Cenzúrázták a HétköznaPI CSAlódások raktárkoncertjét

  • narancs.hu
  • 2021. január 26.

Belpol

Több kormánykritikus számot is kihagytak belőle, és teljesen kivágták a rendszernek odamondogató bohócot. 

Erősen vágott formában készült el a HétköznaPI CSAlódások punkzenekar úgynevezett raktárkoncertes felvétele - derül ki a zenekar Facebook-posztjaiból

Mint ismert, a kormány egy 5,3 milliárd forintos segélyprogrammal próbálta kisegíteni azokat a zenekarokat, akik a járvány miatt több fesztiválos felépéstől is elestek - összesen 100 zenekart választottak ki, nekik lehetőséget biztosítottak egy nagyjából közönség nélküli koncertfelvételre, amelyért zenekaronként legfeljebb 15 millió forintot kaphattak.  

A meglehetősen kormánykritikus HétköznaPI CSAlódások szintén felkerült a listára, a zenekar pedig el is vállalta a fellépést - mint írják, ezért minden oldalról kaptak kritikát, de úgy gondolták, hogy egyrészt őket is nehezen érintette a járvány, másrészt "az állam nem a fidesz, az állami megsegítés nem a fidesz pénze. Ezeknek a döntéseknek egy normális világban nem szabadna, hogy közük legyen a politikához".

A zenekar ezután azt érezte, hogy különleges elbánásban részesül a fellépőhöz képest - csak velük nem forgattak bemutatkozó videót, és próbálták őket egyes számok eljátszárásáról is lebeszélni. 

"Csodás, amikor telefonon hívogatnak alkalmazottak, és nekik kellemetlen, hogy ki kéne hagyni számokat,

amikor azzal keresnek meg, hogy retteg a vezetőség a balhétól (kérem?), stb. Mindig akkor hívnak telefonon, amikor nem akarják, hogy írásban nyoma maradjon..." - írták. 

Végül aláírták a szerződést és kitűzték a felvétel időpontját, amelyre Megyeri Ferenc énekes a szokásos "Soros" feliratú pólójában ment. 

"Felvétel elején kamerapróba, stúdióhang beszól, kis türelmet kér. Vezető technikus, mint küldönc megjelenik, az a kérés, hogy le kéne venni a pólót. Feri: NEM. Akkor nem vagy hajlandó levenni, lecserélni? Feri: NEM. Emberünk kis türelmet kér és távozik. Várunk, stúdióhang: Oké, részünkről rendben, kezdhetjük. Később raktam össze a képet, hogy a stúdióból voltunk megfigyelve..." - írják az esetről. 

A felvételen részt vett egy bohócnak öltözött színész is, aki "rohadt jó dumákat nyomott, semmi direkt politika, de odafirkálás gazdagon, leginkább a fidesz szlogeneket visszamondva". A zenekar azt írja, a bohócot két nappal később öten várták hazaérkezve a lépcsőháza bejártánál és megverték. 

A felvétel után a zenekarral nem egyeztettek, majd decemberben megkapták a készre vágott anyagot az októberi koncertről. 

"Tudod csak mi maradt ki belőle? A bohócunk teljesen, és a kormány szempontjából cikinek tartott számok, Viktor, Abszurdisztán, Geciország, stb. De amin beszartam, hogy láthatóan úgy vágták az anyagot, hogy Feri pólóján a SOROS felirat ne nagyon látsszon." 

A zenekarral azt is közölték, hogy vagy ezt kapják vagy semmit, "szóval jobb lenne, ha jóváhagynánk". 

Horváth László, a zenekar menedzsere a 444.hu-nak azt mondta, a fellépés előtt felhívták, hogy „most az egyszer nem lehetne-e néhány számot kihagyni?”, majd miután a szervezők előre bekérték a számlistát, külön kérték, hogy legalább a Viktor című számot most ne játsszák el. A zenekar ennek ellenére eljátszotta, ezután pedig a szervező Antenna Hungária egyik munkatársa jelezte, hogy ez nagyon durva, ezért biztos nem lesz benne végső verzióban.  

Megyeri Ferenc énekes egy külön posztban írt arról, hogy "a kezdetektől kiütközött a 'különleges' bánásmód. Megtisztelő. Elismerésként tartom számon, hogy az általam az elmúlt harminc évben leírtakkal érdemi vitába senki nem száll, az egyetlen esélyként a cenzúra merül fel. Ugyanis a két hónappal később, az utolsó pillanatban egyeztetés nélkül rendelkezésünkre bocsátott felvételből nem csak a pólóm tűnt el – melyet már évek óta viselek a koncertjeinken (SOROS), hanem minden rendszerkritikát megfogalmazó dalunk is. Mindezt úgy, hogy a konferáló szövegek és az előadni kívánt dalok listája előzetes – kivételesen írásos – egyeztetésen ment át."

A zenekar azóta újra felvette a koncertet a bohóccal együtt, amelyet vasárnap közzé is tesznek majd.  

A raktárkoncertes felvételt itt lehet megnézni, ezen a szóban forgó "Soros" feliratú póló például csak akkor látszik némileg, amikor távolabbról mutatják a zenekart:

Figyelmébe ajánljuk