Tartalom

MaNcs, XII. évf. 03. szám, (2000.01.20.) (2000-01-20)

Publicisztika

Publicisztika

Durva támadás a TNPU szuperintendánsa ellen: Cenzúrázott Hyde Park

Rrose Selavy telefonja - mely nem csöng, ha hallgatják - csöngése törte meg a Sztrájkközi Hajnalok csöndjét. Eleni Taxidu, a Mediterrán Intermediális Sztrájkbizottság elnöke St. Auby Tamásról lecsatolta az elektródákat, melyeken át a Telekommunikáció Nemzetközi Paralel Uniója (TNPU) szuperintendánsa a csak nyugalmi állapotban csöpögő Létminimum St. Automata Yohimbe Desztillálót vezérelte derűsen a nyugágyról. Kráter-mély női hang búgta a kagylóba: "A Holnapután Kör szeretné meghívni önt az Ezredvégi Hyde Park című tv-felvételre, ahol a meghívottak üzenhetnek a jövőnek 1999. december 30-án 10 és 18 óra között a Mucsarnok (sic) apszis-termében. Vállalja?"

Publicisztika

Végel László: A pesti villámok és a bácskai eső

A magyarországi politika egyik jellemzője, hogy időről időre felbukkan benne a határon túli magyarság ügye, köztük a kisebbségi autonómia is, de amilyen kiszámíthatatlanul jelentkezik, ugyanolyan kiszámíthatatlanul kerül le a napirendről.

Publicisztika

Szűkület

Bence György filozófiaprofesszor, a Fidesz-vezetők egykori valóságos és titkos tanácsosa a Népszabadság hétvégi mellékletében Hatalmas Történelmi Tettnek nevezi, hogy Orbán Viktor a háromosztatú politikai mező helyett létrehozta a kétosztatút. Aminek persze, ismeri be Bence, ára volt, az tudniillik, hogy a Fidesznek nyitnia kellett jobbra, olyan távolságokig egyébiránt, ami már a filozófiaprofesszor magángyomrát is kissé megfekszi - de a higgadt elemzőét már nem, neki vasból van az emésztőrendszere. Két osztat frankóbb, mint három! Négy láb jó, kettő rossz!

Publicisztika

Úgy megy, mintha jönne

Kövér László távozását a kormányból kész tényként kezelik a legnagyobb kormánypárt vezető politikusai. Ez arra enged következtetni, hogy a Fidesz mindezidáig egységes vezetésében némi repedések mutatkoznak - azt ugyanis bajosan feltételezhetjük, hogy Kövér magától szánta el magát az egyik legfontosabb tárca, valamint a miniszterelnök-helyettesi poszt feladására.

Egotrip

Egotrip

Sajó László: öt és feles (Atya Utolsó ítélete)

Hol vagyunk, a világ végén, mondta Atya Szentlelkynek, nem tudom, jártunk-e már itt. Úgy ezer éve, mondta Szentlelky, akkor is ilyen szar idő volt. Megint a hátsó földesen lesz a meccs, ha egyáltalán. A Fiú csendben jött mellettük, új fiú, most lenget először a felnőtteknél, eddig serdülőt, ifit vezetett. Mindenképpen lejátsszuk, ide többet nem jövök, morgott Atya, és bementek a bírói öltözőbe.

Egotrip

Várhegyi éva: Ekotrip (Ezredvégi bő esztendő)

Hála istennek és földi másának, az időközben elégedetten visszavonult Bill Gatesnek, túléltük a dátumváltást. Repülők fönt nem maradtak, bankszámlánk sem szállt át dédapánkra, PC-nk (hacsak nem régi 486-os) könnyedén átkurblizta magát 2000-re. Jól indult az ezredvégi esztendő.

Belpol

Belpol

"Ezt meg tudom csinálni" (Kovács László, az MSZP elnöke)

Kovács László nem tekinti riválisának Németh Miklóst, mert hasonló elképzeléseik vannak a szocialista pártról. Ha Kovács lesz a párt miniszterelnök-jelöltje, nem fogja elővenni a Németh Miklóst támogatók listáját. A pártelnök-frakcióvezető szerint a posztkommunista jelző a választók többségét nem érdekli. A jelenlegi jobbközép pártok közül Kovács László senkivel sem tudná elképzelni az együttműködést.

Belpol

Cyber hírek

America Online-Time Warner-megafúzióAOL Time Warner néven múlt hétfőn egyesült az USA és a világ legnagyobb internetszolgáltatója és médiavállalata, az America Online és a Time Warner. Az új, 350 milliárd dollár értékű óriáscég többségi tulajdonosai az America Online részvényesei lesznek 55 százalékos tulajdoni hányaddal, vagyis az AOL a részvénycserével gyakorlatilag megvásárolta a médiaóriást.

Belpol

Kulturális hírek

Kulturális fővárosok1985 óta minden évben Európa kulturális fővárosaként szervezheti egy város az évi rendezvényeit, várhatja vendégeit - 2000-ben kilencfelé osztódik e kiváltság: Reykjavík, Bergen és Helsinki északot, Brüsszel, Prága és Krakkó a kontinens középső sávját, Avignon, Bologna és Santiago de Compostella a délvidéket képviseli. Közülük Bologna tervezhet a legnagyobb, mintegy 125 millió svájci franknak megfelelő költségvetéssel.

Belpol

Hadisírbiznisz: és századunk megyen

Huszonnyolcezer, a második világháború keleti frontján elesett magyar katona és munkaszolgálatos sírjának a helyét lehetne pontosan meghatározni egy nemrég megjelent kötet segítségével, amely levéltári kutatások alapján készült. Ám nem biztos, hogy ez mindenkinek érdeke. A hadisír ugyanis biznisz: 2000. december 31-ig egy 1995-ös orosz-magyar államközi szerződés értelmében a Vojennij Memorial nevű cég tevékenysége kapcsán az orosz fél 10 millió amerikai dollárt írhat le a Magyarországgal szembeni orosz államadósságából; e társaság gondozza a temetőket. Közben persze folynak az exhumálások is: a sírokból előkerült tárgyak, egyenruhák többnyire orosz, ukrán és német bolhapiacokon tűnnek fel.

Belpol

II. kerületi iskola-összevonások: Gyenge bizonyítvány

Bármilyen fotogének is, nem újdonság, ha megszokott iskolájukért és tanáraikért tüntető gyerekek lóbálnak transzparenseket egykori tanácsházák előtt: már tavaly is majdnem ötven iskolát és óvodát szüntettek meg az önkormányzatok, és közel kilencven középfokú intézmény gondját pöckölték át a megyékre. A múlt heti II. kerületi demonstrációt az tette mégis egyedivé, hogy a grandiózus átalakításra hajtó önkormányzat egyszerre bolygatna meg tizenhárom közoktatási intézményt.

Belpol

Internetes pedofíliával gyanúsított politikus: Nett work

Több mint egy hónapja vizsgálódik a rendőrség a magyarországi számítógépről a netre került sok száz pedofil kép ügyében. Bizonyíték még nincs, csak az egyetlen gyanúsított nevét adták ország-világ tudtára. Bármi lesz is a nyomozás eredménye, az már most világos: a magyar rendőrök egyre több, a virtuális világban elkövetett bűnténnyel találkoznak a jövőben, és ez egyelőre nem tesz jót az önbizalmuknak.

Külpol

Külpol

Merénylet Arkan ellen: ünnep a pokolban

Belgrádban szombaton lelőtték Zeljko Raznatovic Arkant, a hágai nemzetközi törvényszék által körözött háborús bűnöst. Az alvilágban is jegyzett Arkan - ha bíróság elé került volna - értékes tanú lehetett volna a szerbiai rezsim és a szintén háborús bűnök elkövetésével vádolt Slobodan Milosevic jugoszláv elnök ellen.

Külpol

Pinochet és a chilei elnökválasztás: életet az éveknek

A chilei elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Ricardo Lagos, a szocialista jelölt lett a győztes. Ha csak két és fél százalékos különbséggel is, de megelőzte tizenöt évvel fiatalabb konzervatív ellenfelét, Joaquín Lavint, a Pinochet-rendszer ultraliberális gazdaságpolitikáját vezénylő egykori Chicago-boyok egyikét. A gazdasági mélyponton bizonytalankodó dél-amerikai országot az elmúlt hónapokban valóban az elnökválasztás foglalkoztatta volna, ha nem irányította volna át a külvilág - főleg a brit igazságszolgáltatás - a múltba tekintés pályájára, ami egy hosszú diktatúra után valóban elkerülhetetlen gyakorlat.

Zene

Zene

Golivúd (Nyikita Mihalkov: A szibériai borbély)

Vessük össze a füstöt a lánggal, és lássuk be, hogy ha egy film 45 millió dollárba kerül, akkor azt még a hatalmas Oroszországban sem könnyű nyereségesre kihozni, és ellenkezőleg: ha már a Nyugatnak is forgatunk, miért ne legyen nagyon szép, nagyon kitalált, nagyon szívbe markoló, nagyon, nagyon. Apropó, a 45 millió éppen negyvenötszöröse a tavalyi filmszemlén bemutatott legdrágább magyar film költségvetésének, és arrafelé sem számít piti összegnek, ugyanis az utóbbi évek legköltségesebb orosz filmjére csupán kétmillió körül költöttek.

Zene

World music: dacára

annak, hogy december végén igyekeztem pontot tenni 1999 végére, a kezembe került azóta pár év végi kiadvány, amit nem szívesen hallgatnék el.

Zene

Rabok legyünk, vagy szabad egy táncra? (VHK: Naptánc)

Aki végighallgatta már egyvégtében a VHK lemezen is hozzáférhető életművét, az minden bizonnyal egyetért velem abban, hogy a jó pár év alatt összegyűlt anyag megdöbbentően egységes, határozott és következetes, mintha nem is telt volna el idő a legelsőnek felvett szám és a legutolsónak játszott között. Ez nem véletlen, mivel abban az intervallumban, amiben a Halottkémek forgolódnak, huszonvalahány év csak egy pillanat, nem több, mint egy verébszárnycsapás. Arrafelé évezredekben számolják az időt, kisebb egységgel nem bíbelődnek, és így van ez rendjén.

Film

Film

Az Apáczai-modell (Tompa Gábor rendező, színházigazgató)

1990 óta a Kolozsvári Színház igazgatója. Sokat rendez külföldön, többek között Glasgow-ban a Hamletet, Barcelonában a Tangót, Philadelphiában az ", azok a szép napokat állította színpadra. 1993-ban a Kolozsvári Színház Angliában vendégszerepelt, ahol az általa rendezett A kopasz énekesnő elnyerte a londoni színikritikusoktól az év legjobb külföldi előadása díjat. Decemberben a budapesti Vígszínházban Shakespeare Troilus és Cressidáját játszották rendezésében.

Könyv

Könyv

A szöveg öröme (Fiatal magyar drámaírók és drámáik)

Érdemes-e a leírt, a nem előadott drámáról elmélkedni? Nem. Színházi szempontból a szövegkönyv legfeljebb kotta vagy héj, melyet, ha minden jól megy, egy előadás, egy rendezői látásmód, stílus, színészi játék, adott hely és pillanat tölt meg élő anyaggal. Egyszerű igazság, hogy ugyanazon darab alapján nagyon rossz és nagyon jó előadások is születhetnek, így aztán még csak azt sem remélhetjük, hogy a színre került darabok visszamenőleg értékelnék, megvilágítanák nekünk alapanyagukat.

Sport

Sport

Etetés: Gumi és bot

"Próbáld ki a piszoárt. Megéri" - súgta a fülembe az éppen csak tántorgó Hinta a Pecalista év végi horgászbörzéjén. A porceláncsésze előtt állva a falon lógó adventi koszorút nézegettem. A koszorú egyszer csak kinyitotta a szemét, majd a száját is, kettőt pislogott, aztán erős férfihangon rágyújtott egy karácsonyi dalra. Az ijedségtől akkorát ugrottam hátra, hogy kis híján kizuhantam az ablakon. A horgászcikkipar ekkora meglepetéssel nem szolgált tavaly: a szerelékek az esztelenségig finomodtak, a szezon sztárja mégis az újra felfedezett nyalókaúszó lett. 1999 ugyanis a barkácsolók éve volt.

Tudomány

Tudomány

Sífelszerelések: Hegyes halom

A filmeken minden egészen más. Jól öltözött, rendkívül ügyes síoktatók játszi könnyedséggel veszik a legmeredekebb fekete pályát, mosolyognak, látszik, iszonyúan élvezik a sportot, a tiszta levegőt, a telet. Amikor először esel ki a felvonóból Tátra-Alsón, s az egész pálya rajtad röhög, a sícipőd töri a lábad, nem kapsz levegőt, s egyébként is rettenetesen fázol, a pokolba kívánod a fenti zsánerképet, pedig nincs igazad, de erre csak otthon döbbensz rá.

Tudomány

Drog - gyorstesztek: Minta érték nélkül

Az öntudatos állampolgárok - és soraikban a tájékozott drogfogyasztók - eddig sem engedhették meg maguknak, hogy csak úgy szimplán kiszáradjanak, ezután meg különösen nem, hiszen így képtelenek lennének eleget tenni egy forgalmi ellenőrzés során óhatatlanul bekövetkező rendőrségi kérésnek. A haza eddig csak vérünket kérhette, de ezután más testnedvek is szóba jöhetnek. A rendőrség tavaly óta rajta van a témán, a most záruló tender nyomán pedig néhány héten belül megtudhatjuk, ezután melyik gyorsteszttől kell félnünk.

Tudomány

Fradi Múzeum: Vigaszág

Tavaly ünnepelte alapításának századik évfordulóját a Ferencvárosi Torna Club. Az esemény az egyik legkínosabb ceremónia volt 1999-ben; Torgyán elnök elsősorban önmagát tüntette ki, a csapat a középmezőnyben ólálkodik, talán még sohasem volt ennyire kritikus helyzet az Üllői út környékén. Mindenki lopásokról, csalásokról beszél, vagy hülyeségeket - keresd a főkönyvelőnőt! -, így aztán nem csoda, hogy a mai Fradi elsősorban kabarétréfa. Egy vicc.

Tudomány

Díszgalamb-kiállítás Rákospalotán: Begyre megy

Ha máshonnan nem, a Támad a Mars! című filmből tudjuk, hogy a díszgalamb veszélyes üzem, különösen a fehér, olajággal a csőrében. A múlt hét végén a rákospalotai Csokonai Művelődési Házban volt e szépséges madarak seregszemléje, kiszorítva a nyugdíjas párkereső klubot és a helyi bélyeggyűjtő szakkört.

Tudomány

Arisztid és Tasziló (VII. Jótékonysági Apor-bál a Szent Gellért Szállóban)

Negyed nyolc. A Gellért földszinti halljában egy bocskais-darutollas illető méltóságteljesen billeg a drinkbárba. Az emeleti erkélyről sztálinista anyakönyvvezetőnek öltözött férfi fekete ruhában, széles, vörös vállszalaggal az érkezőket figyeli: megjött Bánk Attila. A hall közepén egy negyvenes, halvérű playboy (Pallavicini Zita őrgrófnő férje, ha igaz) és egy Kabos Gyula-szerű öreg kevert osztrák-magyar nyelven szorong.

Szex

Szex

Esküvő 2000: Nászgyári elemek

A múlt hét végén Esküvő 2000 néven hetedhét országra szóló kiállítást és szakvásárt rendeztek a Budapest Kongresszusi Központban. A leendő ifjú párok, anyósok és apósok így egy helyen szembesülhettek az összes olyan kellékkel és szolgáltatással, ami a házasságkötési ceremóniát emlékezetesebbé teheti.