Boldog István és a választókörzete

Indul a bakter

Belpol

Néhány hét múlva kezdődik a Boldog István elleni per. A fideszes országgyűlési képviselőt, aki sokak szerint kiskirály a körzetében, vesztegetés elfogadásával vádolják. Őt a látszat szerint ez egyáltalán nem zavarja: indulni akar a jövő évi választáson.

„Boldog István ügye kiválóan mutatja meg, hogy a Fidesz mennyire hülyének nézi az embereket” – mondja a Narancsnak Mészáros Dávid, a Demokratikus Koalíció helyi politikusa, és azt meséli, Boldog mindenhova mosolyogva áll ki, rendületlenül pózol, mintha mi sem történt volna.

Boldog Istvánt, Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú (Törökszentmiklós központú) választókerületének kormánypárti erős emberét 2010 óta háromszor választották meg képviselőnek. Ennek tudatában eddig minden gyanúsítást, minden pletykát úgy rázott le magáról, mint kutya a vizet. Kijelentette, hogy szívesen áll bíróság elé, ahol végre tisztázhatja magát.

A volt vasutas a második olyan kormánypárti országgyűlési képviselő Simonka György után, aki a vádlottak padjára került a választást megelőző időszakban. Boldog ügye 2019-ben került nyilvánosságra, és 2020 decemberében a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot ő és nyolc társa ellen a Fővárosi Törvényszéken. Nyomozni a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága kezdett, majd az ügy a KNYF-hez került. A képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, és az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Boldog Istvánt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.

 
Forrás: Facebook

Némi probléma

A vádirat szerint a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit és a kivitelezők kiválasztását. A nyertesek ezért az elnyert összegből 2019 májusában 20 millió forintot „visszaosztottak” Boldognak és két társának; a Blikk információja szerint a pénzt nejlonszatyorban vitték „föl” a fővárosba, és Boldog az „alkotmányos költség” átvétele után rohant is Bécsbe Hugo Boss öltönyöket venni. Más információk szerint viszont Boldogot tetten érték a nejlonzacskós pénzátvételkor: a tettenérés bizonyító ereje alól pedig gyakorlatilag lehetetlen kibújni, vélik Boldog helybéli ellenfelei. Az ügyben a többször is pályázati nyertes jászkiséri Profiter Machine Kft. mellett érintett a rendszeresen „falból” elinduló szolnoki L-Pristine Kft. is, amelynek vezetője jászkiséri, ráadásul forrásaink szerint rokona a Profiter vezetőjének. Az L-Pristine cégvezetőjének a párja fideszes önkormányzati képviselő Szolnokon.

Az ügyészségi vádirat a feltárt korrupciós ügyekkel, és az, hogy a képviselő az előkészítő tárgyaláson, június végén áll a bíróság elé, nyilván rontják Boldog választási esélyeit – már ha a Fidesz egyáltalán engedi majd indulni. Választókerületében 2018-ban tizenhét (!) jelölt versengett, Boldog a voksok 44,71 százalékával győzött – ha akkor is létezett volna a maihoz hasonló ellenzéki összefogás, Boldog nem kerül a törvényhozásba, hiszen a jobbikos Csányi Tamás előtt alig 4 százalékpontnyi különbséggel nyert. 2014-ben is csak a szavazatok 42,2 százalékát kapta Boldog, az ellenzékre adott voksok azonban szétaprózódtak. 2010-ben, első győzelmekor viszont abszolút többséggel, 56 százalékkal került ki győztesen.

A megye déli, délkeleti területe egykor baloldali fellegvárnak számított, korábban Mezőtúron és Kunszentmártonban is a szocialisták nyertek meggyőző fölénnyel. Az MSZP összeomlása után, 2010-ben itt is előretört a jobboldal, nemcsak a Fidesz, hanem a Jobbik is. A választókerületek 2010–2011-es átrajzolása után Jász-Nagykun-Szolnok megye nyolc egyéni körzetéből négy lett, például a baloldali kunszentmártoni és mezőtúri kerületeket is a törökszentmiklósi központú körzetbe olvasztották be.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.