Elkezdték törölni az SZFE-s diákok őszi félévi eredményeit

  • narancs.hu
  • 2021. január 19.

Belpol

A kuratórium nem fogadja el az őszi félévre rögzített jegyeket. 

Elkezdték törölni a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak korábban érvényesen megszerzett érdemjegyeit és gyakorlati eredményeit a Neptun nyilvántartási rendszerből - írja a hvg.hu, amely korábban arról írt, hogy az egyetem kuratóriumának legújabb tervei szerint nem érvénytelenítik a 2020/2021-es első félévet, de azt nulla kredittel regisztrálnák minden hallgatónak, a megszerzett őszi krediteket pedig a tavaszi félévre írnák be. 

A lap most azt írja, már több hallgató is kapott olyan üzenetet, miszerint a Szarka Gábor kancellár által újonnan kinevezett oktatástámogatási igazgató kezdeményezte a törlést. A diákok által kapott levél szerint "törlésre került a 2020/21/1 félévről minden jegy és gyakorlati eredmény a hallgatói felületekről (Neptun). Természetesen az eredmények pótlása megtörténik, vagyis ismételt beírásra kerülnek a 2021. február 01. – február 19-e közé eső időszakban."

A lapnak nyilatkozó egyik diák szerint azonban az osztályának olyan vizsgaeredményeit is törölték, egy korábbi félévhez kapcsolódtak, csak a járvány miatt később tudták lezárni az adott tárgyat. 

Aujeszky Nóra, az SZFE másodéves televíziós műsorkészítő-hallgatója, aki korábban a jogi egyetemet is elvégezte, azt mondta, a hallgatók jogorvoslattal élnek, ugyanis példátlan a jogsértés, amivel az elvégzett munkájukat annulálják, és értelmezhetetlen, hogy az ősszel szerzett jegyeket valamilyen módon a tavaszi félévben akarjanak rögzíteni. "Már ha egyáltalán rögzítik, mert erre sincsen semmilyen garancia" - tette hozzá. 

Elmondása szerint viszont a hallgatók ahhoz a tanulmányi bizottsághoz nyújtják be a jogorvoslati kérelmeiket, amelynek az új vezetőség épp a napokban próbálta megváltoztatni az összetételét azzal, hogy új Szervezeti és Működési Rendet tettek közzé, amely szerint a bizottságba a kancellár is tagokat delegálhat.

Aujeszky szerint ez is törvénysértő, mert egyrészt a HÖK-nek véleményezési joga van, másrészt a kancellár bele sem szólhatna az egyetem alapfeladatát, az oktatást érintő kérdésekbe, csak a működtetéssel és a gazdálkodással kapcsolatban vannak jogosultságai. A Tanulmányi, Fegyelmi és Szociális Bizottság összetételének megváltoztatását a hallgatók meg is támadták a bíróságon, így annak döntéséig a jog szerint nem is történhet változás, mivel a lépés azonnali jogvédelmet biztosít.

 

Figyelmébe ajánljuk