakók jól érzékelik, hogy míg az M5-ös autópálya mentén fekvő Lajosmizse, a lovas-vendéglátásról híres Kerekegyháza (nemrég lett város) feljövőben van, addig a megyeszékhely Kecskeméttől alig 60 kilométerre található Kunszentmiklós (ahová úgyszólván semmiféle ipar nem települt) és Szabadszállás (ahol alaposan megcsappant a honvédségi létszám) a hanyatlás jeleit mutatja. A Duna menti vidéken viszont máig jó szívvel emlékeznek a biztos munkát és kenyeret biztosító termelőszövetkezetekre.

Az egész körzet inkább agrárjellegű, ám a termelésnek nem feltétlenül vannak gazdaságossági okai - ne feledjük, ez a Homokhátság. A térség politikai elkötelezettségét nyugodtan minősíthetjük kisgazdának: 1990-ben Faddi József (FKGP) győzött, ám hamarosan meghalt. Többszöri sikertelen próbálkozás után - ringbe szállt a nyugdíjak duplájára emelésének ígéretével Palotás János is - 1993-ban Nagy Tamás (Agrárszövetség) jutott a parlamentbe, 1994-ben Komáromi István (MSZP), a sikeresen működő kunszentmiklósi szövetkezet vezetője, 1998-ban pedig Balogh József (FKGP).

2002-ben nyolcan indulnak: dr. Balogh László, az MSZP megyei választmányának elnöke, 1994-98 között a megyei közgyűlés elnöke (az országban egyedül Bács-Kiskunban működött abszolút zavartalanul MSZP-FKGP koalíció), Balogh József gazdálkodó (most a Fidesz-MDF színeiben); az FKGP jelöltje, Ádám Pál, a párt Torgyán Józsefhez hű megyei elnöke, a megyei közgyűlés jelenlegi alelnöke. Ismét megjelent a színen - ezúttal mint a Centrum Párt jelöltje - Nagy Tamás; az SZDSZ egy kerekegyházi pedagógust, Székely Klárát szeretné bejuttatni innen. A MIÉP Aczél Lászlónéval próbálkozik: a tassi asszonyról a helyi közvélemény azt tudja, hogy a Vasárnapi Újságnak írt leveleivel hívta föl magára Csurka István figyelmét. Gonda Imre nyugdíjas rendőr a Munkáspártot képviselné, Ruszkovics János, a kunszentmiklósi torgyánista kisgazdacsapat elnöke függetlenként méretteti meg magát.

A 17 településen március közepén túl sok jelét nem tapasztalni annak, hogy pár hét múlva választások lesznek. Nincsenek óriásposzterek, jószerivel csak dr. Balogh László, illetve Balogh József arcképével találkozhatunk. A kormánypárti Balogh kampányának fő eleme maga a név. BALOGH - áll csupa nagybetűvel a plakáton, s mellette kisebbekkel a keresztnév: József. Ha Murphy törvénye erre is vonatkozna, úgy szólna: ha két nevet össze lehet téveszteni, akkor össze is fogják - ám hogy ebből melyik Balogh profitál és mennyit, azt nem tudhatjuk. Az persze első pillantásra is feltűnik, hogy a kormánypárti Balogh (József) plakátjai nagyobbak, és mintha több lenne belőlük, mint az ellenzéki Baloghéiból - de lehetséges, hogy ez csak felületes következtetés.

A nyolc jelölt közül megfigyeléseink szerint komolyabb marketingmunkát csak kevesen folytatnak. Munkáspárti és MIÉP-es szórólapot nem találtunk (lehet, hogy a finisre tartogatják a friss muníciót), a kisgazda Ádám Pál és a szabaddemokrata Székely Klára önmagát bemutató propagandaanyagot készített. Dr. Balogh László - aki 1998-ban is itt indult - évek óta folyamatosan tartja a kapcsolatot a választókkal: mindenkinek küld karácsonyi üdvözletet (amelynek hátoldalára olyan naptárt nyomtattat, amelyen a névnapok is rajta vannak; ez jó trükk, sokan megőrzik a fényképes lapot). Tavaly és az idén húsvétra is kitalált egy akciót: humoros locsolóverseket gyűjtött össze és postázott minden háztartásba - a fél körzet a dr. Balogh-féle húsvéti versikékkel köszöntötte a lányokat.

Balogh József a Fidesz kampánystratégiájához híven nem maga mond magáról valamit, hanem úgy reklámozza magát, hogy mások mondanak róla támogató szavakat (Zsigó Viktor lajosmizsei polgármester, Orbán Viktor miniszterelnök, ilyenek).

A jelek szerint az igazi küzdelmet a két Balogh vívja majd. ´k azok, akik nagyágyúkat vetnek be: Józsefhez kormánypárti (Kövér, Turi-Kovács), Lászlóhoz ellenzéki (Horn, Juhász Ferenc) politikusok jönnek. A kampány fő módszere a fórum: a házigazda a jelölt, a híres ember a vendég, lehet kérdezni, véleményt mondani. Direkt következtetéseket nyilván nem lehet levonni a fórumokon megjelentek létszámából, de tény, hogy az MSZP-s Balogh rendezvényei mozgattak meg több embert.

Konkrét, pontokba szedett, a térség ismeretét tükröző programja - kívülről legalábbis így látszik - egyedül dr. Balogh Lászlónak van. A többiek, benyomásaink szerint, csupa olyasmit mondanak (erkölcsről, munkáról, bármiről), ami az ország bármely pontján ugyanúgy hangozna fideszes, szabaddemokrata vagy centrumos szájból. Azok, akikkel beszélgettünk, világossá tették: fütyülnek arra, hogy van-e egyáltalán program. Nem az számít. Még csak nem is az ígéretek.

"Ez egy nagyon szegény térség - hallottuk Solton. - Az emberek errefelé nem azt tapasztalják a saját bőrükön, mint amit a kormány mond, viszont úgy gondolják, hogy ők a kivételek, és másutt tényleg kolbászból van már a kerítés." Amiből következhet szocialista, de kormánypárti győzelem is. Egy a biztos: a győztes neve Balogh lesz.

Ballai József

Figyelmébe ajánljuk