Így lehet meghosszabbítani a lejárt védettségi igazolvány érvényességét

  • narancs.hu
  • 2021. június 12.

Belpol

Ez elsősorban azokat érinti, akik átestek a fertőzésen. 

Módosult a védettségi igazolványról szóló rendelet – írja a Portfolio a Magyar Közlöny nyomán. A módosítás értelmében, ha valakinek 14 nap van még az igazolvány lejártáig vagy lejárt az igazolványa, újra megkaphatja, ha igazolja, hogy még a szervezetében fellelhetők a koronavírus-antitestek. 

Ehhez végezni kell egy, az egészségügyi szabályoknak megfelelő, Magyarországon működő egészégügyi szolgáltató által üzemeltetett laboraróriumi vizsgálatot, amely igazolja, hogy az érintett szervezetében a koronavírus ellenanyaga jelen van. Illetve azt is, hogy az EESZT-ben nem tartanak nyilván pozitív eredményű koronavírus kimutatására szolgáló antigén gyorsteszt vagy molekuláris biológiai vizsgálati eredményt. 

Azok, akik átestek a fertőzésen, meghatározott ideig érvényes igazolványt kaptak: azoknak, akik igazoltan fertőzöttek voltak, 6 hónapig érvényes a kártya, míg azoknak, akiknél utólag egy ellenanyag-vizsgálat bizonyította be, hogy átestek a koronavíruson, 4 hónapig érvényes. Aki beoltották magukat, azoknak nem szerepel lejárati idő az igazolványukon, csak az oltás időpontja. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk