Itt a dokumentum, amelynek aláírásával a Fidesz-kormány újra lepaktált Orbán Viktor legvállalhatatlanabb emberével

  • Magyar Krisztián
  • 2017. november 27.

Belpol

A minisztérium nehezen szánta rá magát, hogy megmutassák, mit írt alá Balog Zoltán és Farkas Flórián.

Nem lehet könnyű helyzetben Balog Zoltán, hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériumának első emberével mondatott ki a Fidesz nemrég olyanokat, amelyeket a tárcavezető magától aligha közölt volna. A miniszter október végén ezt mondta Szolnokon, a Lungo Drom nagygyűlésén: „Farkas Flórián az első cigány vezető Magyarországon, akivel érdemben lehet és lehetett együttműködni. Az Országos Roma Önkormányzatnak az elmúlt huszonöt évből volt négy botránymentes éve, amikor Farkas Flórián volt az elnök”. Arról a Farkasról mondta ezt, aki érintett több olyan korrupciógyanús ügyben is, amik miatt nyomozás van folyamatban.

Jár a taps

Jár a taps

Fotó: MTI

Balog Zoltánnak azért is lehet kellemetlen csupa jókat mondani a romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízottról, mert a miniszterek közül talán ő tud a legtöbbet arról, hogy az egyébként büntetett előéletű Farkashoz is köthető felzárkóztatási programokból mennyi pénzt csaltak el az utóbbi években. Elég csak a Híd a munka világába című programot említeni, amely azzal zárult, hogy az azt felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly március 8-án elállt az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) kötött szerződéstől, és visszakérte a pénzt. Az már más kérdés, hogy az önkormányzat végül megúszta a csődöt, a kormány elengedett 1,3 milliárdot a „büntetésből”.

Nem akarták kiadni

A már említett szolnoki bulin Balog Zoltán és Farkas Flórián aláírt egy dokumentumot, amely szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Lungo Drom szövetségre lép egymással. Mivel az ellenzéki sajtót nem engedték be az eseményre, a megállapodás pontos tartalmáról csak annyit lehetett tudni, amennyi az MTI híradásába is bekerült, vagyis: „A dokumentum a miniszter szerint tartalmazza a munkában, tanulásban, a kultúrában, a lakhatásban, az egészségügyi ellátásban sikeres programok folytatását."

Az együttműködés megkötése után néhány nappal hivatalos adatigényléssel fordultam az Emberi Erőforrások Minisztériumához, annyit kértem csupán, hogy küldjék el nekem azt a szöveget, amelyet aláírt Balog Zoltán és Farkas Flórián. Miután nem jött semmi válasz, november 14-én ismét érdeklődtem, aztán hasonló okok miatt november 20-án is. Végül november 23-án ezt a rövid választ kaptam: „Az együttműködési megállapodás elérhető a kormany.hu dokumentumtárában." És tényleg ott volt a szöveg, amelyet a kérdéseim után, a válaszadás napján töltöttek fel.

Aláírták

Minden ott van a miniszter arcán

Fotó: MTI

Semmi konkrét

Tartalmi szempontból a dokumentum nem túl veretes, az érdemi szöveg alig egy oldal, néhány alapvető információ után ezt írják:

„A Felek meggyőződése, hogy eredményes és hatékony társadalmi felzárkózás-politikát a hazai roma/cigány társadalom bevonása nélkül nem lehet folytatni. Attól a meggyőződéstől vezetve, hogy a Felek közötti együttműködés kölcsönös előnyökkel jár, és elősegíti a hazai felzárkózás politika célkitűzéseinek megvalósítását (…).”

Ezután jön az a rész, ahol leírják, melyek az együttműködés területei. Érdemes pontosan idézni, íme:

– Cigány/roma származású és/vagy hátrányos helyzetű emberek, csoportok társadalmi esélyteremtése, felzárkózásuk elősegítése területén;

– Romani/beás nyelv oktatása, ápolása, a roma kultúra, hagyomány fennmaradása, megismertetése, tehetséggondozás;

– Cigány/roma származású emberek érdekvédelme, érdekképviselete;

– Cigány/roma származású és/vagy hátrányos helyzetű emberek képzése, foglalkoztatásának elősegítése.

Majd segít a "legjobb tudás"

Látható: gondosan ügyeltek arra, hogy konkrét programok, összegek és vállalások ne szerepeljenek a dokumentumban. Ezzel kapcsolatban a következő pontban annyit azért jeleznek, hogy az „együttműködés kereteit a résztvevő felek finanszírozási forrásai, valamint a vonatkozó jogszabályok határozzák meg”, de ez a meghatározás annyira homályos, hogy nehéz lenne később számon kérni ezek közül bármit is. Azonban legalább azt leírják, hogy majd rendszeresen egyeztetnek, és „az együttműködés során a legjobb tudásuknak megfelelően járnak el”. A kérdés már csak az, hogy ezt a semmitmondó dokumentumot miért kellett titkolni ennyire.

Mától hivatalos: a Fidesz nagyra értékeli, ha valaki lop, csal és hazudik

Persze ehhez kérnek néhány szavazatot, de Farkas Flórián ezt is elintézi. Nagy biztonsági készültség mellett érkezett meg szombaton Farkas Flórián a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség szolnoki tisztújító kongresszusára, a tiszaligeti Városi Sportcsarnokba. A romaügyekért felelős miniszterelnöki biztostól nem lehetett kérdezni, a kongresszusra pedig nem engedték be csak azokat, akik rajta voltak a listán.

Neked ajánljuk