Márki-Zay ellen akarják bevetni, de az ellenzéki jelöltek ellen is alkalmazhatják ezt a módszert

  • narancs.hu
  • 2022. január 7.

Belpol

Ha egy jelölt túllépi a kampánykeretet, akkor elvesztheti mandátumát – a kiélezett harcban a Fidesz erre rá is játszhat. Ez pedig a választás végeredményét közvetlenül is befolyásolhatja.

Sok ellenzéki képviselőjelölt számolgatja mostanában, mire költhet a kampánypénzből. Mivel közös listán indul a hat ellenzéki párt, a törvény bruttó 5,8 millió forint elköltését engedélyezi egy egyéni választókerületi jelöltre. 

Ebből a pénzből kell finanszírozni a plakátokat, a rendezvényeket, a szórólapokat, az újságokat, a direkt marketing (dm) leveleket, a kitelepüléseket, mindent. Nehezíti az információ eljuttatását a választópolgárokhoz, hogy a posta már nem vihet címzetlen küldeményeket, így a pártoknak a kézbesítésre más megoldásokat kell keresni; leginkább lelkes tagokra és aktivistákra kell bízni, akik ingyen dolgoznak.

Ha egy jelölt túllépi az 5,8 millió forintos költségvetést, és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ezt bizonyítja, az tiltott pártfinanszírozásnak számít és nagyon szigorú szankciót, mandátumvesztést eredményezhet, amely után időközi választást kell kiírni az adott választókerületben. A várhatóan nagyon kiélezett küzdelemben egy vagy néhány ilyen körzet akár döntő, a voksolás végső eredményét közvetlenül befolyásoló tényező lehet.

A Narancs.hu információi szerint különösen egy jelölt és egy választókerület esetében lehet roppant érdekes ez a fegyver: méghozzá Csongrád-Csanád megye 4. számú, Hódmezővásárhely központú egyéni körzetében, ahol Márki-Zay Péter indul várhatóan a fideszes Lázár János ellenében, bár a Fidesz még nem nevesítette itteni jelöltjét.

Így előállíthatják azt a helyzetet, hogy egybeveszik Márki-Zay választási költségeit, s hiába győzi le Lázárt, mandátumvesztésre ítélik.

Ennek hatása kétségkívül demoralizáló lehet. 

Jönnek az ál-szórólapok?

A kormánypártnak így érdeke, hogy lebuktassa az ellenzéki jelölteket, akár úgy is, hogy ál-szórólapokat, ál-plakátokat készítenek és helyeznek ki, majd az elszámolásnál felróják a győztes ellenzéki jelöltnek ezt a „bizonyítékot”, és megindulhat a mandátumvesztési eljárás.

Ez egyelőre csak elméleti lehetőség, mondta forrásunk, de hozzátette, hogy az elmúlt tizenkét évben volt már rá példa, hogy elméleti lehetőség elvesztette elméleti jellegét.

A törvény szerint ugyanis minden kampánykiadványnak számít, amin a jelölt neve, pártja és a rá való szavazásra buzdítás szerepel. 

Fel van adva a lecke, hogyan különböztessék meg a jelöltek saját kiadványaikat az ál-kiadványoktól. A Narancs.hu információi szerint a hat ellenzéki pártban felmerült egy központi kampányanyag-adatbázis létrehozása, ahol a kiadvány grafikai képe mellett a példányszámot is feltüntetik. Hasonlóképpen felmerült az ellenzéki pártok kampánystábjában az egyedi QR-kód vagy Docusign azonosítók feltüntetése. A megoldást mindenesetre hamarosan ki kell dolgozni. 

Forrásunk azt is elmondta, arra kéri aktivistáit, hogy gyűjtsék a postaládáikba dobott szóróanyagokat, hogy az ellenérdekű fél ellenőrzése is meglegyen.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenés után választási szakértők arra hívták fel figyelmünket, hogy az ÁSZ valóban megállapíthat túlköltést a jelöltek esetében, ám olyan súlyos szankciót, mint a mandátumvesztés, nagyon nehezen lehetne érvényesíteni. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk