Elkezdték törölni az SZFE-s diákok őszi félévi eredményeit

  • narancs.hu
  • 2021.01.19 09:30

Belpol

A kuratórium nem fogadja el az őszi félévre rögzített jegyeket. 

Elkezdték törölni a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak korábban érvényesen megszerzett érdemjegyeit és gyakorlati eredményeit a Neptun nyilvántartási rendszerből - írja a hvg.hu, amely korábban arról írt, hogy az egyetem kuratóriumának legújabb tervei szerint nem érvénytelenítik a 2020/2021-es első félévet, de azt nulla kredittel regisztrálnák minden hallgatónak, a megszerzett őszi krediteket pedig a tavaszi félévre írnák be. 

A lap most azt írja, már több hallgató is kapott olyan üzenetet, miszerint a Szarka Gábor kancellár által újonnan kinevezett oktatástámogatási igazgató kezdeményezte a törlést. A diákok által kapott levél szerint "törlésre került a 2020/21/1 félévről minden jegy és gyakorlati eredmény a hallgatói felületekről (Neptun). Természetesen az eredmények pótlása megtörténik, vagyis ismételt beírásra kerülnek a 2021. február 01. – február 19-e közé eső időszakban."

A lapnak nyilatkozó egyik diák szerint azonban az osztályának olyan vizsgaeredményeit is törölték, egy korábbi félévhez kapcsolódtak, csak a járvány miatt később tudták lezárni az adott tárgyat. 

Aujeszky Nóra, az SZFE másodéves televíziós műsorkészítő-hallgatója, aki korábban a jogi egyetemet is elvégezte, azt mondta, a hallgatók jogorvoslattal élnek, ugyanis példátlan a jogsértés, amivel az elvégzett munkájukat annulálják, és értelmezhetetlen, hogy az ősszel szerzett jegyeket valamilyen módon a tavaszi félévben akarjanak rögzíteni. "Már ha egyáltalán rögzítik, mert erre sincsen semmilyen garancia" - tette hozzá. 

Elmondása szerint viszont a hallgatók ahhoz a tanulmányi bizottsághoz nyújtják be a jogorvoslati kérelmeiket, amelynek az új vezetőség épp a napokban próbálta megváltoztatni az összetételét azzal, hogy új Szervezeti és Működési Rendet tettek közzé, amely szerint a bizottságba a kancellár is tagokat delegálhat.

Aujeszky szerint ez is törvénysértő, mert egyrészt a HÖK-nek véleményezési joga van, másrészt a kancellár bele sem szólhatna az egyetem alapfeladatát, az oktatást érintő kérdésekbe, csak a működtetéssel és a gazdálkodással kapcsolatban vannak jogosultságai. A Tanulmányi, Fegyelmi és Szociális Bizottság összetételének megváltoztatását a hallgatók meg is támadták a bíróságon, így annak döntéséig a jog szerint nem is történhet változás, mivel a lépés azonnali jogvédelmet biztosít.

 

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.