Két fideszes polgármesterjelölt Újszentivánon

A Lázó széke

Belpol

Februárban letartóztatták Újszentiván autokrata vőfély polgármesterét, most két jogász is indul a helyéért az időközi választáson. A helyi közvélemény legalább három Facebook-csoportra szakadt, és a Fidesz sem azt a jelöltet támogatja, aki mellett falusi szervezete kiállt.

Negyvennégy szavazaton múlt, hogy Putnik Lázár – helyi becenevén Lázó –, a hivatásos vőfély 2019-ben Újszentiván polgármestere maradhatott, ennyivel kapott többet erősebbik kihívójánál, Bodó Imrénél.

Az akkori választás után néhány hónappal az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a megyei kormánymegbízottal és Putnik Lázár polgármesterrel közösen felavatta a falu új munkásszállóját – idén február 7-én pedig a NAV őrizetbe vette Putnikot az önkormányzat pályázatíró munkatársával és egy építőipari vállalkozóval együtt, épp a munkásszálló miatt. A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szerint a szálló megépítésére 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott Újszentiván 2017-ben, a projekt 371 millió forint volt. A polgármester a beruházást túlárazta, a valóságban nem az végezte a munkát, aki a papíron szerepelt. A szálló 258 millióból kész lett, a maradék 113 millióból 10 milliót egy szociális szövetkezet kapott, 70 millió a polgármester saját cégéhez vándorolt, társasházakat építettek, ingatlant vettek belőle. A többi pénz eltűnt. A nyomozás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával indult (lásd: Vége a bulinak, Magyar Narancs, 2022. február 24.). Márciusban a három ember letartóztatását további három hónapra meghosszabbították, ez a határidő – mint a Magyar Narancs kérdésére Szanka Ferenc ügyészségi csoportvezető ügyész írta – június 9-én jár le. Putnik Lázár tehát akár szabadlábon is lehet a letartóztatása és a képviselő-testület feloszlása miatt kiírt július 3-i időközi választás idején.

A Fidesz újszentiváni szervezete május 6-án egyhangúlag úgy döntött, hogy az időközi választáson Bodó Imrét támogatja polgármesterjelöltként. Bodó az Újszentiván melletti Tiszaszigeten előbb alpolgármester, aztán polgármester volt, közben 2014-ig országgyűlési képviselő is a Fidesz színeiben, utóbb szegedi járási hivatalvezető. A Fidesz korábban – mint a párttal baráti viszonyt ápoló SzegedMa.hu írja – szerette volna elindítani Kübekházán, Deszken polgármesterjelöltként, ahol ellenzéki jelöltet kellett volna megverni, de Bodó ezt nem vállalta. 2019-ben viszont Új­szent­ivánon a Fidesz által segített Putnikkal szemben próbálkozott.

 

Őt aztán nem!

2020-ban Bodó „azzal borzolta a kedélyeket”, hogy jelöltette magát választókerületi elnöknek. A belső szavazást meg is nyerte, de Orbán Viktor elnök elutasította a kinevezését – a SzegedMa szerint azért, mert korábban, még megyei közgyűlési képviselőként kivált a Fidesz-frakcióból, és új képviselőcsoportot alakított.

Az újszentiváni Fidesz-szervezet május 6-i döntése után nyolc nappal a megyei napilap, a Délmagyarország már arról írt, hogy a Fidesz hivatalosan Ulbert Mónika jogászt indítja polgármesterjelöltként Újszentivánon.

E fordulatnak kétféle értelmezését hallottuk Újszentivánon. Bodó Imre azt mondta, a választókerületi elnöknek a párt alapszabálya szerint joga van ahhoz, hogy ne értsen egyet a helyi szervezettel, és most ez történt. Ilyen esetben rendes választások idején az önkormányzati választási egyeztető bizottság (öveb) határoz. Mivel ez időközi választás, az országos szintű fórum dönt, ami még nem történt meg – mondta Bodó. Ez tehát az egyik magyarázat. A másik: „Meg lettek kérdezve, demokratikus módon, és ők ajánlottak egy személyt” – mondta az újszentiváni Fidesz-szervezet Bodó melletti kiállásáról a Narancsnak Bartók Csaba választókerületi elnök. „A fellebbviteli szerv, az öveb úgy döntött, Mónikát, illetve a csapatát fogjuk a Fidesz-logóval támogatni.”

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk