Eljárás indult a KFC, a Burger King, a Dreher, a Heineken és a Borsodi ellen

  • narancs.hu
  • 2022. január 6.

Belpol

A Gazdasági Versenyhivatal a vendéglátóipari italbeszerzéseket vizsgálja.

Ellenőrizte a Gazdasági Versenyhivatal a vendéglátóipari italbeszerzéseket, abból a szempontból, hogy érvényesül-e a fogyasztók választási lehetőségét bővítő kereskedelmi szabályozás. A GVH, közleménye szerint két nagy hazai gyorsétterem-lánc és három sörgyár ellen vizsgálatot is indított.

A hazai vendéglátóhelyeknek tavaly augusztus elsejéig kellett úgy változtatniuk az italrendelésen, hogy megfeleljenek a kereskedelmi törvény új előírásainak, amelyek célja a kizárólagos italbeszerzési szerződések visszaszorítása és a kisebb italgyártók piacra lépésének segítése. A GVH figyelmeztette is az érintett cégeket tavaly, hogy időben készüljenek fel a szabályok változására.

A hatóság most azt vizsgálta, hogy a vendéglátósok legalább két különböző gyártótól rendeltek-e italokat az egyes kategóriákban (pl. sör, üdítő, gyümölcslé, ásványvíz). A GVH „valószínűsíti”, hogy a Kentucky Fried Chicken és a Burger King továbbra is csak egyetlen gyártó termékeit értékesíti egyes italkategóriákban.

Azt is ellenőrizte a GVH, hogy a vendéglátóhelyek betartják-e azt az előírást, hogy italkészletük legfeljebb 80 százaléka származhat ugyanattól a gyártótól, kategóriánként. E szabály alól csak az a vendéglátóhely mentesül, amely legalább egy kisüzemi sört csapol folyamatosan.

A versenyhatóság arra a következtetésre jutott, hogy három „jelentős piaci erővel rendelkező sörgyártó” – a Dreher, a Borsodi és a Heineken – egyaránt kizárólagosan szerződött egyes vendéglátóhelyekkel, tehát azok teljes sörkészletüket a nagy gyártók egyikétől szerezték be. Így egyes szerződő vendéglátóhelyek nem feleltek meg annak az elvárásnak, hogy legalább két különböző sörgyártó termékeit vegyék fel az itallapra.

Az, hogy versenyfelügyeleti eljárás indult, a közlemény szerint nem jelenti azt, hogy „a vállalkozások a feltételezett jogsértést elkövették. Az eljárások a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányulnak. Az eljárások lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható” – írja a GVH.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk