„Iszonyatosan veszélyes, amit ezek itt csinálnak” – Megszólalt Kaltenbach Jenő, a kereszt-visszaadási hullám elindítója

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 30.

Belpol

„Megláttam a hírt, és azonnal felment bennem a pumpa.”

Interjút adott nyomtatott kiadásunknak Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok volt országgyűlési biztosa. A Bayer Zsolt kitüntetése elleni tiltakozási mozgalom elindítója az érdemrendje visszaadásáról és az államilag gerjesztett gyűlöletről beszélt lapunknak.

Magyar Narancs: Elsőként adta vissza a korábban kapott állami elismerését annak hírére, hogy Bayer Zsolt is megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. Amikor tudomást szerzett erről, már indult is a vitrinhez?

Kaltenbach Jenő: Megláttam a hírt, és azonnal felment bennem a pumpa. Azt gondoltam, ez az a pont, amikor már nem lehet hallgatni. A magamfajtának nincs olyan sok lehetősége a tiltakozásra, így arra jutottam, hogy ha én nem akarok abba a társaságba tartozni, amelyben Bayer Zsolt is ott van, lépnem kell.

MN: Sejtette, hogy nem lesz egyedül?

KJ: Ez spontán cselekedet volt. Azóta látom, hogy voltak olyanok, akiknek szintén a visszaadás volt az első gondolatuk, de végül nem ezt tették – maximálisan tiszteletben tartom a döntésüket, de nem értek velük egyet, mert itt most nem jogi csűrcsavarásokba kell belemenni, ez egy tiltakozás, ahol elsősorban a rendszer anomáliáiról van szó. Bayer másodlagos, ő csak a hasznos idióta szerepét látja el. Az a rendszer, amely egy ilyen gesztust tesz, maga is osztozik azokban a nézetekben, amelyeket Bayer Zsolt képvisel, vagyis rasszista, uszító, kisebbségellenes, erkölcstelen, és a jelzőket lehetne tovább sorolni. Iszonyatosan veszélyes, amit ezek itt csinálnak. Azt hiszik, hogy vissza tudják tuszkolni majd a szellemet palackba, miközben a fokozódó gyűlöletet egy idő után nem lehet kézben tartani. Csak meg kell nézni a különböző fórumokat: valami olyan rettenetes gyűlöletkultúra kezd itt kialakulni, aminek a vége csakis az erőszak lehet.

Az interjú maga teljességében a csütörtökön megjelenő nyomtatott Magyar Narancsban lesz olvasható.

Figyelmébe ajánljuk