Boldog István és a választókörzete

Indul a bakter

Belpol

Néhány hét múlva kezdődik a Boldog István elleni per. A fideszes országgyűlési képviselőt, aki sokak szerint kiskirály a körzetében, vesztegetés elfogadásával vádolják. Őt a látszat szerint ez egyáltalán nem zavarja: indulni akar a jövő évi választáson.

„Boldog István ügye kiválóan mutatja meg, hogy a Fidesz mennyire hülyének nézi az embereket” – mondja a Narancsnak Mészáros Dávid, a Demokratikus Koalíció helyi politikusa, és azt meséli, Boldog mindenhova mosolyogva áll ki, rendületlenül pózol, mintha mi sem történt volna.

Boldog Istvánt, Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú (Törökszentmiklós központú) választókerületének kormánypárti erős emberét 2010 óta háromszor választották meg képviselőnek. Ennek tudatában eddig minden gyanúsítást, minden pletykát úgy rázott le magáról, mint kutya a vizet. Kijelentette, hogy szívesen áll bíróság elé, ahol végre tisztázhatja magát.

A volt vasutas a második olyan kormánypárti országgyűlési képviselő Simonka György után, aki a vádlottak padjára került a választást megelőző időszakban. Boldog ügye 2019-ben került nyilvánosságra, és 2020 decemberében a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot ő és nyolc társa ellen a Fővárosi Törvényszéken. Nyomozni a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága kezdett, majd az ügy a KNYF-hez került. A képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, és az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Boldog Istvánt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.

 
Forrás: Facebook

Némi probléma

A vádirat szerint a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit és a kivitelezők kiválasztását. A nyertesek ezért az elnyert összegből 2019 májusában 20 millió forintot „visszaosztottak” Boldognak és két társának; a Blikk információja szerint a pénzt nejlonszatyorban vitték „föl” a fővárosba, és Boldog az „alkotmányos költség” átvétele után rohant is Bécsbe Hugo Boss öltönyöket venni. Más információk szerint viszont Boldogot tetten érték a nejlonzacskós pénzátvételkor: a tettenérés bizonyító ereje alól pedig gyakorlatilag lehetetlen kibújni, vélik Boldog helybéli ellenfelei. Az ügyben a többször is pályázati nyertes jászkiséri Profiter Machine Kft. mellett érintett a rendszeresen „falból” elinduló szolnoki L-Pristine Kft. is, amelynek vezetője jászkiséri, ráadásul forrásaink szerint rokona a Profiter vezetőjének. Az L-Pristine cégvezetőjének a párja fideszes önkormányzati képviselő Szolnokon.

Az ügyészségi vádirat a feltárt korrupciós ügyekkel, és az, hogy a képviselő az előkészítő tárgyaláson, június végén áll a bíróság elé, nyilván rontják Boldog választási esélyeit – már ha a Fidesz egyáltalán engedi majd indulni. Választókerületében 2018-ban tizenhét (!) jelölt versengett, Boldog a voksok 44,71 százalékával győzött – ha akkor is létezett volna a maihoz hasonló ellenzéki összefogás, Boldog nem kerül a törvényhozásba, hiszen a jobbikos Csányi Tamás előtt alig 4 százalékpontnyi különbséggel nyert. 2014-ben is csak a szavazatok 42,2 százalékát kapta Boldog, az ellenzékre adott voksok azonban szétaprózódtak. 2010-ben, első győzelmekor viszont abszolút többséggel, 56 százalékkal került ki győztesen.

A megye déli, délkeleti területe egykor baloldali fellegvárnak számított, korábban Mezőtúron és Kunszentmártonban is a szocialisták nyertek meggyőző fölénnyel. Az MSZP összeomlása után, 2010-ben itt is előretört a jobboldal, nemcsak a Fidesz, hanem a Jobbik is. A választókerületek 2010–2011-es átrajzolása után Jász-Nagykun-Szolnok megye nyolc egyéni körzetéből négy lett, például a baloldali kunszentmártoni és mezőtúri kerületeket is a törökszentmiklósi központú körzetbe olvasztották be.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk