Iványiék a hétfői NAV-razziáról: a választási kampány időszakára időzített eljárás politikai üzenet

  • narancs.hu
  • 2022. február 22.

Belpol

Úgy tudni, 30 zsákba gyűjtötték irataikat és számítógépeiket. "Amennyiben a magyar állam a jogosult követelésünknek eleget tesz, azonnal rendezzük a mi mostani kintlévőségeinket is."

Közléményt adott ki az Oltalom Karitatív Egyesület a hétfői NAV-razziáról. Mint írják, bejelentés nélkül mintegy 30 fő szállta meg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyházközpontját. „Bűnügyi helyszínné” nyilvánították a 8. kerületi Dankó u. 9., 11., 13., 15. alatti ingatlanjaikat. Az irodaajtókat feltörve "mintegy 30 zsákba gyűjtötték iratainkat és számítógépeinket". A beszámoló szerint a NAV munkatársai "folyamatosan ragaszkodtak ahhoz, hogy a független magyar sajtó képviselői nem lehetnek jelen akkor sem, amikor az egyház elnöke (Iványi Gábor) kérésére és felszólítására közölniük kellett volna, hogy mi járatban vannak. Végül rendőri jelenlét mellett az egyház elnöke által vezetett tiltakozók és sajtómunkások sürgetésére a munkaidejük lejártakor átnyújtottak egy általuk eljárás alá vont személynek tekintett munkatársunknak egy határozatot és egy jegyzőkönyvet, melyben csak általánosságokban említették, hogy az eljáráshoz joguk volt". Úgy tudni, az eljárás 2020-ban kezdődött, amiről az Oltalom nem tudott.

Mint arról lapunk is beszámolt, az adóhivatal közlése szerint azért tartott házkutatást az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházában, mert a szervezet a gyanú szerint a dolgozóktól 2015 és 2019 között rendszeresen levonta a járulékot, de azt nem fizette be. Eszerint az egyesület évek óta törvénytelenül járt el, és ezzel nemcsak a költségvetést, de a saját alkalmazottait is megkárosította – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Közleményében a MET nem tagadta, hogy ne fizette volna be a szükséges adókat munkavállalói után. Arra emlékeztetnek, hogy az egyház javára hozott Strasbourgi emberi jogi döntés ellenére csak visszamenőleg 2017 előttre, az az utáni időre viszont változatlanul nem volt hajlandó a magyar állam az általunk elvégzett, tőle átvállalt közfeladatokra a kiegészítő támogatást megadni. Kiemelték, a MET minden munkatársát bejelenti. "A 2017 előtti állapotokat a Strasbourgi döntés biztosította forrásokból rendezte, a jelenlegi állami tartozások kikényszerítése azonban még folyamatban van."

Amennyiben a magyar állam a jogosult követelésünknek eleget tesz, azonnal rendezzük a mi mostani kintlévőségeinket is.

Iványiék tiltakoznak az eljárás módja ellen, de azt is szóvá teszik, hogy minden törvényes eljárással, törvénytisztelő állampolgárokként készek együttműködni. "Tiltakozunk a minősítés ellen. Bűncselekmény helyszínét a NAV-nak nem a MET munkahelyein kell keresnie.

A NAV kiadott közleményében hárommilliárd forint be nem fizetett adóról beszél. A magyar állam velünk szemben ennek a négyszeresét halmozta fel. A jogszerű teljesítést követően ebből azonnal rendezzük hátralékainkat. Ez a helyzet nem is állna fenn, ha a magyar állam politikai megfontolásokból nem kezdte volna el sanyargatni a MET-et."

Meggyőződésük, hogy a 2022-es választási kampány időszakára időzített eljárás politikai üzenet, és a kormány megfélemlítési taktikája, miközben "mi magunk is és sok honfitársunk felháborodottan kérdezi, mi történt az uniós támogatások és a magyar költségvetés jelentős hányadával, hogyan gazdagodhattak mértéktelenül a miniszterelnök családtagjai és politikai baráti köre".

A MET az egyház elleni támadásnak is tekinti azt, ami történt. "A magyar kormány az egyházi törvény csűrés-csavarásával egy olyan egyházi törvényt kreált, mellyel üldöztetéseket követően 40 évvel ezelőtt megalakult, törvényesen elismert és bevett egyházzá nyilvánított felekezetünktől a Magyar Alkotmánybíróság döntése szerint is alkotmánysértő módon megvonta státuszát, évtizedes huzavona után pedig tiltakozásunk ellenére egyesületi kategóriába lökte, és nem adja vissza státuszát."

"Bízunk abban, hogy Magyarország kormányzásában belátható időn belül döntő változás következik be, melynek eredményeként mind a politikai jobb, mind baloldal háborítatlanul, alapvető emberi jogaink csorbítása nélkül, nem az áltörvényesség kiszolgáltatottságában, hanem a valóságnak megfelelő körülmények között végezheti a munkáját."

Iványiék azt közölték, a MET a vállalt feladatait (Isten igéjének hirdetése szavakkal és tettekkel: szegények élelmezése, ruházása, érdekeik képviselete, menekültek, foglyok [köztük a politikaik is] egyértelmű támogatása, segítése, a szabadság hirdetése, a hit, a remény és a szeretet erősítése) folyamatosan tovább végzi.

(Oltalom Karitatív Egyesület)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk