Boldog István és a választókörzete

Indul a bakter

  • Tóth András
  • 2021.06.09 21:00

Belpol

Néhány hét múlva kezdődik a Boldog István elleni per. A fideszes országgyűlési képviselőt, aki sokak szerint kiskirály a körzetében, vesztegetés elfogadásával vádolják. Őt a látszat szerint ez egyáltalán nem zavarja: indulni akar a jövő évi választáson.

„Boldog István ügye kiválóan mutatja meg, hogy a Fidesz mennyire hülyének nézi az embereket” – mondja a Narancsnak Mészáros Dávid, a Demokratikus Koalíció helyi politikusa, és azt meséli, Boldog mindenhova mosolyogva áll ki, rendületlenül pózol, mintha mi sem történt volna.

Boldog Istvánt, Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú (Törökszentmiklós központú) választókerületének kormánypárti erős emberét 2010 óta háromszor választották meg képviselőnek. Ennek tudatában eddig minden gyanúsítást, minden pletykát úgy rázott le magáról, mint kutya a vizet. Kijelentette, hogy szívesen áll bíróság elé, ahol végre tisztázhatja magát.

A volt vasutas a második olyan kormánypárti országgyűlési képviselő Simonka György után, aki a vádlottak padjára került a választást megelőző időszakban. Boldog ügye 2019-ben került nyilvánosságra, és 2020 decemberében a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot ő és nyolc társa ellen a Fővárosi Törvényszéken. Nyomozni a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága kezdett, majd az ügy a KNYF-hez került. A képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, és az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Boldog Istvánt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.

 
Forrás: Facebook

Némi probléma

A vádirat szerint a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit és a kivitelezők kiválasztását. A nyertesek ezért az elnyert összegből 2019 májusában 20 millió forintot „visszaosztottak” Boldognak és két társának; a Blikk információja szerint a pénzt nejlonszatyorban vitték „föl” a fővárosba, és Boldog az „alkotmányos költség” átvétele után rohant is Bécsbe Hugo Boss öltönyöket venni. Más információk szerint viszont Boldogot tetten érték a nejlonzacskós pénzátvételkor: a tettenérés bizonyító ereje alól pedig gyakorlatilag lehetetlen kibújni, vélik Boldog helybéli ellenfelei. Az ügyben a többször is pályázati nyertes jászkiséri Profiter Machine Kft. mellett érintett a rendszeresen „falból” elinduló szolnoki L-Pristine Kft. is, amelynek vezetője jászkiséri, ráadásul forrásaink szerint rokona a Profiter vezetőjének. Az L-Pristine cégvezetőjének a párja fideszes önkormányzati képviselő Szolnokon.

Az ügyészségi vádirat a feltárt korrupciós ügyekkel, és az, hogy a képviselő az előkészítő tárgyaláson, június végén áll a bíróság elé, nyilván rontják Boldog választási esélyeit – már ha a Fidesz egyáltalán engedi majd indulni. Választókerületében 2018-ban tizenhét (!) jelölt versengett, Boldog a voksok 44,71 százalékával győzött – ha akkor is létezett volna a maihoz hasonló ellenzéki összefogás, Boldog nem kerül a törvényhozásba, hiszen a jobbikos Csányi Tamás előtt alig 4 százalékpontnyi különbséggel nyert. 2014-ben is csak a szavazatok 42,2 százalékát kapta Boldog, az ellenzékre adott voksok azonban szétaprózódtak. 2010-ben, első győzelmekor viszont abszolút többséggel, 56 százalékkal került ki győztesen.

A megye déli, délkeleti területe egykor baloldali fellegvárnak számított, korábban Mezőtúron és Kunszentmártonban is a szocialisták nyertek meggyőző fölénnyel. Az MSZP összeomlása után, 2010-ben itt is előretört a jobboldal, nemcsak a Fidesz, hanem a Jobbik is. A választókerületek 2010–2011-es átrajzolása után Jász-Nagykun-Szolnok megye nyolc egyéni körzetéből négy lett, például a baloldali kunszentmártoni és mezőtúri kerületeket is a törökszentmiklósi központú körzetbe olvasztották be.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A bizonytalanság tudománya

  • Fekete Émi

Betlen Anna a nemváltoztatás és transzmozgalom kritikusaként minősítette a nemi egyedfejlődésről, az interszexualitásról, valamint a nemi átalakító kezelések egyes egészségügyi kérdéseiről szóló írásaimat. Bírálata szerint „nagyrészt fikciókra, tisztázatlan, átgondolatlan állításokra” alapoztam tételeimet. 

Az örök másodikok

  • Nagy István

Hiába számít Wales legsikeresebb együttesének a Manic Street Preachers, a top pozíció eddig csak egyszer, a This Is My Truth Tell Me Yoursszal jött össze nekik a brit albumlistán, és annak is már 23 éve.

Ismétlő órák

  • Bacsadi Zsófia

1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós, a magyar mozgóképkultúra sokat vitatott főalakja. Legfőbb ideje, hogy utánanyúljunk, amíg nem távolodik túl messzire.

Kosztümben

  • TPP

A Füst Milán-regény adaptálásával régi álmát valósítja meg a hosszú kihagyás után a filmezéshez a fesztiváldíjakkal elhalmozott, Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmmel visszatért, ekként nagyobb s drágább tervek megvalósítására jobb eséllyel pályázó Enyedi Ildikó.

Álljunk meg egy szóra!

  • Novák Piroska

Husz Ágnes keramikusművész 1994 óta él és dolgozik Japánban. A Tomeishi-projekt, egy nemzetközi színtérre tervezett utazó kiállítás tavaly debütált Tokióban. A budapesti helyszínre érve az anyag már olyan friss és helyspecifikus darabokkal is bővült, amelyek a nyáron készültek Kecskeméten, a Nemzetközi Kerámia Stúdióban.

Szörnyeink

  • Rádai Andrea

Ritkán fordul elő, hogy epikus mű színházi adaptációja nem hagy hiány­érzetet maga után. A Káli holtak ilyen, sőt a feldolgozás bizonyos értelemben meg is haladja az alapjául szolgáló regényt, de legalábbis megoldásokat kínál a szöveg vélt vagy valós problémáira.

„Két évig pihentem”

  • Csáki Judit

Lassan negyven éve a Katona társulatának tagja. Most leg­újabb bemutatója, a Káli holtak kapcsán kérdeztük a hosszú szériákról, a pihenésről és a színház szerepéről.

„Remélem, vicces”

Humor, irónia, szokatlanság keveredik az alakjában. Kaposváron végzett, tagja volt Bodó Viktor társulatának, majd szabad­úszóként számos – főleg független – produkcióban dolgozott, amelyek közül talán A halál kilovagolt Perzsiából volt a legki­emelkedőbb. Útkeresésről, stand-upról, és az egykori SZFE-ről is beszélgettünk.

„Mintha egy démon”

  • Szentgyörgyi Rita

A római székhelyű NoGravity Company alapítója egyedülálló összművészeti előadásokat hoz létre saját fejlesztésű színházi gépek és koreográfiai technikák segítségével. A társulat a megújult Budapesti Őszi Fesztiválra, a Dante halálának 700. évfordulójára tervezett Infernóval érkezik, hogy háromdimenziós koreográfiával, repülő táncosokkal és káprázatos jelmezekkel repítsenek el minket a barokk kor illúziószínházába.