„Ilyenkor marad a polgári engedetlenség” – Orbán Viktor lediktálja, mikor kell ehhez folyamodni

  • narancs.hu
  • 2017. június 16.

Belpol

Ne mondja senki, hogy a Fidesz körül nem ismerik ezeket a mondatokat!

2007. február 2-án a Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői elbontották a budapesti Kossuth Lajos teret hónapok óta elkerítő kordont. Polgári engedetlenségi akció keretében távolították el bő negyedóra leforgása alatt az akkor ellenzéki Fidesz országgyűlési és EP-képviselői a Kossuth Lajos térről azokat a kordonokat és kerítést, amelyet még 2006. október 23-ára virradóra (az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség előtt) állítottak fel, miután Gergényi Péter, Budapest akkori rendőrfőkapitánya elrendelte a Kossuth tér műveleti területté nyilvánítását. (Minderről részletesen itt olvashat.)

false

Orbán Viktor akkor maga mondta el, mikor alkalmazható a polgári engedetlenség. 1:45-től mondja:

„Ez egy polgári engedetlenségi mozgalom. Szerintünk alkotmánysértő az a rendelet, amit a rendőrség kibocsátott. (Mármint a kordon felállításáról – a szerk.) Ez demokráciában, tizen-egynéhány évvel a rendszerváltás után elfogadhatatlan. Láthatóan a kormányzat tehetetlen vagy nem is akar semmit sem tenni. Inkább úgy látom, hogy a rendőrséget támogatja, meg az alkotmánysértéseket próbálja fedezni. Ez így nem maradhat, ilyenkor marad a polgári engedetlenség. Az azt jelenti, hogy tudjuk, hogy mit teszünk, és vállaljuk mindennek minden szükséges jogi következményét.”

Orbán Viktor, 2007.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?