Így mutyiznak Matolcsyék Balatonakarattyán
Szerző-mozgó emberek

Így mutyiznak Matolcsyék Balatonakarattyán

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2018. január 24.

Belpol

A beígért fejlesztések elmaradtak, a barátok viszont jól jártak az immár önálló Balatonakarattyán, ahol Matolcsy Gyöngyi a polgármester. Részlet a héten megjelenő Magyar Narancsból.

Megválasztása után Matolcsy Gyöngyi azt a Réfy Imrét tette meg alpolgármesternek, akit régi barátság fűz a Matolcsy családhoz. Korábban két jegybanki alapítványban is kurátor volt, és szintén kurátor abban a Matolcsy alapította Tulajdon Alapítványban, amelynek segítségével a jegybankelnök komoly állami vagyont játszott át saját magának (erről részletesen itt írtunk). Matolcsyék házasságának megromlása után nem sokkal azonban lemondott az önkormányzatban betöltött pozíciójáról, és jelenleg a 103 milliárdos vagyonnal rendelkező Pallas Athéné Domus Educationis kuratóriumának elnökhelyettese.

Réfy távozása után Rozs Péter lett Akarattya alpolgármestere, aki civilben vállalkozó. Nyaralók őrzésével és kertgondozással foglalkozik, úgy tudjuk, az ő cége tartja rendben Matolcsyék nyaralóit is. Korábbi ígéreteivel ellentétben a testület tavaly egy második alpolgármestert is választott, Imrédy Szabolcsot, aki a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke is az önkormányzatban. Imrédy ügyvédi irodája amúgy havi félmillió forintért dolgozott a jegybank egyik alapítványának, és ő képviseli Akarattyát abban a perben, amelyet Kenese indított a leválással kapcsolatban.

Szerző-mozgó emberek

Szerző-mozgó emberek

Fotó: Vanik Zoltán

A Matolcsy vezette képviselő-testület 2015 márciusában döntött a Szépkilátás néven ismert ház megvásárlásáról, mondván, az „egy kis átalakítással alkalmas lenne közösségi ház kialakítására”. A vásárlásról szóló önkormányzati előterjesztés egy 33 millió forintos értékbecslésre hivatkozik, a vételár végül több mint 36 millió lett, a felújítás 11 millió forintba került. A felújítás óta viszont elsősorban bisztróként üzemel a Szépkilátás. Az üzemeltető F&B Kft. 2016-ban mindössze havi 200 ezer forint bérleti díjat fizetett, ez tavaly 300 ezerre emelkedett. A kedvezményes bérleti díjat az indokolta, hogy az F&B vállalta bizonyos felújítási munkák elvégzését, ám azt nem tudni, hogy mit és mennyiért végzett el a cég. Tavaly ráadásul az önkormányzat a Szépkilátás további felújításáról döntött, így közpénzen épülhet be a tetőtér, és valósulhat meg az épületgépészeti korszerűsítés, valamint az akadálymentesítés. A cég használja az épület teraszát is, noha az eredeti pályázat csak a belső terekre vonatkozott. Az F&B nyerte el az egyik akarattyai strand büféjének üzemeltetési jogát, úgy, hogy az első pályázaton egy induló volt, amelynek ajánlatát érvénytelenítette a Matolcsy vezette képviselő-testület. Az új pályázaton már az F&B indult és nyert.

A Kodolányi János Főiskola 2015-ben öt évre használatba adta az önkormányzatnak az Akarattyai Kodolányi-házat. Akarattya a használatért nem fizet semmit a Kodolányinak, csupán állagmeg­óvást vállalt, valamint hogy fizeti a költségeket. Azt, hogy hogyan és mire használja Akarattya az ingyen megkapott Kodolányi-házat, nem sikerült megtudnunk. Egyik akarattyai forrásunk szerint Rozs Péter adja ki „haveroknak” az apartmanokat, más pedig arról beszélt a Narancsnak, hogy nyaranta ide rendezkedik be a We Love Balaton szerkesztősége. A We Love annak a Száraz Istvánnak a turisztikai portálja, aki Matolcsy Ádám baráti-üzleti köréhez tartozik, és aki átjátszotta az Origo hírportált a jegybankelnök fiának.

A nagy beruházások előkészítése is folyamatban van, az önkormányzat többször is módosította a település beépítésére vonatkozó szabályokat. A változtatásokról szóló ombudsmani jelentés szerint a Matolcsy vezette településen sérült a jogbiztonság elve, a nemzet közös örökségének védelme, az egészséges környezethez és a tisztességes eljáráshoz fűződő alapvető jog. Egyebek mellett megváltoztatták egyes területek besorolását, bizonyos partközeli területeken tízszeresére növelték a beépíthetőséget, és akár 8 méter magas épületek felhúzására is lehetőséget adtak.

Réfy – aki maga is üdülőtulajdonos a településen – pont akkor volt Akarattya alpolgármestere, amikor ezek a rendeletek megszülettek, és a részben általa vezetett alapítványok bevásároltak a településen. Így nem meglepő, hogy a rendeletmódosítások egyik nyertese a Matolcsy György vezette jegybank, amelynek alapítványai 2015-ben 1,13 milliárd forintért megvásárolták a MÁV partközeli, 6 hektáros területét. Akkori közleményük szerint „a meglévő épületegyüttes fejlesztését követően 2016 nyarától oktatási és konferenciacélokra használják”, de az építkezés még el sem kezdődött.

A másik nyertes a Mészáros és Matolcsy-közeli MKB lehet. A bank 2015 őszén lett az egykori nudista strand, a Piroska kemping tulajdonosa, a pénzintézet összesen 3 hektárnyi területet vásárolt Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségétől. Az MKB akkoriban állami felügyelet alatt állt, tulajdonosi jogait a Matolcsy György vezette jegybank gyakorolta, és ebben az időszakban Matolcsy Máté is az MKB-nál dolgozott.

A teljes cikket a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

Magyar Narancs – Archívum részletes

Tamás Gáspár Miklós terjedelmes cikkben (Magyar Narancs, 2018. január 11.) vizsgálja, milyen változásokra kell felkészülnünk a kormányzás gyakorlatában a Fidesz esetleges győzelme után, s mellékesen (művelt honpolgároknak: per tangentem) kifejti nézeteit a magyar kultúráról is.

Figyelmébe ajánljuk