Internetes pedofíliával gyanúsított politikus: Nett work

  • Kovács Róbert
  • 2000. január 20.

Belpol

Több mint egy hónapja vizsgálódik a rendőrség a magyarországi számítógépről a netre került sok száz pedofil kép ügyében. Bizonyíték még nincs, csak az egyetlen gyanúsított nevét adták ország-világ tudtára. Bármi lesz is a nyomozás eredménye, az már most világos: a magyar rendőrök egyre több, a virtuális világban elkövetett bűnténnyel találkoznak a jövőben, és ez egyelőre nem tesz jót az önbizalmuknak.
Több mint egy hónapja vizsgálódik a rendőrség a magyarországi számítógépről a netre került sok száz pedofil kép ügyében. Bizonyíték még nincs, csak az egyetlen gyanúsított nevét adták ország-világ tudtára. Bármi lesz is a nyomozás eredménye, az már most világos: a magyar rendőrök egyre több, a virtuális világban elkövetett bűnténnyel találkoznak a jövőben, és ez egyelőre nem tesz jót az önbizalmuknak.

Lapzártánkkor egy "számítógépes szakértő" vizsgálja Lévay Leventének, Kispest egykori szabaddemokrata polgármesterének a számítógépét, továbbá azt a többtucatnyi mágneslemezt és diszket, amit dobozokba hányva vitt el a rendőrség még december 16-án egy váratlan házkutatás eredményeként. Laikus aggyal azt hihetnénk: nem kell komoly szakértői tudás és sok idő annak kiderítésére, hogy vannak-e pedofil képek konkrét számítógépen, illetve flopikon, vagy sem. A valóság a jelek szerint más:

a rendőrségnek hetekbe tellett,

hogy a lefoglalt eszközöket átadja egy "számítógépes szakértőnek", miután ők nem találtak egyetlen, pedofíliával összefüggésbe hozható képet sem Lévay lakásában és számítógépén.

Hivatalosan nem is állítja senki, hogy találtak volna; csak azt, hogy ismeretlen tettes tiltott pornográf képeket hozott forgalomba, és ez az ismeretlen tettes egy anonim e-mail címen keresztül, Lévay számítógépének segítségével több ezer képet szedett le a hálóról, és installált a net egy másik helyére. A házkutatást követő napon mégis arról szóltak a szóvivői nyilatkozatok, hogy a volt polgármesternél több ezer tiltott képet találtak, a Mai Nap című bulvárlapban például képek jelentek meg a házkutatás legizgalmasabb pillanatairól, továbbá valamennyi újság közölte Lévay Levente gyanúsított teljes nevét (mi is - a szerk.).

"Hajnali hatkor érkeztek a rendőrök, házkutatási paranccsal. Mivel semmilyen védelem nincs a gépemen, azonnal sikerült bekapcsolniuk, de ott nem találtak semmit. Találtak viszont boltokban legálisan kapható szexújságokat, amelyeket az egyik rendőrőrnagy nő elkezdett lapozgatni, kinyitotta egy neki tetsző résznél, a számítógépem elé állt vele, és a Mai Nap fotósa levette. Másnap ezek a fotók jelentek meg az újságban", mondta a MaNcsnak Lévay, aki emiatt tiltakozott a Mai Napnál, ahol elmondása szerint igazat adtak neki: egy nap múlva apró betűs helyreigazítás jelent meg a lapban, hogy a megjelent képek nem azok a képek.

A rendőrségi szóvivő, Dézsi Mihály szerint a német rendőrségtől kapták a jelzést, hogy egy magyar számítógépről

"pedofil jellegű" képek

kerültek az internetre, mire a magyar rendőrök nyomozásba kezdtek; így találták meg Lévayt. Hogy ezután mire jutottak, egyelőre nem hajlandók elárulni; annyit tudunk, hogy a rendőrök behívták az Elender internetszolgáltató cég képviselőjét is, akitől minden bizonnyal adatokat kérnek és kapnak.

Lévay azt állítja, hogy egy ismeretlen hacker találta meg őt. Hogy véletlenül vagy szándékosan, nem tudja, de szerinte mint egykori kerületi polgármesternek bizonyosan vannak ellenségei. Az sem kizárt, állítja, hogy szándékosan akarja őt valaki lejáratni. Véletlenül is ráakadhatott egy internetes bűnöző, akinek elég könnyű dolga lehetett, hiszen gyakorlatilag semmilyen védelem sem volt a számítógépén. Tény, hogy elvileg könnyedén meg lehet szerezni egy számítógép azonosító kódját; a jelszó megszerzése és a telefon használata ennél bonyolultabb, de ha valaki sok időt tölt a neten, akkor ez utóbbi sem megoldhatatlan feladat. Az interneten elvileg bárki belenézhet bárkinek a gépébe, elolvashatja a leveleit, nevében tehet-vehet mindenfélét. Igaz, hogy mint a való világban, úgy a virtuálisban is mindig marad valamilyen nyom, ha más nem is, legalább a hacker fantázianeve.

Egy máig ismeretlen hacker nemrég több ezer felhasználó jelszavát vette kölcsön az Elendertől. A cég állítólag minden egyes érintettet külön értesített a betörésről, és azonnal megváltoztatta a jelszavakat; a felhasználók azonosítóinak és jelszavainak listája azonban még órákig látható volt több freeweb szerveren. Az értesítettek között nem volt Lévay Levente, ami persze nem jelenti azt, hogy az ő jelszava nem foroghatott közkézen. A MaNcsnak azt mondta, hogy tavaly

kétszer is "megkeresték" hackerek,

ám akkor csak tréfás üzenetekben közölték vele, hogy vigyázzon jobban, mert könnyen be lehet hatolni a rendszerébe. (Az érdi polgármesteri hivatal honlapjára múlt hétfőn behatoló hacker nem volt ilyen gentleman: ő veretes szitkozódás hátrahagyásával jelezte, hogy igenis létezik. Internet-függők elbeszélései szerint egyébként a napokban feltűnően megnőtt a hackerkedési kedv.)

Lévay állítja: ha akarna sem tudna képeket installálni az internetre, mivel nincsenek ehhez szükséges eszközei, például szkennere. Nem érti egyébként, hogy a számítógépes ügyekben teljesen járatlan magyar rendőrség miért nem csendben nyomoz akkor, amikor köztudott, hogy egy internetbűnöző elfogásának ez az egyetlen módja. Lévay Levente per pillanat úgy érzi: akárhogy zárul is az ügy, neki már annyi.

Kovács Róbert

Figyelmébe ajánljuk