Illés Zoltán korrigálta adóbevallását

  • Böszörményi Jenő
  • 2014. június 7.

Belpol

Korábbi cikkünk nyomán Illés Zoltán államtitkár önrevíziót nyújtott be az adóhivatalhoz, korrigálva 2011-es bevallását. Az államtitkárnak bírságot nem kell fizetnie, mivel munkáltatója az adót rendesen utalta a NAV számlájára.

Április végén írtunk arról, hogy jelentős eltérések mutathatók ki Illés Zoltán környezetügyi államtitkár vagyonnyilatkozataiban és az szja-bevallásaiban közzétett adatok között. 2011-et és 2012-et vizsgálva feltártuk, hogy az egyik évben 12,2 millió forinttal alacsonyabb, a másik évben viszont 5,45 millió forinttal magasabb volt a nyilvánosságra hozott összevont adóalap a vagyonnyilatkozatokban közölt jövedelmi adatokból kiszámolható összegnél. Az évről évre lényegében szóról szóra átmásolt téves adatokat az államtitkár az időhiánnyal, az elvégzendő munka mennyiségével, a környezetvédelmi elkötelezettséggel és az egyetemes értékekkel magyarázta, de ígéretet tett, hogy a hibát kijavítja.

false

 

Fotó: MTI – Bruzák Noémi

Csütörtökön a kormányzati portálon megjelent a parlamentből és a kormányból is távozó Illés Zoltán záró vagyonnyilatkozata, amelyben a korábbiakhoz képest több változás is felfedezhető. Illés nemcsak a Közép-európai Egyetemen (CEU) ellátott feladatát korrigálta „egyetemi tanár”-ról „egyetemi docens”-re, hanem az onnan felvett fizetése összegét is: kiderült, hogy az előző években feltüntetett 750-850 ezer forintos összegek nettó összegek voltak, annak ellenére is, hogy a vagyonnyilatkozat egyértelműen bruttó összeg feltüntetését írja elő. A CEU Környezettudományi és Környezetpolitikai Tanszékének oktatójaként Illés havi fizetése 1 214 410 forint (cirka 4000 euró) volt. Az államtitkár elmúlt években felvett havi bruttó jövedelme így a korábbi cikkünkben számolt 2,1 millióról 2,44 millióra nő, s ez a növekmény – a nettó összeg bruttóra emelkedése – a 2012-es évre kimutatott eltérést nagyjából meg is magyarázza.

Illés minisztériumi titkárságvezetője kérdésünkre azt is elmondta, hogy a vagyonnyilatkozat számai és az szja-bevallásból közzétett adatok között 2011-ben látható különbözet abból adódott, hogy az államtitkár 2011-es személyijövedelemadó-bevallásából a CEU-ról felvett 1,2 milliós fizetése valamilyen véletlen folytán kimaradt. Az adatok mostani ellenőrzése során ugyanakkor kiderült, hogy a CEU az adót hónapról hónapra rendesen megfizette, ezért Illésnek pótlólagos adófizetési kötelezettsége nem keletkezett, s így bírságot vagy késedelmi pótlékot sem kellett leróni. A szabályoknak megfelelően azonban az államtitkárnak önrevíziót kellett végeznie, ezért a 2011-es adóbevallását újra elkészítette. Bár a kormany.hu-n közzétett dokumentum adatait nem korrigálták, kérdésünkre a titkárságvezető elmondta, hogy a 2011-re vonatkozó összevont adóalap összege 19,1 millió helyett helyesen 36,6 millió volt, vagyis 17,5 millióval magasabb, mint a korábban közölt összeg (a megfizetett adó pedig 3,1 helyett 5,9 millió).

A másolás korábbi években követett gyakorlatát feladva Illés Zoltán ezúttal pénzmegtakarításaiban is jelzett némi módosulást: pénzintézeti számlakövetelése nulláról 1,8 millió forintra ugrott, euróban megspórolt pénze viszont 9,3 ezerről 6,5 ezerre apadt; dollárban félretett pénze azonban az elmúlt években érdemben nem változott, továbbra is 26 ezer pár száz USD. A számokból az olvasható ki, hogy az államtitkár az elmúlt években nem túl sokat tartalékolt: közel harmincmilliós éves bruttó jövedelme ellenére sem ingatlanvagyonában, sem összesen 10-11 millió forintra rúgó megtakarításaiban nem volt változás 2011 és 2013 között.

Figyelmébe ajánljuk