Eljárás indult a KFC, a Burger King, a Dreher, a Heineken és a Borsodi ellen

  • narancs.hu
  • 2022. január 6.

Belpol

A Gazdasági Versenyhivatal a vendéglátóipari italbeszerzéseket vizsgálja.

Ellenőrizte a Gazdasági Versenyhivatal a vendéglátóipari italbeszerzéseket, abból a szempontból, hogy érvényesül-e a fogyasztók választási lehetőségét bővítő kereskedelmi szabályozás. A GVH, közleménye szerint két nagy hazai gyorsétterem-lánc és három sörgyár ellen vizsgálatot is indított.

A hazai vendéglátóhelyeknek tavaly augusztus elsejéig kellett úgy változtatniuk az italrendelésen, hogy megfeleljenek a kereskedelmi törvény új előírásainak, amelyek célja a kizárólagos italbeszerzési szerződések visszaszorítása és a kisebb italgyártók piacra lépésének segítése. A GVH figyelmeztette is az érintett cégeket tavaly, hogy időben készüljenek fel a szabályok változására.

A hatóság most azt vizsgálta, hogy a vendéglátósok legalább két különböző gyártótól rendeltek-e italokat az egyes kategóriákban (pl. sör, üdítő, gyümölcslé, ásványvíz). A GVH „valószínűsíti”, hogy a Kentucky Fried Chicken és a Burger King továbbra is csak egyetlen gyártó termékeit értékesíti egyes italkategóriákban.

Azt is ellenőrizte a GVH, hogy a vendéglátóhelyek betartják-e azt az előírást, hogy italkészletük legfeljebb 80 százaléka származhat ugyanattól a gyártótól, kategóriánként. E szabály alól csak az a vendéglátóhely mentesül, amely legalább egy kisüzemi sört csapol folyamatosan.

A versenyhatóság arra a következtetésre jutott, hogy három „jelentős piaci erővel rendelkező sörgyártó” – a Dreher, a Borsodi és a Heineken – egyaránt kizárólagosan szerződött egyes vendéglátóhelyekkel, tehát azok teljes sörkészletüket a nagy gyártók egyikétől szerezték be. Így egyes szerződő vendéglátóhelyek nem feleltek meg annak az elvárásnak, hogy legalább két különböző sörgyártó termékeit vegyék fel az itallapra.

Az, hogy versenyfelügyeleti eljárás indult, a közlemény szerint nem jelenti azt, hogy „a vállalkozások a feltételezett jogsértést elkövették. Az eljárások a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányulnak. Az eljárások lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható” – írja a GVH.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.