Új horizontok felé: Mészáros és Pharaon az Adrián

  • Urfi Péter
  • 2016. november 2.

Belpol

Egymás mellé sodródó jachtok: íme, az év legdurvább véletlen egybeesése. Részlet a Narancs újabb Pharaon-anyagából.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta a mai Magyar Időknek, hogy „amennyiben Ghaith Pharaon azonos azzal a személlyel, aki az amerikai hatóságok körözési listáján szerepel, és Magyarország területére lép, azonnal elfogják”. Ez azért érdekes, mert korábban biztosan megfordult már Magyarországon, hiszen saját bevallása szerint Orbán Viktor is találkozott vele egy díszvacsorán. Kérdés, hogy eddig miért nem tettek semmit a magyar hatóságok, illetve miért nem derítették ki két év alatt, hogy kivel üzletelnek állami tulajdonú cégek, illetve egy Tiborcz Istvánhoz köthető vállalkozás. (Pharaon önmagával való azonosságáról itt írtunk külön és részletesen.)

Középen Pharaon

Középen Pharaon

 

Kontrát elmondta azt is, hogy „a magyar hatóságok információi szerint Ghaith Pharaon nevű személy nem tartózkodik Magyarországon, nem él itt életvitelszerűen, és nem vásárolt ingatlant”. Az első kettőt nem is állította senki, ahhoz viszont vastag arcbőr kell, hogy valaki letagadja Pharaon ingatlanvásárlásait. Az ügyvédje tulajdonában álló, Pharaonról elnevezett cégek magyarországi terjeszkedését pont annak a minisztériumnak az államtitkára magyarázza félre, amely korábban egy azóta kiszivárgott belső iratban egyértelműen Pharaonhoz kötötte az elhíresült céghálózatot.

Erőset nyilatkozott Pharaonról Karácsony Gergely is. A PM társelnöke a 24.hu-nak arról beszélt, hogy ma is lehet olyan külső hatalom, amely „két nap alatt be tudná dönteni” az Orbán-rendszert. Erre példaként azt hozza fel, hogy „Orbán olyan emberrel találkozott, aki tizenhét évig szerepelt az FBI körözési listájának első tíz helyezettje között. Nem tartom valószínűnek, hogy a még Angela Merkelt is lehallgató amerikai titkosszolgálatnak ne lennének dokumentumai, melyekkel alááshatná az Orbán-rezsimet”.

Hőgyészi kastély: a Pharaon-Beta Kft tulajdona

Hőgyészi kastély: a Pharaon-Beta Kft. tulajdona

Fotó: Urfi Péter

Ez csak két mai gyöngyszem az egyre terebélyesedő botrányból, amelyet két hete megjelent cikkünk főhőse kiváltott. Most újra Pharaon látható a friss Magyar Narancs címlapján, ezúttal Mészáros Lőrinc társaságában.

Történt ugyanis, hogy Ghaith Pharaon híres luxusjachtja, az ellene kiadott Interpol-körözésben is szereplő Le Pharaon idén augusztus 4-én befutott a spliti kikötőbe. A FleetMon adatbázisában utánakerestünk, és az elmúlt három évben egyszer sem járt az Adrián a Le Pharaon, de idén augusztusban igen. És pont azon a napon, augusztus 4-én egy másik szuperjacht is befutott a spliti kikötőbe.

A másfél milliárdos hajóról, az Artemyről nyár végén írtuk meg, hogy Mészáros Lőrinc igen otthonosan mozog a fedélzetén. Augusztus 2-án Maslinica mellett fotóztuk le rajta Mészárost és feleségét, egy Hvar szigetén üzemelő kikötői kamera pedig augusztus 10-én rögzítette, ahogy Mészáros sportosan felugrik a hajóra. Vagyis Mészáros szinte biztosan a hajón volt, amikor az Artemy leparkolt a Le Pharaon közelében. Az éjszakát mindkét hajó utasai Splitben töltötték.

Műholdkép: összeakadtak

Műholdkép: összeakadtak

 

A hatalmas vagyont kezelő magyar oligarcha és a pénzmosás világklasszisának számító Pharaon jachtja ily módon meglepő közelségbe kerülhetett. Mészáros nem válaszolt kérdésünkre, hogy találkozott-e személyesen Pharaonnal.

További részletek a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban, ahol nem csupán az Adrián nyíló új horizontokról lesz szó, hanem a magukat lebuktató fideszes politikusokról és a magyar rendőrséggel folytatott különös levelezésünkről is beszámolunk.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.