Hússzorosára nőtt a határsértők száma Közép-Burgenlandban

  • narancs.hu
  • 2022. január 6.

Belpol

2020-ban 457 illegális bevándorlót fogtak el Ausztria felsőpulyai járásában, tavaly ugyanott 9239-et. Valahogy bejutnak Magyarországra, aztán mennének tovább.

Illegális bevándorlókat szállító kisteherautóra adott le lövéseket egy rendőr csütörtök délután a harkai határátkelő közelében, miután a járművet vezető sofőr majdnem elütötte járőrtársát, aki megpróbálta feltartóztatni az autót. Senki sem sérült meg – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

A közlemény szerint a rendőrök gyanították, hogy a harkai határátkelő közelében ellenőrzött litván rendszámú személyautó és utasai egy embercsempész előfutáraként érkeztek a magyar-osztrák határhoz.

A rendőrök értesítették a közelben lévő egységeket, és nem sokkal később a Harkán ellenőrző járőrök észrevettek egy nagy sebességgel a határ felé tartó furgont. Értesítették kollégáikat a kisteherautó érkezéséről, majd egyikük az úttestre kilépve szabályos rendőri jelzéssel megpróbálta megállásra késztetni a járművet. A magyar rendszámú autó vezetője azonban a rendőr felé kormányozta a járművet és felgyorsított. A rendőr el tudott ugrani a közeledő autó elől. Társa, mielőtt szintén elugrott volna a jármű elől, több lövést adott le szolgálati fegyverével, hogy a furgont irányváltoztatásra kényszerítse.

A kisteherautó sofőrje áthajtott Ausztriába, ahol a furgon néhány száz méter után üzemképtelenné vált. Az osztrák rendőrök elfogták az autót vezető egyiptomi férfit és – ez első információk szerint – harminc, ismeretlen állampolgárságú utasát.

A Nyugat.hu az osztrák BVZ hetilap információira hivatkozva közli, hogy egyre többen próbálkoznak Magyarországról Ausztriába jutni. 2020-ban a felsőpulyai járásban 457 illegális bevándorlót fogtak el az osztrák rendőrök, 2021-ben pedig 9239-et. Míg tavalyelőtt 26, tavaly már 60 embercsempészt tartóztattak le. A legtöbben Sopronkeresztúr (Deutschkreutz), Füles (Nikitsch) és Répcekethely (Mannersdorf) környékén próbálkoznak bejutni Ausztriába. Többségük férfi, de az említett 9239 emberből 238 nő volt, 337 pedig gyermek. A legtöbben saját bevallásuk szerint Szíriából vagy Afganisztánból jöttek, de akadt közöttük Pakisztánból, Bangladesből, Szomáliából, Indiából, Egyiptomból, Tunéziából, Líbiából, Irakból, Törökországból, Palesztinából, Jemenből, Marokkóból és Libanonból érkező ember is.

A többségük menedékkérelmet nyújtott be Ausztriában – akik nem, azokat visszakísérték Magyarországra. A BVZ szerint utóbb ők is ismét próbálkoztak, és legtöbbjüket megint az osztrák rendőrök tartóztatták fel. 

A fokozódó nyomás ellenére az érintett településeken nem nőtt a bűncselekmények száma – nyilatkozta Emmerich Schedl, járási rendőrparancsnok. Szerinte 2022-ben ugyanilyen sokan fognak próbálkozni, ezért növelni kell a rendőrség létszámát azon a vidéken.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk