Jobboldali "Facebook-harcosokat" fog képezni az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója

 • narancs.hu
 • 2020.08.07 16:25

Belpol

Ingyenes képzésekkel törnék le az állítólagos "liberális gőzhengert" a közösségi médiában.

Facebook-hirdetésben toboroz jobboldali közösségimédia-felhasználókat egy Megafon Központ nevű szervezet. A hirdetési videóban azzal indítanak, hogy bár "a magyarok többsége jobboldali értékrendű", mégsem hallatják eléggé a hangjukat, a szervezet ezért ingyenes képzést kínál YouTube-ereknek és facebookozóknak, hogy "profi Facebook-harcost" képezzenek belőlük.

A Megafon Központ alapítója Kovács István, a kormánypárti (és nagyrészt a Fidesz pártalapítványának pénzéből működő) Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, aki az elmúlt másfél hónapban végigturnézta a kormányközeli médiát: adott interjút a Mandinernek, a Pesti Srácoknak, az Origónak és a 888.hu-nak is, ezekben olyan kijelentéseket tett, mint hogy

 • a Facebook nemrég felállított bíróságának több mint fele kötődik valamilyen úton-módon Soros Györgyhöz.
 • "Balliberális véleménycunami jön velünk szembe a közösségimédia-felületeken, ezért azok az emberek, akik csak a közösségi médiából tájékozódnak, csak a liberális véleményeket kapják, csak az ő nézőpontjukat ismerik meg".
 • "Azt persze nem ígérjük, hogy itt holnapra meg fog változni minden, és hogy szép lassan el fognak tűnni a balliberális vélemények – ezt természetesen mi nem is szeretnénk, hiszen mi valódi demokraták vagyunk, akik kíváncsiak mások véleményére is."
 • "Egyszerűen nem tudjuk megkerülni, hogy a balliberális mantrával találkozzunk nap mint nap, még akkor sem, ha nem értünk egyet velük bizonyos kérdésekben. Hogy egy példát is említsek: most éppen Pride hónap van, ezért megjelentek a Pride-al kapcsolatos tartalmak, képek, gifek. Hamarosan a like gombot felváltja a szivárványszínű like gomb is. És ha ez ellen fel merünk szólalni, és nem támogatjuk ezt a mozgalmat, akkor az ő értelmezésük szerint minimum kirekesztőek vagyunk, de sokkal inkább fasiszták."
 • "Sajnos azt látom, hogy kialakult egyfajta öncenzúra a jobboldalon. A konzervatív értékrenddel bírók sokszor inkább csöndben maradnak, mert attól félnek, hogy ha őszintén elmondják a véleményüket, akkor megbélyegzik őket."
 • "Nekünk, konzervatívoknak az a feladatunk, hogy bemutassuk, nem csak úgy lehet élni, mint Kim Kardashian."
 • "A közösségi médiában egyre inkább átveszi az uralmat a liberális gőzhenger, amely az életünk minden területére rányomja a bélyegét".
 • "Sok más konzervatív ember is, aki meg sem próbálja hallatni a hangját a közösségi médiában, nem vállalja fel a véleményét, mert tart attól, hogy cenzúrázzák, hogy lehurrogják, elnyomják, vagy éppen letiltják. Itt az ideje, hogy ennek véget vessünk."
 • "Szerintem ma alapvetően konzervatívnak lenni az igazi lázadás."
 • "A liberálisok annyira elnyomják a konzervatívokat, hogy ők szinte csak a hétköznapi életben merik felvállalni véleményüket. (...) Hosszú távon vereségre vagyunk ítélve, ha hagyjuk, hogy a közösségi hálón és az online térben csak a liberális korszellemmel találkozzanak a fiatalok, mert akkor felnőtt korukban is hasonló elveket fognak vallani, mint amiket beléjük táplálnak."
 • "Liberálisnak lenni az egyszerűbb, kockázatmentesebb út, de a konzervativizmus az igazi rock ’n roll."
 • "Aki nem szereti a sablonos dolgokat, és aki valódi lázadó, menő szeretne lenni, annak nincs más esélye, mint az, hogy konzervatív legyen.a jobboldali értékrenddel bírók nem mernek megszólalni."

Kovács arrül is beszélt, hogy "négy lábon" fognak állni: a konzervatív hang felerősítése, a tartalomgyártás és a képzés mellett az önkéntes munka és segítés, valamint az anyagi támogatás is fontos lesz. Lehet majd beküldeni tartalmat is, ami ők a saját felületeiken terjesztenek.

Kovács azt is ígérte, hogy "egyetlen fillér közpénz sincs benne és nem is lesz. Sem Mészáros Lőrincet, sem Tiborcz Istvánt nem kerestem meg, így pénzt sem kértem tőlük". Azt mondta, adományokból működnek, de ha történetesen Mészáros Lőrinc adakozni akar majd nekik, akkor szívesen veszik azt is.

Állítása szerint néhány nap alatt már közel kétezren vették fel velük a kapcsolatot.

A Media1.hu azt írja, a Megafon honlapja szerint a kezdeményezés mögött a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft. áll, az Opten céginformációs adatbázis szerint a céget 2020 májusában alapították, tulajdonosa az interjúban is megszólaló Kovács István.

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

 • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Ők így csinálják

 • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

 • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.