Inkább leállt a NAV nyomozása, amikor egy fideszes e-mail címbe botlottak

  • narancs.hu
  • 2021. január 26.

Belpol

Az ELÉG nevű Facebook-oldal üzemeltetőit keresték, de a fideszes kapcsolat kimutatása után leálltak.  

Felfüggeszti a nyomozást egy szerzői jogi ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert másfél év alatt nem sikerült kideríteni, hogy ki áll egy Facebook-oldal mögött, amelyhez a kapcsolat [at] fidesz [dot] hu e-mail cím van kapcsolva - derül ki az Azonnali cikkéből.

A lap egy, az úzvölgyi katonatemetőről készült videójából az ELÉG nevű, fideszes tartalmakat posztoló Facebook-oldal 2019 nyarán engedélykérés és forrásmegjelölés nélkül vett át részleteket, ez a szerzői jogi törvénybe és a Büntető törvénykönyvbe is ütközik. Amikor az Azonnali ezt Facebook-üzenetben szóvá tette az oldalnak, azt a választ kapták, hogy „nemzeti ügy”, hogy a videó terjedjen, de az eredeti, hatperces videó ezt az ügyet nem tudja szerintük betölteni, ezért vágtak ki ők belőle egy félperces románozós részt és terjesztették azt.

A Facebook-oldalnak nincs hivatalos kiadója, és csak Facebook-üzenetekben lehet velük kommunikálni, a lap ezért úgy döntött, büntetőfeljelentést tesz a videó jogtalan felhasználása miatt, mert annak kinyomozása, hogy ki áll egy Facebook-oldal mögött, az ügyészség és a rendőrség jogköre. 

Az ügyet a Fővárosi Főügyészség átpasszolta az Egri Rendőrkapitányságnak (az Azonnali kiadójának székhelye Egerben van), az pedig továbbpasszolta az ügyet a NAV-nak, ugyanis a bitorlással kapcsolatos ügyekben, mint kiderült, az adóhivatal az illetékes. 

A lap végül másfél év után kapott egy végzést a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságától, miszerint felfüggesztik a büntetőeljárást, ugyanis az elkövető kiléte nem volt megállapítható. 

A nyomozás során végzett adatgyűjtéskor ugyanakkor kiderült, hogy

az ELÉG nevű Facebook-oldalhoz kapcsolt e-mailcím a kapcsolat [at] fidesz [dot] hu, amely „az internetes keresőprogram találati listája alapján a Fidesz Központi Hivatalához tartozik, mely a 1062 Budapest, Lendvay utca 28. szám alatt működik”. 

Ennek ellenére nem sikerült megállapítani az elkövető személyét, itt ugyanis a lap beszámolója szerint megakadt a dolog, a végzés további részeiben nincs szó arról, hogy a Fideszt is megkereste volna a hatóság annak érdekében, hogy kiderítse, konkrétan kinek a felelőssége az ELÉG nevű oldalon megjelenő tartalom.  

Megkeresték viszont a Facebookot, hogy azonosítsa a profil működtetőit, azonban ez a megkeresés nem volt eredményes, ugyanis a Facebook további információkat kért annak teljesítéséhez, a NAV viszont már minden rendelkezésre álló adatot megküldött.

A jogsértő videó mindeközben továbbra is elérhető a Facebookon, és azon tizennégyezer megosztás van.

A lap hozzáteszi, ők is felvették a kapcsolatot a Facebookkal, amely azért nem szedte le a jogsértő videót, mert az ELÉG oldal szerint kommentárt is fűztek a videóhoz. Az Azonnali szerint ez nincs így, de úgy tűnik, a Facebooknál meg ezt nem tudják értelmezni. 

 

Figyelmébe ajánljuk