Január végén dönt a Szegedi Tudományegyetem a fenntartóváltásról

  • B. P.
  • 2021. január 19.

Belpol

A rektor szerint az intézmény csak jól járhat az alapítványi működéssel. 

Mint ahogy arról lapunk korábban beszámolt, alapítványi fenntartásba kerül a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem. Az átalakítás rengeteg kérdést vet fel, arról nem beszélve, hogy az egyetemi polgárság körében számos ellenzője akad. Bár a kormány megpróbálja azt sugallni, hogy a fenntartóváltásról az intézmények dönthetnek, és az új fenntartói rendszer csak akkor lép életbe, ha az orvos- és egészségtudományi egyetemek ezt kifejezetten kérik, olyan sok mozgástér nincs. Az Információs és Technológiai Minisztérium tervei szerint az átalakulásról szóló előterjesztés február 3-án a kormány elé kerül, amit 9-én már beterjesztenének az Országgyűlésnek. Ebből arra lehetett következtetni, hogy az egyetemek, ha akarják, ha nem, alapítványi működésbe kerülnek át. 

A rektor a fenntartóváltás mellett áll

Az egyik érintett intézményben, a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) hétfőn tartottak rendkívüli szenátusi ülést. A tanácskozáson Rovó László rektor megpróbálta cáfolni a kormányzati szándékról szóló híreket, vagyis azt, hogy az egyetem vezetésének (a szenátusnak) ebben az ügyben nem kellene szavaznia. Az egyetem elfogadhatja és elutasíthatja az alapítványi működésre vonatkozó ajánlatot.

Abból a rektor nem csinált titkot, hogy az elutasítással rosszul járna az SZTE.

Az ok szerinte egyszerű: pénzügyileg sokkal kedvezőbb helyzetbe kerülnek az alapítványi intézmények, így rövid időn belül elveszthetné az SZTE legjobb oktatóit és diákjainak jelentős részét. Információink szerint a hétfői ülésen az egyetem vezetői bagatellizálták az átalakulással járó veszélyeket, és a magánkézbe adás előnyeit domborították ki. A dékánok kevés kivételtől eltekintve egyetértettek az alapítványi működésbe adással. 

Nyomul a megyéspüspökség

A SZTE-n belül az orvosképzés túlsúlyos, és nem kizárólag azért, mert az orvosi kar nagy létszámú, hanem azért, mert a fogorvosi, a gyógyszerészeti és az egészségtudományi kar óriási lobbierőt jelent a szegedi felsőoktatási intézményben, amelynek jelenlegi rektora Rovó László személyében orvos. E karoknak elemi érdeke, hogy a klinikák továbbra is az egyetemhez tartozzanak. Több, általunk megkérdezett szegedi egyetemi oktató úgy fogalmazott: más karok hangja alig hallatszik az átalakulásról folyó vitában.

Szegedi Tudományegyetem

 
A Szegedi Tudományegyetem központi épülete
Fotó: Wikipédia

Sajátos módon az is az alapítványi működésbe adás mellett szól, hogy a megyéspüspökséghez tartozó Gál Ferenc Egyetem az SZTE több karát is kinézte magának, amelyeket szeretne megszerezni. Tartja magát a vélemény, hogy jelen helyzetben ez ellen a legnagyobb védelmet az alapítványi működtetésbe menekülés jelentheti. Ez azonban korántsem biztos.

Arról, hogy állami fenntartásban marad az SZTE, január végén dönt a szenátus.

Addig is a korábbi rektor, Szabó Gábor vezetésével munkacsoportot hoztak létre, amely azokat a garanciális elemeket gyűjti össze, amelyek segítségével kedvezőbb szerződés születhet a modellváltás esetére.

Szajbély Mihály: az egyetem működtetése állami feladat

Ha állami fenntartásban maradna a szegedi egyetem, akkor egyetlen tollvonással a Gál Ferenc Egyetemhez csatolhatják az SZTE kis, de olyan meghatározó karait, mint a bölcsész-, a gazdaságtudományi és a jogi kar. Igaz, hogy az alapítványi egyetem kizárólag politikai kinevezetteiből álló kuratóriuma ezt ugyanúgy megteheti. Az nem világos, miért bíznak sokan abban, hogy az álmagánkézbe adott egyetemek nem látnának gyorsan hozzá a profiltisztáshoz.

Az SZTE hétfői rendkívüli szenátusi ülésen alapvetően elhibázottnak nevezte alapítványi működésbe adást Szajbély Mihály irodalomtörténész professzor, a bölcsészkar oktatója és korábbi dékánja,

aki szerint a felsőoktatás fenntartása és működtetése állami feladat.

Szerinte egy minden autonómiájától megfosztott egyetem lesz az alapítványi egyetem, amelyen a kuratórium kénye-kedve szerint hozhat döntéseket. Hozzászólását azzal zárta: „döntésünk egyértelműen történelmi, és a történelem ítélőszéke előtt tartozunk felelősséggel érte.”

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?